Οργανόγραμμα, Αναδιαρθρώσεις - Ιδιωτικοποίηση, Μετεγκατάσταση σε νέο χώρο - 19/11/2004

Οργανόγραμμα, Αναδιαρθρώσεις - Ιδιωτικοποίηση, Μετεγκατάσταση σε νέο χώρο

19 Νοεμβρίου 2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι

Την Πέμπτη 11-11-2004 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. του Σωματείου και της Εταιρείας. Εκ μέρους της εταιρείας παραβρέθηκαν ο κ. Δ. Δανηλάτος (Πρόεδρος της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ), κ. Σ. Παπαδόπουλος (Δ/νων Σύμβουλος ) και ο κ. Π. Σκάλκος (Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και αναδείχτηκαν προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

1.Οργανόγραμμα.

Το οργανόγραμμα για εμάς δεν είναι μία απλή αποτύπωση θέσεων εργασίας, αλλά ένα εργαλείο που σχετίζεται με την επαγγελματική εξέλιξη και εν τέλει με την προοπτική εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρύβει σκοπιμότητες και ισορροπίες κορυφής.

Η αξιολόγηση θέσεων αλλά και η περιγραφή καθηκόντων που έχουν να γίνουν κάποια χρόνια δείχνουν πώς οι διαδικασίες ατονούν και ο τρόπος διοίκησης δεν στηρίζεται στην αξιοκρατία και ίση μεταχείριση εργαζομένων.

Στο τελευταίο οργανόγραμμα έχουμε επισημάνει πώς το 1/10 των υπαρχόντων θέσεων (70!!!) είναι κενές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί πολλά εργασιακά προβλήματα. Πολλές θέσεις από αυτές καλύπτονται με εποχιακούς, εργολαβικούς και με μεγάλη αύξηση υπερωριών (πολλοί συνάδελφοι χτυπούν κάρτες 12 μμ.!!! χωρίς μάλιστα να πληρώνονται υπερωριακά.). Το γεγονός αυτό το επισήμαναν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Δ.Σ. της εταιρείας. Ανέφεραν πως από την αύξηση των υπερωριών συνάγεται πως το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της και ως εκ τούτο η εταιρεία πρέπει να προβεί σε προσλήψεις .

Παρατηρήθηκε πώς υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ οργανογράμματος, Εσωτερικού Κανονισμού και ΕΣΣΕ.

Ζητήθηκε από την εταιρεία να προβεί σε κινήσεις που θα διορθώσουν τα σφάλματα .

Το Σωματείο θα συνεχίσει τον αγώνα για αύξηση των θέσεων εργασίας που θα επιτευχθεί με την κατάργηση της εργολαβοποίησης και την ρύθμιση της εποχικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση. Για εμάς δεν νοείται οργανόγραμμα χωρίς μόνιμες θέσεις εργαζομένων στην φύλαξη και στην καθαριότητα .

Επίσης επισημάναμε πως η αναβάθμιση της πληροφορικής θα πρέπει να είναι προς όφελος των εργαζομένων. Δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μείωση θέσεων εργασίας και εντατικοποίηση της εργασίας σε πολλά τμήματα.

2. Αναδιαρθρώσεις –Ιδιωτικοποίηση.

Στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και στις αναδιαρθρώσεις του Ομίλου οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν.

Η σπουδή με την οποία έγιναν η εξαγορά και οι συγχωνεύσεις εταιρειών με τεράστιο τίμημα ήταν τελικά για να «ικανοποιήσουν» τα διαπλεκόμενα και τους κεφαλαιοκράτες. Αργότερα η μετοχοποίηση του μεγαλύτερου Ομίλου της χώρας έδειξαν καθαρά πως ο κύριος σκοπός ήταν η παράδοση του στον Λάτση και η συρρίκνωση των εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα μόλις 5 χρόνια μετά από αυτές τις εξαγορές έρχονται να μας πουν πως υπάρχουν εγκαταστάσεις και λειτουργίες ζημιογόνες επιδιώκοντας να σταματήσουν την λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Πρέβεζα και στον Βόλο.

Μήπως τώρα θέλουν να εξυπηρετήσουν και άλλα συμφέροντα ανταγωνιστών;

Θυμίζουμε πως κάποιες άλλες εποχές οι τότε φωστήρες έκλειναν εμφιαλωτήρια και μονάδες χημικών εργοστασίων ως ζημιογόνες. Προχωρούσαν σε ευκαιριακή μείωση λειτουργικών εξόδων και δαπανών. Για να αποδειχτεί αργότερα πώς αυτές οι δήθεν οικονομίες κλίμακας λειτούργησαν τελικά όχι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και εργασιακών σχέσεων αλλά και εις βάρος της ίδιας εταιρείας .

Δεν θα δεχτούμε κλείσιμο μονάδων και εγκαταστάσεων και μετακινήσεις εργαζομένων που θα οδηγούν σε παραιτήσεις.

3. Μετεγκατάσταση σε νέο χώρο.

Ζητήσαμε από την εταιρεία πριν της τετελεσμένης (εγ)κατάστασης να ενημερωθεί το Σωματείο και οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας επί των σοβαρών θεμάτων όπως: πρόσβαση, μεταφορά, χώρος στάθμευσης, αερισμός, μέγιστος αριθμός εργαζομένων ανά γραφείο, ελάχιστος χώρος ανά εργαζόμενο κλπ.

Η εταιρεία μετά την συζήτηση που ακολούθησε παραδέχτηκε πως πολλά από τα προβλήματα που θέσαμε είναι βάσιμα και πρέπει να επιλυθούν.

Ο κ. Δανηλάτος μας διαβεβαίωσε πως από την εταιρεία θα αποχωρούν όλοι είτε γιατί το θέλουν οι ίδιοι είτε γιατί συνταξιοδοτούνται.

Τα τεκταινόμενα όμως στην μητρική εταιρεία (σύμβουλοι για ακόμα μία «αναδιάρθρωση», ανακοίνωση για υποχρεωτική κατάθεση ασφαλιστικών βιβλιαρίων για προσμέτρηση συντάξιμης υπηρεσίας, πάγωμα των προσλήψεων παρά τις μεγάλες ανάγκες προσωπικού) μας ανησυχούν και μας κρατούν σε επαγρύπνηση.

Συνάδελφοι
Στις 21-10-2004 πραγματοποιήσαμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που λόγω μη ύπαρξης απαρτίας μετατράπηκε σε συγκέντρωση με απόφαση του Δ.Σ. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ήταν αίτημα συναδέλφων άλλα δυστυχώς πολλοί από τους αιτούντες απουσίασαν…

Στη συγκέντρωση επιβεβαιώθηκε πώς το πρόγραμμα δράσης πού είχε εγκρίνει η Γενική Συνέλευση εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Για την υλοποίηση του προγράμματος δράσης οφείλουμε να συστρατευτούμε με συνείδηση της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης, χωρίς μεμψιμοιρίες, δίχως να περιμένουμε μόνο από τους άλλους να λύσουν τα προβλήματα που είναι και δικά μας.

Η συμμετοχή σας στις ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι παραπάνω από απαραίτητη .

Θυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο θα προχωρήσουμε στην καταγγελία της ΕΣΣΕ. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να συμβάλλουν στην διαμόρφωση θέσεων και στήριξη συλλογικών αποφάσεων στέλνοντας αιτήματα για την νέα ΕΣΣΕ έως 10-12-2004.

Η εμπειρία επιβεβαιώνει τον κανόνα πώς όταν είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα μας.

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Σκλαβούνος  

  O Γεν. Γραμματέας

 Ναυσικά Τόλια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr