Τρεις 24ωρες 09-11/03/2001 (SAFCO) Δελτίο Τύπου

Τρεις 24ωρες 09-11/03/2001 (SAFCO) Δελτίο Τύπου

7 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τον αυταρχισμό των μεταλλαγμένων σοσιαλιστικών διοικήσεων της ΕΚΟ, ΕΛΠΕ βιώνουν σήμερα όλοι οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η εταιρεία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. στις 20/2/2001 έστειλε στους εργαζόμενους προσωπικές επιστολές, τις οποίες θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτες, αφού πέρα από τις σοβαρές παραλείψεις, δεν έχουν ούτε τη φίρμα της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ. Φοβούνται μήπως οι διοικούντες να αναλάβουν το βάρος των πράξεών τους; Οποίος στρουθοκαμηλισμός!

Σε αυτό το τελεσίγραφο, η Εταιρεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει να αυτοαπολυθούν οι συνάδελφοι στο αεροδρόμιο με «ικανοποιητικούς» όρους αλλιώς:

«Η παραπάνω πρότασή μας ισχύει από σήμερα μέχρι και 09-03-2001 προθεσμία μέσα στην οποία παρακαλούμε να μας δηλώσετε γραπτά αν την αποδέχεσθε ή όχι. Αν η απάντησή σας είναι αρνητική ή αν περάσει άπρακτη η πιο πάνω προθεσμία, παύει να ισχύει η παραπάνω πρότασή μας»

και όποιος εργαζόμενος δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις

«η Εταιρία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας σας αφού όπως ήδη σας γνωρίσαμε, αδυνατεί να τη διατηρήσει σε ισχύ».

Να τονίσουμε εδώ, συνάδελφοι, ότι η Εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει τη θέση των εργαζομένων για απασχόληση εστω και σε άλλο αντικείμενο.

Στις 2/3/2001 μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και της ΠΕΠ.ΕΚΟ έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ (που εκπροσωπήθηκε από το δίδυμο Σκαφίδα-Μαρινάκη) και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας κος Χ. Πρωτόπαππας. Το αντικείμενο συζήτησης ήταν «Απολύσεις προσωπικού». Στην συνέχεια θα γινόταν και άλλη συνάντηση με την παρουσία της SAFCO, η οποία όμως έλαμψε δια της απουσίας του εκπροσώπου της.

Ο υφυπουργός σύστησε στην εταιρία «να μην προχωρήσει στις απολύσεις διότι δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα».

Παρά τη δήλωση-σύσταση του Υπουργού, η εταιρία, με την αλαζονεία που την διακρίνει τελευταία, δεν απέσυρε ακόμα τις επιστολές.

Συνάδελφοι,

Είναι δεδομένο ότι για να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα θα χρειαστεί και επιπλέον προσωπικό από το ήδη υπάρχον, με βάση τον Κανονισμό Ασφαλείας της ΥΠΑ.

Η εταιρία SAFCO (κοινοπραξία ανεφοδιασμού) στην οποία είναι μέτοχος και η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ, ανακοίνωσε προσλήψεις προσωπικού με όρους εργασίας που παραπέμπουν σε παλαιότερο κοινωνικό μοντέλο, παίζοντας με λέξεις και νομικίστικους ακροβατισμούς για το είδος της εργασίας που θα παρέχουν οι εργαζόμενοι (νέος όρος η «παροχή υπηρεσιών»).

Στόχος όμως όλων αυτών των νέων κοινοπραξιών που δημιουργούνται είναι η μείωση μόνο του κόστους εργασίας και η «μισθιακή ευελιξία» (άλλος ωραίος σοσιαλιστικός όρος αυτός), δηλαδή αθέτηση συμβάσεων, αποδυνάμωση συνδικαλιστικής δράσης, απαξίωση των εργαζομένων και κατάργηση της μισθωτής εργασίας.

Συνάδελφοι,
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας στην συνεδρίαση της 3/3/2001 ομόφωνα αποφάσισε και κήρυξε στο χώρο των αεροδρομίων 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ

9/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00
10/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00
11/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00 

και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.

Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στο αεροδρόμιο δεν είναι παρά η αρχή.

Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση.
Δεν θα δεχθούμε ακύρωση των εργασιακών κεκτημένων.
Οι εργαζόμενοι θα εργασθούν στο νέο αεροδρόμιο μόνο σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Όλοι στο HYDRAΝT του Ελληνικού
για συμπαράσταση στους συναδέλφους
την ΠΕΜΠΤΗ 8/3/2001 και ώρα 24.00 μ.μ.

Εάν απολυθεί έστω κι ένας συνάδελφος, υποθηκεύουμε το μέλλον μας και είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος

  O Γεν. Γραμματέας

Ζ. Ζαφειρόπουλος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr