ΝΕΑ/ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΕΠΕΚΟ

Απεργία 31 Μαρτίου 2004

29 Μαρτίου 2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,
Στις 31 Μάρτη απεργούμε.
Σταματάμε τα πάντα. Κανένας μας δεν πάει για δουλειά.
Συμμετέχουμε με όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας στην απεργία που έχει κηρύξει η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια Σωματεία του κλάδου.

Δίνουμε την απεργιακή μάχη για να σπάσουμε την αδιαλλαξία των κυβερνώντων, του Σ.Ε.Β, καθώς και της διοίκησης της εταιρίας που παραμονές των εκλογών μας καλούσε να «κλείσουμε» σύμβαση δίνοντας γενικές αυξήσεις μόνο 2.3%, αγνοώντας ταυτόχρονα τα βασικά θεσμικά μας αιτήματα (τρίτη αυτόματη μετάταξη για όλους, μείωση κατηγοριών και ποσοστών αξιολόγησης, μείωση ωραρίου, ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, κλπ) .

Οι διοικούντες κάνοντας οικονομία μόνο στο δικό μας εισόδημα, εξασφάλισαν για τον εαυτό τους αυξήσεις πάνω από 10%.

Απεργούμε και διεκδικούμε μαζί με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα μισθών και συντάξεων, πλήρη και σταθερή εργασία .

Είναι άλλωστε γνωστό πως ο Εσωτερικός μας Κανονισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας .


Συνάδελφοι η Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε κάθε χρόνο χαράζει και αποφασίζει πολιτικές που ισχυροποιούν τους εργοδότες και φέρνουν σε χειρότερη μοίρα τους εργαζόμενους, αφού εντείνουν την εκμετάλλευση, επεκτείνουν την μερική απασχόληση, προωθούν την εργολαβοποίηση, καταργούν την δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία.

Δεν πρέπει να μείνουμε κομπάρσοι και χειροκροτητές. Η αγωνιστική συσπείρωση όλων μας είναι αναγκαία για την παραπέρα πορεία της κοινωνίας και της εταιρίας.
Έχουμε ρόλο και προσωπική ευθύνη για να χτίσουμε το μέλλον μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ

Συναδελφικά,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνοσ

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου (Αρχαιρεσίες 19/05/2004)

28 Μαΐου 2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,
Το νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συγκροτήθηκε σε Σώμα στις 26-05-2004 με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος Νίκος Σκλαβούνος (Αθήνα)
Α΄ Αντιπρόεδρος Τάκης Λομβαρδέας (Πάτρα)
Β΄ Αντιπρόεδρος Νίκος Πατιτσίνης (Θεσσαλονίκη)
Γενικός Γραμματέας Ναυσικά Τόλια (Αθήνα)
Αναπληρ.Γραμματέας Θωμάς Δούρος (Αθήνα)
Ταμίας Παναγιώτης Περουτσέας (Αθήνα)
Κοσμήτωρ Κόπτσας Χρήστος (Αθήνα)
Μέλη Χρήστου Ειρήνη (Αθήνα)
Ηλίας Ρέκκας (Ασπρόπυργος)


Το Δ.Σ. μετά τη συγκρότηση του συζήτησε και αποφάσισε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ και να δώσει προτεραιότητα σε θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη (ολοκλήρωση των διαδικασιών του Εσωτερικού Κανονισμού)

Συνάδελφοι,
Διανύουμε μία περίοδο κρίσης σε ότι αφορά την Απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις και το Ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εταιρείας.
Οφείλουμε να απαντήσουμε με ενότητα και σθένος.

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος

  O Γεν. Γραμματέας

 Ναυσικά Τόλια

Ενημέρωση για πορεία Επιχειρησιακής Σύμβασης

4 Ιουνίου 2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

Στις 29/12/03 καταγγείλαμε την συλλογική μας Σύμβαση. Από 16/01 έως 03/03/04 με την προηγούμενη επιτροπή της εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν επτά συναντήσεις και είχαμε προσεγγίσεις σε κάποια αιτήματα, όπως να γίνουν οι κατηγορίες αξιολόγησης (Α,Β,Γ), στους υπό συνταξιοδότηση συναδέλφους στην τελευταία αξιολόγηση να δίδετε κατώτερο η μέση αμοιβή απόδοσης, οι μηχανικοί που τυχόν υπολείπονται της συλλογικής μας σύμβασης να καλύπτονται κατά περίπτωση με επιπλέον ποσά. Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν προ των εκλογών με ευθύνη της εταιρείας και συνεχίσθηκαν μετά από τρεις μήνες!!!!!.

Με την νέα επιτροπή που όρισε η διοίκηση (με δύο νέα μέλη στα τέσσερα) πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στις 3/6/04. Η επιτροπή διαπραγμάτευσης της εταιρίας εμφανίστηκε να αμφισβητεί τα μέχρι τώρα υπογεγραμμένα πρακτικά και να μας δίνει αύξηση 1,8%.

Υπενθυμίσαμε πως η συζήτηση με την προηγούμενη επιτροπή σταμάτησε στο 2,3%.

Κάναμε αντιπρόταση για μεγαλύτερη αύξηση όπως και ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων.

Η επιτροπή της εταιρείας επανήλθε τρεις ώρες αργότερα δίνοντας το 2,3% της προηγούμενης επιτροπής και υπαναχώρησαν στο θέμα των κατηγοριών αξιολόγησης.

Πρωτόγνωρα πράγματα, νέα ήθη, μάλλον οι ευχαριστίες των διοικούντων φέτος ότι εμείς οι εργαζόμενοι προσφέραμε και έχουμε μεγάλη συμμετοχή στην ανοδική πορεία της εταιρείας είναι μόνο λόγια που τα παίρνει ο άνεμος. Στην πραγματικότητα θέλουν να μοιράσουν μόνοι τους την πίττα, να δίνουν στα στελέχη τους πάνω από 10,5% αύξηση και στους υπόλοιπους εργαζόμενους ψίχουλα. Κοινώς έκλεψαν 0,5% από κάθε εργαζόμενο για να το μοιράσουν στους Διευθυντές.

Ενώ στα λόγια θέλουν να έχουμε καλή συνεργασία στην πραγματικότητα κάνουν τα πάντα για να δημιουργήσουν εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Μας θέλουν συνεπίκουρους χωρίς οι ίδιοι να συνεπικουρούν σε τίποτε.
Μας θέλουν πολύτιμους βοηθούς χωρίς τίμημα.

Με αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευθούμε με κάποιους που αντί να έχουν διαπραγματευτική ευελιξία μένουν άκαμπτοι σε θέσεις του παρελθόντος που δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτές από τους Εργαζόμενους και το Σωματείο.

Ο κύριος Δανηλάτος τα γνωρίζει αυτά;
Στόχος είναι η "αγαστή και χωρίς προσκόμματα συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα που αφορούν την εταιρία και τις κάθε μορφής και φύσης σχέσεις της με το προσωπικό". (Ανακ. 3/6/04 Προέδρου Δ\Σ ΕΚΟ ΕΛΔΑ)
Αυτή είναι αγαστή συνεργασία;
Έτσι θα δημιουργηθούν οι πολύτιμοι βοηθοί;
Έτσι θα πετύχουμε τον κοινό στόχο και θα υπάρχει συνεχής πρόοδος της Εταιρείας;

Συνάδελφοι, οι καιροί δεν είναι μόνο δύσκολοι είναι και πονηροί. Θέλουν να υπονομεύσουν την ύπαρξη του Σωματείου, θέλουν να μη υπάρχει συλλογικό όργανο, θέλουν να μας απομονώσουν για να μας έχουν του χεριού τους.

Όχι συνάδελφοι δεν θα υποκύψουμε θα μας βρουν αντιμέτωπους.

Καλούμε τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να πάρουν θέση. Ισχύουν αυτά που γράφουν και λένε;

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος

  O Γεν. Γραμματέας

   Ναυσικά Τόλια

Υπογραφή Σύμβασης (ΕΣΣΕ)

24 Ιουνίου 2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

Οι πράξεις ακραίας ανευθυνότητας, ασυνέπειας και ανάκλησης υπογραφών των διοικούντων, που ζήσαμε κατά τις διαπραγματεύσεις για την φετινή μας ΕΣΣΕ δεν έχουν προηγούμενο.

Μετά από ένα δίμηνο προεκλογικής φουρτούνας με την προηγούμενη διοίκηση, και ένα τρίμηνο μετεκλο-γικής… τρικυμίας με την τωρινή, φάνηκε καθαρά ότι οι διοικούντες –ανεξάρτητα του ποια κυβέρνηση υπηρετούν– ακολουθούν την ίδια πολιτική οικονομικών εξαρτήσεων και προσωπικού βολέματος στις πλάτες των εργαζομένων.

Δεν μπορεί ο Διευθύνων Σύμβουλος να μοιράζει σε άλλους «εύγε» και σε άλλους «ποινές» προσπαθώντας να διχάσει το προσωπικό.

Δεν είναι δυνατόν ο νέος πρόεδρος να δέχεται και να επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις, για αυξήσεις σε μερίδα… μερίδας εργαζομένων (μόνο μέρος των μεριτούχων δηλαδή!), και μάλιστα όταν έχουν ληφθεί χωρίς ούτε καν να συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Δεν μπορούν οι διοικούντες να ασπάζονται τις εντολές για συνεχή μείωση του εργατικού κόστους σε έναν Oργανισμό για τον οποίον οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους τα τελευταία… 20 χρόνια.

Πόθεν ο κ. Παπαδόπουλος φροντίζει να εφαρμόζει με υπερβάλλοντα ζήλο την οικονομική πολιτική μόνο στο βαθμό που αφορά την ΕΣΣΕ και κατά περίεργο τρόπο την ξεχνά όταν αφορά τις δικές του απολαβές και μερικών στελεχών του;

Πώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΟ δέχεται να το χρησιμοποιούν για να δείξουν όλοι μαζί μια πλασματική αύξηση της μισθοδοσίας, που αποτελείται από δύο συστήματα αμοιβών, συμψηφίζοντας τις μεγάλες αυξήσεις των λίγων και τις μικρές των πολλών.

Πρώτη φορά αγνοούν οι διοικούντες, ή δεν καταλαβαίνουν, τι σημαίνει κόστος σύμβασης. Και μαζεύουν τις υπογραφές τους και τα λόγια τους. (Π.χ. οι υπογραφές ποu έβαλαν και τα λόγια που είπαν για το Α,Β,Γ της αξιολόγησης).

Υποκριτές, βολεμένοι και οχυρωμένοι πίσω απ’ τους «θεσμούς» και τις «θεσούλες» τους παρι-στάνουν τους θεματοφύλακες! Νομίζοντας ότι θα «μας την φέρουν»! Είναι γελασμένοι. Και είναι διπλά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με μεθόδους του στυλ «έγκριση από το υπουργείο» μπορούν να παρασύρουν τους εργαζόμενους. Οι προσπάθειές τους να υποσκάψουν το Σωματείο και την ενότητα των εργαζομένων δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

Συνάδελφοι,
Οι φετινές αυξήσεις, με τη δυναμική της Συλλογικής μας Σύμβασης, και κυρίως με τη δική μας εγρήγορση, ενεργό συμμετοχή και δυναμική, μπορούν να γίνουν καλύτερες. Όχι δεν θριαμβολογούμε. Αντιθέτως, υπενθυμίζουμε ότι επειδή μας ανήκουν πολλά περισσότερα, δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ελαφριά καρδιά. Τα διεκδικούμε με τα νέα αιτήματά μας. «Σαν έτοιμοι από καιρό…».

Για το 2004 λοιπόν οι αυξήσεις που πετύχαμε είναι:

 • 2,2% από 01-05-2004
 • 2 % από 01-09-2004
 • 2% από 31-12-2004 (ενσωμάτωση αμοιβής παραγωγικότητας)

Ακόμα:
– Χορήγηση τουλάχιστον της μέσης αμοιβής απόδοσης στους συνταξιοδοτούμενους κατά την τελευταία χρονιά πριν την αποχώρηση.
– Χορήγηση εξισορροπητικού ποσού στους μηχανικούς σε περίπτωση που ο μισθός τους υπολείπεται της ΣΣΕ Μηχανικών Βιομηχανίας.
– Αναπροσαρμογή οδοιπορικών για εργαζόμενους που μετακινούνται από Πρέβεζα σε Αμφιλοχία.

Συνάδελφοι,
Το Σωματείο, με την ευθύνη που το διακρίνει, θα αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους των διοικούντων, εντολοδόχων μιας πολιτικής που συρρικνώνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Παράλληλα πρέπει όλοι να αντισταθούμε στους εκφραστές της ιδεολογίας που αμφισβητεί την εργασία μας και υποβαθμίζει τη ζωής μας. Που μας θέλει φρόνιμους και υποταγμένους στη νέα τάξη οικονομικών τρομοκρατών.

Μόνο συλλογικά θα αντιμετωπίσουμε τις σαρωτικές αλλαγές που μας περιμένουν.

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος  

  O Γεν. Γραμματέας

   Ναυσικά Τόλια

Οργανόγραμμα, Αναδιαρθρώσεις - Ιδιωτικοποίηση, Μετεγκατάσταση σε νέο χώρο

19 Νοεμβρίου 2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι

Την Πέμπτη 11-11-2004 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. του Σωματείου και της Εταιρείας. Εκ μέρους της εταιρείας παραβρέθηκαν ο κ. Δ. Δανηλάτος (Πρόεδρος της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ), κ. Σ. Παπαδόπουλος (Δ/νων Σύμβουλος ) και ο κ. Π. Σκάλκος (Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και αναδείχτηκαν προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

1.Οργανόγραμμα.

Το οργανόγραμμα για εμάς δεν είναι μία απλή αποτύπωση θέσεων εργασίας, αλλά ένα εργαλείο που σχετίζεται με την επαγγελματική εξέλιξη και εν τέλει με την προοπτική εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρύβει σκοπιμότητες και ισορροπίες κορυφής.

Η αξιολόγηση θέσεων αλλά και η περιγραφή καθηκόντων που έχουν να γίνουν κάποια χρόνια δείχνουν πώς οι διαδικασίες ατονούν και ο τρόπος διοίκησης δεν στηρίζεται στην αξιοκρατία και ίση μεταχείριση εργαζομένων.

Στο τελευταίο οργανόγραμμα έχουμε επισημάνει πώς το 1/10 των υπαρχόντων θέσεων (70!!!) είναι κενές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί πολλά εργασιακά προβλήματα. Πολλές θέσεις από αυτές καλύπτονται με εποχιακούς, εργολαβικούς και με μεγάλη αύξηση υπερωριών (πολλοί συνάδελφοι χτυπούν κάρτες 12 μμ.!!! χωρίς μάλιστα να πληρώνονται υπερωριακά.). Το γεγονός αυτό το επισήμαναν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Δ.Σ. της εταιρείας. Ανέφεραν πως από την αύξηση των υπερωριών συνάγεται πως το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της και ως εκ τούτο η εταιρεία πρέπει να προβεί σε προσλήψεις .

Παρατηρήθηκε πώς υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ οργανογράμματος, Εσωτερικού Κανονισμού και ΕΣΣΕ.

Ζητήθηκε από την εταιρεία να προβεί σε κινήσεις που θα διορθώσουν τα σφάλματα .

Το Σωματείο θα συνεχίσει τον αγώνα για αύξηση των θέσεων εργασίας που θα επιτευχθεί με την κατάργηση της εργολαβοποίησης και την ρύθμιση της εποχικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση. Για εμάς δεν νοείται οργανόγραμμα χωρίς μόνιμες θέσεις εργαζομένων στην φύλαξη και στην καθαριότητα .

Επίσης επισημάναμε πως η αναβάθμιση της πληροφορικής θα πρέπει να είναι προς όφελος των εργαζομένων. Δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μείωση θέσεων εργασίας και εντατικοποίηση της εργασίας σε πολλά τμήματα.

2. Αναδιαρθρώσεις –Ιδιωτικοποίηση.

Στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και στις αναδιαρθρώσεις του Ομίλου οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν.

Η σπουδή με την οποία έγιναν η εξαγορά και οι συγχωνεύσεις εταιρειών με τεράστιο τίμημα ήταν τελικά για να «ικανοποιήσουν» τα διαπλεκόμενα και τους κεφαλαιοκράτες. Αργότερα η μετοχοποίηση του μεγαλύτερου Ομίλου της χώρας έδειξαν καθαρά πως ο κύριος σκοπός ήταν η παράδοση του στον Λάτση και η συρρίκνωση των εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα μόλις 5 χρόνια μετά από αυτές τις εξαγορές έρχονται να μας πουν πως υπάρχουν εγκαταστάσεις και λειτουργίες ζημιογόνες επιδιώκοντας να σταματήσουν την λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Πρέβεζα και στον Βόλο.

Μήπως τώρα θέλουν να εξυπηρετήσουν και άλλα συμφέροντα ανταγωνιστών;

Θυμίζουμε πως κάποιες άλλες εποχές οι τότε φωστήρες έκλειναν εμφιαλωτήρια και μονάδες χημικών εργοστασίων ως ζημιογόνες. Προχωρούσαν σε ευκαιριακή μείωση λειτουργικών εξόδων και δαπανών. Για να αποδειχτεί αργότερα πώς αυτές οι δήθεν οικονομίες κλίμακας λειτούργησαν τελικά όχι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και εργασιακών σχέσεων αλλά και εις βάρος της ίδιας εταιρείας .

Δεν θα δεχτούμε κλείσιμο μονάδων και εγκαταστάσεων και μετακινήσεις εργαζομένων που θα οδηγούν σε παραιτήσεις.

3. Μετεγκατάσταση σε νέο χώρο.

Ζητήσαμε από την εταιρεία πριν της τετελεσμένης (εγ)κατάστασης να ενημερωθεί το Σωματείο και οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας επί των σοβαρών θεμάτων όπως: πρόσβαση, μεταφορά, χώρος στάθμευσης, αερισμός, μέγιστος αριθμός εργαζομένων ανά γραφείο, ελάχιστος χώρος ανά εργαζόμενο κλπ.

Η εταιρεία μετά την συζήτηση που ακολούθησε παραδέχτηκε πως πολλά από τα προβλήματα που θέσαμε είναι βάσιμα και πρέπει να επιλυθούν.

Ο κ. Δανηλάτος μας διαβεβαίωσε πως από την εταιρεία θα αποχωρούν όλοι είτε γιατί το θέλουν οι ίδιοι είτε γιατί συνταξιοδοτούνται.

Τα τεκταινόμενα όμως στην μητρική εταιρεία (σύμβουλοι για ακόμα μία «αναδιάρθρωση», ανακοίνωση για υποχρεωτική κατάθεση ασφαλιστικών βιβλιαρίων για προσμέτρηση συντάξιμης υπηρεσίας, πάγωμα των προσλήψεων παρά τις μεγάλες ανάγκες προσωπικού) μας ανησυχούν και μας κρατούν σε επαγρύπνηση.

Συνάδελφοι
Στις 21-10-2004 πραγματοποιήσαμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που λόγω μη ύπαρξης απαρτίας μετατράπηκε σε συγκέντρωση με απόφαση του Δ.Σ. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ήταν αίτημα συναδέλφων άλλα δυστυχώς πολλοί από τους αιτούντες απουσίασαν…

Στη συγκέντρωση επιβεβαιώθηκε πώς το πρόγραμμα δράσης πού είχε εγκρίνει η Γενική Συνέλευση εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Για την υλοποίηση του προγράμματος δράσης οφείλουμε να συστρατευτούμε με συνείδηση της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης, χωρίς μεμψιμοιρίες, δίχως να περιμένουμε μόνο από τους άλλους να λύσουν τα προβλήματα που είναι και δικά μας.

Η συμμετοχή σας στις ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι παραπάνω από απαραίτητη .

Θυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο θα προχωρήσουμε στην καταγγελία της ΕΣΣΕ. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να συμβάλλουν στην διαμόρφωση θέσεων και στήριξη συλλογικών αποφάσεων στέλνοντας αιτήματα για την νέα ΕΣΣΕ έως 10-12-2004.

Η εμπειρία επιβεβαιώνει τον κανόνα πώς όταν είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα μας.

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος  

  O Γεν. Γραμματέας

 Ναυσικά Τόλια

Απεργία 17-03-2005

15 Μαρτίου 2005

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 17-03-2005 όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας απεργούμε και συντονίζουμε τις δυνάμεις τους κατά των απολύσεων, της ανεργίας, της ακρίβειας και της λιτότητας.

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου μας αποφασίσαμε την συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις, με 24ωρη απεργία στις 17-03-2005 (ώρα 00.00 έως 24.00).

Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να γίνει αυτή η απεργία!!

Απεργούμε επειδή η νέα κυβέρνηση υπηρετώντας τα μεγαλοσυμφέροντα συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
1. Καταργεί ασφαλιστικά δικαιώματα,
2. Υπονομεύει εργασιακές σχέσεις,
3. Επεκτείνει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και νομοθετεί την υποαπασχόληση,
4. Αμφισβητεί τις συλλογικές συμβάσεις και τις συμβάσεις αορίστου χρόνου
5. Προδιαγράφει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού με μισθούς πείνας.

Απεργούμε επειδή τα παραπάνω τα βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι και στην εταιρεία μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Απεργούμε διεκδικώντας:

 • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
 • Σύνταξη: 55 οι γυναίκες, 60 οι άνδρες, 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας.
 • 7ώρο-5ημερο-35ώρο
 • Κατάργηση εργολαβοποιήσεων
 • Συνθήκες εργασίας με ασφάλεια

Ειδικά, εμείς οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ διεκδικούμε

 • Ρεαλιστικά αιτήματα από την εταιρεία, της οποίας τα κέρδη με την δική μας εργασία, το 2004, άγγιξαν τα 40.000.000 ευρώ
 • Ουσιαστικές αυξήσεις - Διαμόρφωση συνολικών αποδοχών σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Και απεργούμε

 • Επειδή η διοίκηση τροποποιεί το οργανόγραμμα σύμφωνα με τις εκάστοτε συγκυρίες και ισορροπίες.
 • Επειδή η κυβέρνηση οδηγεί την εταιρεία σε πλήρη ιδιωτικοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμάς.

Απέναντι σε όλες αυτές τις κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές, που προδιαγράφουν έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, η «κοινωνική συναίνεση» και ο συμβιβασμός είναι το λιγότερο μοιρολατρία.

Τα προβλήματά μας δεν λύνονται με αυταπάτες και προσευχές.
Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την πίστη στις δικές μας δυνάμεις.
Ή όλοι μαζί θα νικήσουμε ή ένας ένας θα ηττηθούμε κατά κράτος.

Όλοι στις 17-03-2005 στην 24ωρη απεργία και τα συλλαλητήρια


Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος  

  O Γεν. Γραμματέας

   Ναυσικά Τόλια

Απεργία 17-03-2005. Απάντηση στην ΕΚΟ

21 Μαρτίου 2005

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

«Το μέλλον είναι στην τσέπη μας σαν το κλειδί του σπιτιού μας».
ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Συνάδελφοι

Στις 17 Μαρτίου, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας στείλαμε το δικό μας μήνυμα στην Κυβέρνηση, που με την πολιτική της ανεργίας και της ακρίβειας οδηγεί στη συσσώρευση πλούτου για τους λίγους και στην επιδείνωση της ανέχειας για τους πολλούς.

Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στους υπηρέτες αυτής της πολιτικής, όποιο όνομα και εάν φέρουν, όποια μάσκα και εάν φορούν.

Στην Εταιρεία μας, σε ποσοστό πάνω από 65%, απεργήσαμε για την υπεράσπιση του εισοδήματος μας και των κεκτημένων δικαιωμάτων μας.

Για πρώτη όμως φορά η Διοίκηση της ΕΚΟ με τους διευθυντές της βγήκε στο σεργιάνι και τσαλαπατώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ζητούσε να μάθει τις «διαθέσεις» μας για συμμετοχή μας στην κινητοποίηση!!!

Και πριν καλά – καλά συγκεντρώσει τα στοιχεία, έδωσε Δελτίο Τύπου όπου πληροφορεί το Πανελλήνιον πως το ποσοστό της απεργίας ήταν 37,2%!!!

Βέβαια, το ότι δηλώθηκαν ­–μεταξύ άλλων– ως απεργοσπάστες ο πρόεδρος του Σωματείου Ν. Σκλαβούνος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Μπ. Ζαφειράτος, ε, σε… λεπτομέρειες θα κολλήσουμε τώρα!;

Συνάδελφοι,

Με αφορμή αυτή την απεργία δεν θα ήταν άσκοπο να αναφερθούμε στο φαινόμενο της διαφθοράς των εργαζομένων και των συνδικαλιστών.

Οι ισχυροί έχουν τους «συνεργάτες» τους κι η εξαγορά συνειδήσεων φύεται δυστυχώς και στον χώρο μας.

Αλλιώς δεν εξηγείται η μη συμμετοχή στην απεργία του προέδρου του κλαδικού σωματείου οδηγών ο «Ερμής» και μέλους της ΠΕΠ-ΕΚΟ, συναδέλφου Γ. Αναστασίου, καθώς και του παλιού «συνδικαλιστή» Β. Τζαβέλα, που τελευταία κινεί μόνιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Οι δύο αυτοί «συνάδελφοι», στην προσπάθειά τους να αμυνθούν συκοφαντούν τους πάντες κι αποκαλύπτουν το ποιόν τους.

Κι ακόμα, οι λίγοι που «κατά συνείδηση» δεν απεργούν ας καταλάβουν επιτέλους ότι βλάπτοντας το Σωματείο βλάπτουν ταυτόχρονα τον εαυτό τους.

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος 

  O Γεν. Γραμματέας

  Ναυσικά Τόλια

Απεργία Πρωτομαγιάς

6 Μαΐου 2005

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι.
Η 1 η του Μάη δεν είναι μία τυχαία ημέρα του χρόνου. Είναι ημέρα τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης, είναι ημέρα αλληλεγγύης, διεκδίκησης και αγώνα.

Η πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, και μάλιστα απεργία υψηλών στόχων και απαιτήσεων. Γύρω από αυτή συγκρούονται δύο κόσμοι ολόκληροι. Συμπυκνώνεται η ταξική αντιπαράθεση κεφαλαίου και εργατικής τάξης.

Το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο παραμένει πάντα στην επικαιρότητα ιδιαίτερα σήμερα που καταργούνται δικαιώματα και κοινωνικά επιτεύγματα των τελευταίων 100 ετών.

Το καταβλητέο ημερομίσθιο είναι αποτέλεσμα δεκαετιών αγώνων και αίματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την απόφαση της, που χαρακτηρίζει την ημέρα γιορτασμού της πρωτομαγιάς κανονική εργάσιμη ημέρα, έδειξε καθαρά με ποίον συντάσσεται.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει από καιρό δείξει τα δόντια της. Επιδιώκει να ρυθμίσει τον χρόνο εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες όχι των εργαζομένων, αλλά των επιχειρηματιών, επεκτείνει τον εργασιακό βίο πέρα των 67 ετών, ξηλώνει τα βαρέα και ανθυγιεινά, δίνει και άλλες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο.

Πρωτοστάτες στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι και όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, που θωρακίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου προσπαθούν να ρίξουν όσο πιο χαμηλά γίνεται την τιμή της εργατικής δύναμης να περικόψουν τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, να ανατρέψουν την κοινωνική ασφάλιση.

Οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ και της ΕΚΟ, ασπαζόμενες τις εντολές της κυβέρνησης για μείωση του εργατικού κόστος, προσπαθούν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους Κανονισμούς Εργασίας και να διχάσουν τις παλιές και νέες γενιές εργαζομένων, καταργώντας για όλους μας, και ιδίως για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, κεκτημένα ετών.

Να γιατί σήμερα, αυτή τη συμβολική μέρα της Πρωτομαγιάς, προβάλλει –περισσότερο από κάθε άλλη φορά– επιτακτική η ανάγκη, όλοι οι εργαζόμενοι του πλανήτη και της χώρας, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε:
Πλήρη και σταθερή εργασία.

 • 7ωρο -5 ήμερο- 35ωρο.
 • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες.
 • Να μην περάσει η απελευθέρωση του ωραρίου και ελαστικές μορφές εργασίας.
 • Προστασία του εισοδήματος μας από την ακρίβεια.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία.
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΤΟΥ ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.
Κανείς στην δουλειά. Όλοι στην Απεργία. Όλοι στις συγκεντρώσεις.

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος   

  O Γεν. Γραμματέας

Ναυσικά Τόλια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr