Η ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης μέσα από τον ανταγωνισμό ευρώ - δολαρίου στο επίκεντρο της Κομισιόν

Υπό το φόντο των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές και ιδίως στον τομέα της ενέργειας, η Κομισιόν επανέρχεται στο ρόλο του ευρώ και εξετάζει τρόπους ενίσχυσης του νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος και ενέργειας, φωτογραφίζοντας το ανταγωνιστικό δολάριο.
 
Λίγες μέρες πριν την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Διάσκεψης για το Ευρώ, η Επιτροπή αναζητά τρόπους ενίσχυσης του ευρώ σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, καταλήγοντας σε ένα σχέδιο προτάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της ενέργειας.
 
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η χρήση του ευρώ ως προκαθορισμένου νομίσματος σε ενεργειακά συμβόλαια ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες, καθώς και η θέσπιση τιμών αναφοράς (benchmarks) σε ευρώ για το αργό πετρέλαιο. Αν και πρόκειται για προτάσεις της Κομισιόν μη δεσμευτικού χαρακτήρα προς τα κράτη-μέλη, η προοπτική υιοθέτησης των εν λόγω προτάσεων μπορεί να επιφέρει ανατροπές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.
 
Αναφερόμενος στην σχετική πρωτοβουλία της Κομισιόν, ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Μγκέλ Αριάς Κανιέτε δήλωσε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται πρώτη στον κόσμο σε εισαγωγές ενέργειας που της κοστίζουν πάνω από 300 δις. ευρώ ετησίως, διαθέτοντας μια ανοικτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά. Η ενίσχυση του ευρώ στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων και του εμπορίου θα συμβάλει στην μείωση του ρίσκου από διακοπές εφοδιασμού, ενώ θα προωθήσει περαιτέρω την αυτονομία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ενεργειακής Ένωσης».
 
Χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι η τελική επιλογή νομίσματος βρίσκεται στην ευχέρεια της αγοράς, η Επιτροπή εκτιμάει πως ένα πιο ενισχυμένος ρόλος του ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει στην σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, προσφέροντας στους συμμετέχοντες, παγκοσμίως, μια επιπλέον επιλογή για την διεξαγωγή των συναλλαγών, καθιστώντας έτσι την παγκόσμια οικονομία λιγότερο ευάλωτη σε απότομες αλλαγές και κρίσεις, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
 
Στην αιτιολογική έκθεση των προτάσεων σημειώνεται ότι οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας ξεπερνούν τα 40 τρις. ευρώ ετησίως, με τις συναλλαγές που αφορούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά προϊόντα, να εκτελούνται, σε ποσοστό άνω του 90% σε άλλο νόμισμα.
 
Περισσότερο προθέσεις παρά προτάσεις
Στα μέτρα που προτείνονται αφορούν κυρίως την πρωτοβουλία από μεριάς κρατών μελών να προωθήσουν περισσότερο το ευρώ στις ενεργειακές τους συναλλαγές τόσο με τρίτες χώρες όσο και μεταξύ τους. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει η Επιτροπή στους συμμετέχοντες της αγοράς λέγοντας πως «πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο συμβόλαια ενέργειας σε ευρώ.
 
Βέβαια το γεγονός πως δεν διατυπώνονται σαφείς προτάσεις - κίνητρα που στόχο θα έχουν να προωθήσουν συγκεκριμένα την χρήση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε θέματα ενέργειας, θέτουν αυτομάτως εν αμφιβόλω την την έκβαση τέτοιων πρωτοβουλιών. Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες προτάσεις έχουν εκφραστεί από την Ρωσία, το Ιράν και την ΕΕ παλιότερα, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάθος τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν. 
 
Στα μέτρα που προτείνονται, αφορούν κυρίως την πρωτοβουλία από μεριάς κρατών μελών να προωθήσουν περισσότερο το ευρώ στις ενεργειακές τους συναλλαγές τόσο με τρίτες χώρες όσο και μεταξύ τους. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει η Επιτροπή στους συμμετέχοντες της αγοράς λέγοντας πως «πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο συμβόλαια ενέργειας σε ευρώ.
 
Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται σύζητηση στους κόλπους της ΕΕ για το πώς μπορεί να θεσπισθεί όχημα ειδικού σκοπού που θα διευκολύνει τις πληρωμές, εκτός δολαρίου, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν το πετρέλαιο του Ιράν. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι απτό και λειτουργικό. Περισσότερο έχουμε δει εταιρείες να εγκαταλείπουν την ιρανική αγορά υπό το φόβο των συνεπειών που επιφέρουν οι αμερικανικές κυρώσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr