ΝΕΑ/ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΕΠΕΚΟ

Ανακοίνωση - Ενημέρωση: Συνέλευση των μετόχων στο Χίλτον στις 18/09/2003

30 Σεπτεμβρίου 2003

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για παραχώρηση ποσοστού μετοχών των ΕΛΠΕ στην Pan European Oil επικυρώθηκαν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στο Χίλτον στις 18/9/2003. Κανένας δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως διαπράχθηκε ένα εθνικό έγκλημα, παρόλο που ακόμα δεν έχουν βγει στην επιφάνεια όλες οι παρασκηνιακές κινήσεις. Το βαρύ τίμημα αυτής της συμφωνίας για την κοινωνία μας δεν θα αργήσει να φανεί. Για τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ έχει ήδη φανεί με μια πρωτοφανή πράξη για τα ελληνικά δεδομένα. Η Διοίκηση της Εταιρίας κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας των ΕΛΠΕ πριν την λήξη της. ισχυρίζεται βέβαια ότι δεν διέπραξε καμία «πραξικοπηματική» πράξη. Εδώ ακριβώς φάνηκε μεμιάς όλη η απάτη των λεγομένων περί διασφάλισης των εργαζομένων.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις το Δ.Σ. της ΠΕΠΕΚΟ ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον Δ/ντα Σύμβουλο της Εταιρείας με επιστολή του από 22/09/2003. Ο Πρόεδρος κ. Μωραϊτης για ακόμα μία φορά θεώρησε πώς το θέμα έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει λόγος συνάντησης με το ΔΣ του Σωματείου (Σημειώνουμε πως τον συναντήσαμε σε όλη του την θητεία δυο φορές). Σε αυτές τις σημαντικές για την Εταιρεία στιγμές προκαλεί θλίψη και θυμό η στάση του, να θυμάται τους εργαζόμενους μόνο όταν είναι να τους στείλει τα ΜΑΤ

Την Παρασκευή στις 26/09/2003 το Δ.Σ. της ΠΕΠΕΚΟ συναντήθηκε με τον Δ/ντα Σύμβουλο και τον Δ/ντη Διοικητικών Υπηρεσιών. Στα θέματα που θέσαμε ο Δ/νων Σύμβουλος μας απάντησε :

 • Δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εταιρείας, ωστόσο επιβεβαίωσε πως το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου για πέντε χρόνια.
 • Η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ θα παραμείνει ως έχει και δεν επίκειται καμία συγχώνευση υπηρεσιών με τα ΕΛΠΕ.
 • Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι, η μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων σε νέο χώρο με καλύτερες συνθήκες εργασίας, (πάγιο αίτημα του Σωματείου μας) δεν υπάρχει όμως ακόμα τίποτα τελικό, παρ΄ ότι γίνονται εκτιμήσεις για συγκεκριμένο χώρο. Δεσμεύτηκε να συγκροτηθεί επιτροπή από την Εταιρεία το Σωματείο και τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν από την μετεγκατάσταση.
 • Η καταβολή της τελευταίας δόσης της ΑLICO θα γίνει έως τις 15/10/2003.
 • Για τους συναδέλφους που παίρνουν επίδομα παραμονής, δήλωσε πως θα επανεξετάσει το θέμα.


Συνάδελφοι
Στο σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση με την διοίκηση μας θέλουν κομπάρσους, δηλώνουμε πως δεν θα τους κάνουμε την χάρη, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

Τρεις 24ωρες 09-11/03/2001 (SAFCO) Δελτίο Τύπου

7 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τον αυταρχισμό των μεταλλαγμένων σοσιαλιστικών διοικήσεων της ΕΚΟ, ΕΛΠΕ βιώνουν σήμερα όλοι οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η εταιρεία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. στις 20/2/2001 έστειλε στους εργαζόμενους προσωπικές επιστολές, τις οποίες θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτες, αφού πέρα από τις σοβαρές παραλείψεις, δεν έχουν ούτε τη φίρμα της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ. Φοβούνται μήπως οι διοικούντες να αναλάβουν το βάρος των πράξεών τους; Οποίος στρουθοκαμηλισμός!

Σε αυτό το τελεσίγραφο, η Εταιρεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει να αυτοαπολυθούν οι συνάδελφοι στο αεροδρόμιο με «ικανοποιητικούς» όρους αλλιώς:

«Η παραπάνω πρότασή μας ισχύει από σήμερα μέχρι και 09-03-2001 προθεσμία μέσα στην οποία παρακαλούμε να μας δηλώσετε γραπτά αν την αποδέχεσθε ή όχι. Αν η απάντησή σας είναι αρνητική ή αν περάσει άπρακτη η πιο πάνω προθεσμία, παύει να ισχύει η παραπάνω πρότασή μας»

και όποιος εργαζόμενος δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις

«η Εταιρία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας σας αφού όπως ήδη σας γνωρίσαμε, αδυνατεί να τη διατηρήσει σε ισχύ».

Να τονίσουμε εδώ, συνάδελφοι, ότι η Εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει τη θέση των εργαζομένων για απασχόληση εστω και σε άλλο αντικείμενο.

Στις 2/3/2001 μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και της ΠΕΠ.ΕΚΟ έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ (που εκπροσωπήθηκε από το δίδυμο Σκαφίδα-Μαρινάκη) και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας κος Χ. Πρωτόπαππας. Το αντικείμενο συζήτησης ήταν «Απολύσεις προσωπικού». Στην συνέχεια θα γινόταν και άλλη συνάντηση με την παρουσία της SAFCO, η οποία όμως έλαμψε δια της απουσίας του εκπροσώπου της.

Ο υφυπουργός σύστησε στην εταιρία «να μην προχωρήσει στις απολύσεις διότι δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα».

Παρά τη δήλωση-σύσταση του Υπουργού, η εταιρία, με την αλαζονεία που την διακρίνει τελευταία, δεν απέσυρε ακόμα τις επιστολές.

Συνάδελφοι,

Είναι δεδομένο ότι για να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα θα χρειαστεί και επιπλέον προσωπικό από το ήδη υπάρχον, με βάση τον Κανονισμό Ασφαλείας της ΥΠΑ.

Η εταιρία SAFCO (κοινοπραξία ανεφοδιασμού) στην οποία είναι μέτοχος και η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ, ανακοίνωσε προσλήψεις προσωπικού με όρους εργασίας που παραπέμπουν σε παλαιότερο κοινωνικό μοντέλο, παίζοντας με λέξεις και νομικίστικους ακροβατισμούς για το είδος της εργασίας που θα παρέχουν οι εργαζόμενοι (νέος όρος η «παροχή υπηρεσιών»).

Στόχος όμως όλων αυτών των νέων κοινοπραξιών που δημιουργούνται είναι η μείωση μόνο του κόστους εργασίας και η «μισθιακή ευελιξία» (άλλος ωραίος σοσιαλιστικός όρος αυτός), δηλαδή αθέτηση συμβάσεων, αποδυνάμωση συνδικαλιστικής δράσης, απαξίωση των εργαζομένων και κατάργηση της μισθωτής εργασίας.

Συνάδελφοι,
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας στην συνεδρίαση της 3/3/2001 ομόφωνα αποφάσισε και κήρυξε στο χώρο των αεροδρομίων 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ

9/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00
10/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00
11/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00 

και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.

Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στο αεροδρόμιο δεν είναι παρά η αρχή.

Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση.
Δεν θα δεχθούμε ακύρωση των εργασιακών κεκτημένων.
Οι εργαζόμενοι θα εργασθούν στο νέο αεροδρόμιο μόνο σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Όλοι στο HYDRAΝT του Ελληνικού
για συμπαράσταση στους συναδέλφους
την ΠΕΜΠΤΗ 8/3/2001 και ώρα 24.00 μ.μ.

Εάν απολυθεί έστω κι ένας συνάδελφος, υποθηκεύουμε το μέλλον μας και είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος

  O Γεν. Γραμματέας

Ζ. Ζαφειρόπουλος

Απεργία Αεροδρομίου Ελληνικό (SAFCO) Δελτίο Τύπου 28/03/2001

23 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι,
Οι εκσυγχρονιστές της διοίκησης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις απολύσεις των συναδέλφων οδηγών, εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων γραφείου του Αεροδρομίου Ελληνικού.

Δεν θέλουν να κάνουν στους υπό απόλυση συναδέλφους καμία πρόταση για απασχόληση μέσα σε έναν ολόκληρο Όμιλο, και στόχος τους, από την υλοποίηση της εφιαλτικής θέσης τους για απολύσεις, είναι να μας τρομοκρατήσουν (οι μεταλλαγμένοι), και να καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις. (Εκτός αν μας πουν ότι οι απολύσεις που κάνουν οι σοσιαλιστές είναι για το καλό μας και κυρίως για το καλό των απολυμένων).

Δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι είναι η αρχή και θα προχωρήσουν και σε άλλες απολύσεις, διότι πλεονάζουμε, συνάδελφοι.

Έχουμε βαρεθεί τα τελευταία χρόνια να ακούμε για τον Γίγαντα Όμιλο με τα δεκάδες δις. κέρδη, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι για να αυξήσουμε κι άλλο αυτά τα δις. πρέπει ο Γίγαντας να φάει τα παιδιά του.

Έχουν απαλλάξει τους εαυτούς τους οι διοικούντες από τις όποιες ευθύνες και προσπαθούν να χρεώσουν μόνο τους εργαζόμενους για τα κακώς κείμενα, εξαπολύοντας απειλές και εκβιασμούς.

Ποιος θα πίστευε ότι στελέχη της Εταιρείας και πρώην δραστήρια μέλη της ΠΕΠΕΚΟ σπέρνουν φόβους στους εργαζόμενους διαδίδοντας πως καλύτερα να απολυθούν οι ‘’υψηλόμισθοι’’ συνάδελφοί μας στο Ελληνικό για να γλιτώσουν όλοι οι άλλοι; Τα ίδια αυτά στελέχη πρότειναν κάποτε απεργία διαρκείας για να διασφαλίσουν, μέσα από τη Σύμβαση και τον Κανονισμό, το δικαίωμα στην Εργασία. (Τα στερνά τιμούν τα πρώτα).

Ποιος θα φανταζόταν ότι τελικά η πολιτική ηγεσία της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ θα εμφανιζόταν πιο ευαίσθητη από το Δ.Σ. της Εταιρείας;

Ποιος, τελικά, παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις;

 • Ο κ. Χριστοδουλάκης που δήλωνε στις 27/11/2000 ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση λόγω μεταφοράς του Αεροδρομίου στα Σπάτα.
 • Ο κ. Πρωτόπαππας που ανεφώνησε παρουσία των Διευθυντών Προσωπικού ότι οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ είναι μείζον πολιτικό θέμα και σε καμία περίπτωση η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ δεν πρέπει να προχωρήσει σ’αυτές;
 • Ή ο κ. Γεωργαντόπουλος που δηλώνει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας;

Συνάδελφοι. Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της ESSO το 1974, και πριν από την ίδρυση του Σωματείου, που η Εταιρεία προχωρά σε ομαδικές απολύσεις.

Κάτω από αυτό το κλίμα απαξίωσης θεσμών και αξιών η Γενική Συνέλευση της ΠΕΠΕΚΟ στις 21/3/2001 αποφάσισε ομόφωνα και κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Εταιρεία εμμείνει στις θέσεις της.

Είναι ολοφάνερο ότι οι διοικούντες επέλεξαν την σύγκρουση θεωρώντας τους εργαζόμενους εύκολη λεία. Κάνουν μεγάλο λάθος.

Θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται με την 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη 28/3/2001.

Συνάδελφοι.
Όλα αυτά τα χρόνια φροντίσαμε να διαφυλάξουμε το δικαίωμα στην εργασία ως κόρην οφθαλμού. Ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε.

Μόνο με την συσπείρωση και την εμπιστοσύνη στο Σωματείο θα ανατρέψουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης.

Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕΛΗ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/3/2001 ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος

  O Γεν. Γραμματέας

 Ζ. Ζαφειρόπουλος

Τρεις 24ωρες 16/03/2001 (SAFCO) Δελτίο Τύπου

14 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Μετά την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις 3 επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού η κοινοπραξία SAFCO δέχτηκε να συναντηθεί με την Ομοσπονδία στις 14/3/2001.

Η SAFCO είναι η νέα εταιρεία που ίδρυσαν SHELL, BP, EKO, MOIBIL και έχει ως σκοπό τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών στο νέο αεροδρόμιο, δηλαδή έχει την ίδια δραστηριότητα που είχαν οι 4 εταιρείες χωριστά στο Ελληνικό. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σ’ αυτή την κοινοπραξία πρέπει να αμειφθούν σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις και το θεσμικό πλαίσιο που είχαν έως σήμερα.

Την ίδια στιγμή που η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ με τα «συνεταιράκια της» προχωρά σε απολύσεις, η έτερη κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ (πήξαμε στις Κοινοπραξίες για να διαιρούμε και να βασιλεύουμε) ετοιμάζεται να κάνει νέες προσλήψεις με το Νόμο Πεπονή (2190).

Σωματείο και Ομοσπονδία με επιστολή ζητάμε από τα Κόμματα της Βουλής να υποστηρίξουν και να προωθήσουν την παρακάτω θέση μας:

Προτείνουμε στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ από 23/2/2000 (για πλήρωση θέσεων προσωπικού, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου (αορίστου χρόνου), στις νέες Εταιρείες της Ο.Α. α) Εταιρεία Καυσίμων Α.Ε. και β) Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου), εκτός από το Παράρτημα Ι, «Πολύτεκνοι» να υπάρξει Παράρτημα ΙΙ, «Αυτόματη πρόσληψη των εργαζομένων (από τις Εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Αεροδρόμιο Ελληνικού) στο νέο φορέα και στις ειδικότητες που προκηρύσσονται. Αυτοί οι εργαζόμενοι με την πολυετή προϋπηρεσία τους εγγυώνται την ασφαλή και άριστη λειτουργία του νέου αεροδρομίου.

Συνάδελφοι,
Η επίθεση, εάν δεν την σταματήσουμε, διαρκώς θα εντείνεται απειλώντας να μην αφήσει τίποτα όρθιο.

Το Δ.Σ. της ΠΕΠ.ΕΚΟ συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα 12/3/2001, εξέτασε τις εξελίξεις στο Αεροδρόμιο Ελληνικού και αποφάσισε τη συμμετοχή

στις τρεις (3) νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κύρηξε η Ομοσπονδία στα Αεροδρόμια της χώρας, από Παρασκευή, 16/3/2001 και ώρα 18.00, στις Εγκαταστάσεις Καυσίμων των Εταιρειών και στις φορτώσεις Διυλιστηρίων του νομού Αττικής το Σάββατο.

Καλούμε την Εταιρεία να κάνει πρόταση απασχόλησης σε όλους τους εργαζόμενους.

Με σκληρούς αγώνες κατακτήσαμε τη Συλλογική μας Σύμβαση και τον Κανονισμό, και χρέος μας είναι να η υπεράσπισή τους.

Από πλευράς μας περιθώρια για εφησυχασμό και αυταπάτες δεν υπάρχουν.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

   Ζ. Ζαφειρόπουλος

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Πανελλαδική Απεργία 26/04/2001

24 Απριλίου 2001

Ανακοίνωση

΄Οταν ακούς “τάξη” ανθρωπινό κρέας μυρίζει.
Οδυσσέας Ελύτης

«Δεσμευόμαστε για τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος χωρίς αυξήσεις εισφορών ή μειωμένες παροχές. Θα εξασφαλιστεί με εξορθολογισμό του συστήματος, με καλύτερη απόδοση της περιουσίας των ταμείων, αλλά κυρίως από την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και νέες πηγές χρηματοδότησης».
Κώστας Σημίτης, 2 Απριλίου 2000.

Αυτό ήταν, 7 ημέρες πριν τις εκλογές, το σημείο 3 στις «΄Εξη δεσμεύσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση».

Τότε που μοίραζε δεκαχίλιαρα και συντάξεις. Τότε που ήθελε να (ξανα)γίνει χαλίφης (ο χαλίφης).

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι θέσεις για το ασφαληστ(ρ)ικό προέκυψαν -λες- από... συνωνυμία, αφού:

 • Μειώνονται οι παροχές των συντάξεων (60% από 80% για την κύρια, 20% από 30% και πλέον για την επικουρική.)
 • Αυξάνεται το όριο ηλικίας (ευτυχώς μόνο ως τα 65!) και για τις γυναίκες.  (Μια χώρα ούτε καν γερόντων.)
 • Καταργείται ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
 • Συρρικνώνονται έως και καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις.
 • Θίγονται ακόμα και αυτοί που βγαίνουν μέχρι το 2006 αφού υπολογίζεται η σύνταξη με δεκαετία.


Σήμερα η κυβέρνηση επικαλείται τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ελλείμματα για τα οποία φέρει βαριά ευθύνη, αφού χρόνια τώρα:

 • τα αποθεματικά των ταμείων καταληστεύθηκαν... εντόκως από το κράτος.
 • η εισφοροδιαφυγή έγινε κεφαλαιώδες δικαίωμα του κεφαλαίου. (1 τρισ. ετησίως).
 • η απαλλαγή των χρεωστών ρυθμίστηκε... αχρεωστήτως.

Μήπως ακούσατε για «νέες πηγές χρηματοδότησης»; Μήπως και μίλησε κανείς για «κρατική συμμετοχή»;

Ταυτόχρονα ο κ. Παπαντωνίου των αριθμών ποιεί την νήσσα για το 1,5 τρις που χρωστάει το κράτος στα ταμεία. Είναι το χρέος που προέκυψε με την εφαρμογή της λεγόμενης «δημιουργικής λογιστικής» για χάρη της ΟΝΕ. Ο κ. Γιαννίτσης της ανεργίας τηρεί σιγήν ιχθύος για τα 3 τρισ. που χρωστάνε στο ΙΚΑ κράτος και εργοδοσία.. Και ο κ. Σημίτης των μεγάλων οραμάτων έπαιξε με νόμο τα ταμεία μας στα ΧΑΑ. Αυτός ο θαυμαστός κόσμος των εκσυγχρονιστών! Αυτό και το κοινωνικό τους κράτος!

Συνάδελφοι,

Για μας τα πράγματα είναι απλά. Διεκδικούμε να επιτύχουμε τα αυτονόητα:

 • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική. (Γερμανία 24%, Αυστρία 18%, Δανία 100%, Φινλανδία 45%). Το ελληνικό κράτος ακόμα και το 2% από το 1993 δεν το καταβάλλει.
 • Μείωση εισφοράς των εργαζομένων και μείωση ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.
 • Μείωση των ωρών εργασίας για δραστική μείωση της ανεργίας.
 • Οι εργοδότες και το κράτος να πληρώσουν ό,τι χρωστάνε.
 • Ένταξη στο σύστημα 1.000.000 ανασφάλιστων. Εξάλειψη της μαύρης εργασίας.

Ο κοινωνικός διάλογος δεν μπορεί να είναι μονόλογος.
Η κοινωνική ασφάλιση δεν γίνεται να είναι ιδιωτική.
Το Ασφαλιστικό λύνεται μόνο με εργαζόμενους.
Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί.

Προειδοποιούμε με Πανελλαδική Απεργία,
την Πέμπτη 26/4/2001.
Απαντάμε με τη συμμετοχή μας σε συγκέντρωση
στο Πεδίο του Άρεως, ώρα 11.00


«Το νου σας: από μας η άνοιξη εξαρτάται.»
Επισημαίνει πάλι ο Ποιητής.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

   Ζ. Ζαφειρόπουλος

Ασφαλιστικό απεργία 17/05/2001

14 Μαΐου 2001

Ανακοίνωση

Συνάδελφοι,

Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και τη συγκλονιστική συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη απεργία, και κάτω από την γενική κατακραυγή των εργαζομένων η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αναδίπλωση «παγώνοντας» τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Ξαφνικά τα δημόσια ταμεία έγιναν εύπορα!

Ο Gianno΄s ως ταχυδακτυλουργός έβγαλε απ’ τα μανίκια του τα τρισεκατομμύρια για να τα μοιράσει απλόχερα. Ο δε πρωθυπουργός ευλόγησε τον Gianno΄s και κάλεσε τους εργαζόμενους σε... τραπέζι.

Αναγκάστηκε λοιπόν το άλλο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης να κάνει σοσιαλιστικό σάλτο μέτρα δώδεκα και επαναστατική στροφή 180 μοιρών. Όλα «από μηδενική βάση», αλλά χωρίς προαπαιτούμενα και με «καθαρό τραπέζι».

Για να σοβαρευτούμε όμως. Τι σημαίνει «χωρίς προαπαιτούμενα»; Μπορεί να υπάρξει διάλογος χωρίς να αποσυρθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της προηγούμενης δεκαετίας; ΄Η ισχύει το «περασμένα ξεχασμένα»;

Θα πήγαινε η κυβέρνηση να κάνει διάλογο με την Τουρκία χωρίς προαπαιτούμενα;

Κι εμείς οι εργαζόμενοι, να ξεχάσουμε τις δημιουργικές λογιστικές και τα ελλείμματα που η ίδια έχει δημιουργήσει;

Συνάδελφοι,
Διάλογος «χωρίς προαπαιτούμενα» γίνεται μόνο σε καφενείο των Δολιανών.
Τα αιτήματά μας εξακολουθούν να περιγράφουν το αυτονόητο:

 • Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Ασφάλιση.
 • Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας.
 • Πλήρης-σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
 • Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους.
 • Όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας.
 • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και μεταναστών.
 • Ναι στην φορολογία των κερδών, όχι στην νέα φορολογία εισοδήματος.
 • Βελτίωση και όχι μείωση μισθών και συντάξεων.


Η υπόθεση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ είναι το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Απεργούμε την Πέμπτη 17/5/2001.
Είμαστε παρόντες στη συγκέντρωση
στο Πεδίο του Άρεως, ώρα 11.00 π.μ.


Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Θωμάς Δούρος Ζ. Ζαφειρόπουλος

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

   Ζ. Ζαφειρόπουλος

Αφγανιστάν Αντιπολεμική συγκέντρωση Πέμπτη 08/11/2001

1 Νοεμβρίου 2001

Ανακοίνωση

«...γιατί οι άνθρωποι, είτε από την τόλμη της απελπισίας που τη γεννά η φτώχια με τις πιεστικές της ανάγκες, είτε από πλεονεξία που τη γεννά η δύναμη και την κάνει αχόρταγη η αλαζονεία του εξουσιαστή, οδηγούνται στην παρανομία».
Θουκυδίδης. 427 π.Χ.
Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Βιβλίο Γ΄, κεφ. 36-50.

Συνάδελφοι,
Τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο τον τελευταίο καιρό, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πραγματικές επιδιώξεις των κυβερνώντων.

Οι σκόπιμες αοριστολογίες για τους πολέμους, οι σπουδαιοφανείς παραπλανητικές ερμηνείες, γίνονται για να αποκρύψουν ότι «αιτία των πολέμων είναι πάντα το χρυσόμαλλο δέρας».

Αξιοποιώντας τον πόλεμο, αλλά και την οικονομική ύφεση που δεν μπορεί παρά να κάνει παράπλευρες ζημιές και στο χώρο των εργαζομένων, οι κυβερνώντες και οι εντολοδόχοι τους προχωρούν στην τρομοκρατία δια της «παγκοσμιοποιημένης καταστολής των δημοκρατικών και ατομικών ελευθεριών». Ιδιωτικοποιήσεις, επίθεση στις εργασιακές κατακτήσεις, απολύσεις (200.000 μέχρι σήμερα στις αεροπορικές εταιρείες, το 1.000.000 θα ξεπεράσουν στον τουρισμό).

Γενικά ένα χάος από το Πέραμα μέχρι το Αφγανιστάν, και από το Μανχάταν μέχρι την Παλαιστίνη, το Σουδάν, τη Σομαλία. Το διαφορετικό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Το ίδιο πάντα προσωπείο της βίας και της καταπίεσης, καμωμένο από χρήμα, όπλα και ναρκωτικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση σε όλους ανεξαρτήτως τους τομείς της οικονομίας, για πλήρη απελευθέρωση των αγορών, για αποτεράτωση των ναών του χρήματος (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές μάθαμε για το νέο μεγάλο τραπεζομονοπωλειακό(!) τέρας), για ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΣΥ, σε συνδυασμό και με την εδραίωση της τρομολαγνείας, στόχο έχουν να αφαιρέσουν κεκτημένα.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ και μια είδηση που πέρασε στα αζήτητα των Χύδην Δελτίων:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει από την Ευρώπη να αυξήσει τον Δημόσιο Τομέα γιατί οι ιδιώτες έριξαν τους ρυθμούς ανάπτυξης»!!! Έτσι ακριβώς!

Το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου, από την σοσιαλ-αφανή καινοφάνεια των νυν μεταλλαγμένων Απροσώπων Τύπου και των πάλαι ποτέ επαναστατών συνδικαλιστών του Κλάδου και της Επικράτειας, υπηρετεί την Πολεμική κρεατομηχανή, τον Πόλεμο των αμήχανων κυβερνώντων, τις μηχανορραφίες του κεφαλαίου: Τις Λόκχηντ και τις Πάναφον, τους Γκρήνσπαν και τους Κωστόπουλους, τους Αλαφούζους και τους Βαρδινογιάννηδες, τις Αγγελοπούλες και τους Γιάννους, τους Χριστοδουλάκηδες και τους Χριστόδουλους.

Και δεν δικαιούται κανένας να συναινεί σε τέτοιες πολιτικές επιλογές.

Συνάδελφοι,
Ειδικά για εμάς στην ΕΚΟ-ΕΛΔΑ, η υπεράσπιση -έστω και τώρα- του Δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης (που κατά την ταπεινή μας άποψη κανένα λόγο δεν έχει να περάσει στους κάθε λογής Στρατηγικούς Αγιογδύτες) είναι επιτακτική ανάγκη.

Όπως ανάγκη είναι και η διασφάλιση του Εσωτερικού μας Κανονισμού αλλά και η διατήρηση της Επικουρικής Ασφάλισης και των πρόσθετων εταιρικών παροχών.

Οι θέσεις μας για τον εταιρικό συνταξιοδοτικό/αποταμιευτικό πρόγραμμα καταγράφηκαν στον ΠΑΛΜΟ Μαΐου 2001.

Το Σωματείο με βάση αυτές τις αρχές έχει πραγματοποιήσει πέντε (5) συναντήσεις με την Διοίκηση της Εταιρείας .

Στην τελευταία συνάντηση (23/10/2001) στο πρακτικό που υπογράφηκε μεταξύ ΕΚΟ-ΕΛΔΑ και ΠΕΠ-ΕΚΟ αναφέρεται, ότι «η ΠΕΠ-ΕΚΟ δέχεται να γίνει διακοπή του παρόντος προγράμματος με 31/12/2001 και με την προϋπόθεση ότι σε κάθε εργαζόμενο η παροχή που θα καταβληθεί δεν θα είναι μικρότερη από την ελάχιστα εγγυημένη παροχή κατά την ημέρα διακοπής (άρθρο 4.1.5).


Στην ίδια συνάντηση το Σωματείο ζήτησε εξηγήσεις από τη Διοίκηση για την απόλυση από την εταιρεία SAFCO (κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ) των δύο πρώην συναδέλφων μας Κατσιαμπούρη και Τσούκαλη. Οι παράπλευρες απώλειες που λέγαμε. Το Σωματείο ζήτησε να ανακληθούν οι απολύσεις και θα στηρίξει τους συναδέλφους σε όλες τις νόμιμες ενέργειές τους.

Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της ΠΕΠ-ΕΚΟ έχει ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων σε Θεσσαλονίκη, Εκολίνα, Σκαραμαγκά, Ρόδο, Βόλο, και στον Πύργο Αθηνών πιο πριν. Σύντομα θα γίνουν και νέες συγκεντρώσεις.

Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διεκδίκηση των μικρών και μεγάλων αιτημάτων μας είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας σε ένα παγκόσμιο κίνημα στις Γένοβες του Κόσμου, αλλά και στον μικρόκοσμο της γειτονιάς μας, συμμετέχοντας στη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση την Πέμπτη 8/11/2001 στο Σύνταγμα.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος 

  O Γεν. Γραμματέας

   Ζ. Ζαφειρόπουλος


Υ.Γ. Την ώρα που φωτοτυπούσαμε αυτή την ανακοίνωση άρχισε το μοίρασμα καινούργιων ηλεκτρονικών καρτών! Να θυμίσουμε συνάδελφοι ότι σε παλαιότερες εποχές και σε ανάλογες περιπτώσεις (επί ESSO ακόμη) είχε προηγηθεί συζήτηση, αλλά και στάση εργασίας, μέχρι και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας είχαμε ζητήσει, και είχε τεθεί το πλαίσιο λειτουργίας παρόμοιων συστημάτων ασφαλείας.
Μας προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει το Σωματείο. Φαίνεται ότι βιώνουμε όχι μόνο την εποχή του Μπιγκ Μπράδερ, αλλά και τη πλήρη έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας από μικρούτσικες αντιλήψεις.
Μετά την άμεση παρέμβαση του Σωματείου η Εταιρεία δεσμεύτηκε να μας εκθέσει λεπτομερώς τις λειτουργίες του νέου συστήματος.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας

Ανακοίνωση για επέτειο πολυτεχνείου

Αθήνα 16/11/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας. Η εξέγερση των φοιτητών μας δίδαξε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και ακατόρθωτο.

Τα αιτήματα εκείνης της εποχής ήταν πολλά και συμπυκνώθηκαν με το ιστορικό σύνθημα «ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr