Αφγανιστάν Αντιπολεμική συγκέντρωση Πέμπτη 08/11/2001

Αφγανιστάν Αντιπολεμική συγκέντρωση Πέμπτη 08/11/2001

1 Νοεμβρίου 2001

Ανακοίνωση

«...γιατί οι άνθρωποι, είτε από την τόλμη της απελπισίας που τη γεννά η φτώχια με τις πιεστικές της ανάγκες, είτε από πλεονεξία που τη γεννά η δύναμη και την κάνει αχόρταγη η αλαζονεία του εξουσιαστή, οδηγούνται στην παρανομία».
Θουκυδίδης. 427 π.Χ.
Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Βιβλίο Γ΄, κεφ. 36-50.

Συνάδελφοι,
Τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο τον τελευταίο καιρό, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πραγματικές επιδιώξεις των κυβερνώντων.

Οι σκόπιμες αοριστολογίες για τους πολέμους, οι σπουδαιοφανείς παραπλανητικές ερμηνείες, γίνονται για να αποκρύψουν ότι «αιτία των πολέμων είναι πάντα το χρυσόμαλλο δέρας».

Αξιοποιώντας τον πόλεμο, αλλά και την οικονομική ύφεση που δεν μπορεί παρά να κάνει παράπλευρες ζημιές και στο χώρο των εργαζομένων, οι κυβερνώντες και οι εντολοδόχοι τους προχωρούν στην τρομοκρατία δια της «παγκοσμιοποιημένης καταστολής των δημοκρατικών και ατομικών ελευθεριών». Ιδιωτικοποιήσεις, επίθεση στις εργασιακές κατακτήσεις, απολύσεις (200.000 μέχρι σήμερα στις αεροπορικές εταιρείες, το 1.000.000 θα ξεπεράσουν στον τουρισμό).

Γενικά ένα χάος από το Πέραμα μέχρι το Αφγανιστάν, και από το Μανχάταν μέχρι την Παλαιστίνη, το Σουδάν, τη Σομαλία. Το διαφορετικό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Το ίδιο πάντα προσωπείο της βίας και της καταπίεσης, καμωμένο από χρήμα, όπλα και ναρκωτικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση σε όλους ανεξαρτήτως τους τομείς της οικονομίας, για πλήρη απελευθέρωση των αγορών, για αποτεράτωση των ναών του χρήματος (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές μάθαμε για το νέο μεγάλο τραπεζομονοπωλειακό(!) τέρας), για ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΣΥ, σε συνδυασμό και με την εδραίωση της τρομολαγνείας, στόχο έχουν να αφαιρέσουν κεκτημένα.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ και μια είδηση που πέρασε στα αζήτητα των Χύδην Δελτίων:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει από την Ευρώπη να αυξήσει τον Δημόσιο Τομέα γιατί οι ιδιώτες έριξαν τους ρυθμούς ανάπτυξης»!!! Έτσι ακριβώς!

Το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου, από την σοσιαλ-αφανή καινοφάνεια των νυν μεταλλαγμένων Απροσώπων Τύπου και των πάλαι ποτέ επαναστατών συνδικαλιστών του Κλάδου και της Επικράτειας, υπηρετεί την Πολεμική κρεατομηχανή, τον Πόλεμο των αμήχανων κυβερνώντων, τις μηχανορραφίες του κεφαλαίου: Τις Λόκχηντ και τις Πάναφον, τους Γκρήνσπαν και τους Κωστόπουλους, τους Αλαφούζους και τους Βαρδινογιάννηδες, τις Αγγελοπούλες και τους Γιάννους, τους Χριστοδουλάκηδες και τους Χριστόδουλους.

Και δεν δικαιούται κανένας να συναινεί σε τέτοιες πολιτικές επιλογές.

Συνάδελφοι,
Ειδικά για εμάς στην ΕΚΟ-ΕΛΔΑ, η υπεράσπιση -έστω και τώρα- του Δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης (που κατά την ταπεινή μας άποψη κανένα λόγο δεν έχει να περάσει στους κάθε λογής Στρατηγικούς Αγιογδύτες) είναι επιτακτική ανάγκη.

Όπως ανάγκη είναι και η διασφάλιση του Εσωτερικού μας Κανονισμού αλλά και η διατήρηση της Επικουρικής Ασφάλισης και των πρόσθετων εταιρικών παροχών.

Οι θέσεις μας για τον εταιρικό συνταξιοδοτικό/αποταμιευτικό πρόγραμμα καταγράφηκαν στον ΠΑΛΜΟ Μαΐου 2001.

Το Σωματείο με βάση αυτές τις αρχές έχει πραγματοποιήσει πέντε (5) συναντήσεις με την Διοίκηση της Εταιρείας .

Στην τελευταία συνάντηση (23/10/2001) στο πρακτικό που υπογράφηκε μεταξύ ΕΚΟ-ΕΛΔΑ και ΠΕΠ-ΕΚΟ αναφέρεται, ότι «η ΠΕΠ-ΕΚΟ δέχεται να γίνει διακοπή του παρόντος προγράμματος με 31/12/2001 και με την προϋπόθεση ότι σε κάθε εργαζόμενο η παροχή που θα καταβληθεί δεν θα είναι μικρότερη από την ελάχιστα εγγυημένη παροχή κατά την ημέρα διακοπής (άρθρο 4.1.5).


Στην ίδια συνάντηση το Σωματείο ζήτησε εξηγήσεις από τη Διοίκηση για την απόλυση από την εταιρεία SAFCO (κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ) των δύο πρώην συναδέλφων μας Κατσιαμπούρη και Τσούκαλη. Οι παράπλευρες απώλειες που λέγαμε. Το Σωματείο ζήτησε να ανακληθούν οι απολύσεις και θα στηρίξει τους συναδέλφους σε όλες τις νόμιμες ενέργειές τους.

Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της ΠΕΠ-ΕΚΟ έχει ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων σε Θεσσαλονίκη, Εκολίνα, Σκαραμαγκά, Ρόδο, Βόλο, και στον Πύργο Αθηνών πιο πριν. Σύντομα θα γίνουν και νέες συγκεντρώσεις.

Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διεκδίκηση των μικρών και μεγάλων αιτημάτων μας είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας σε ένα παγκόσμιο κίνημα στις Γένοβες του Κόσμου, αλλά και στον μικρόκοσμο της γειτονιάς μας, συμμετέχοντας στη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση την Πέμπτη 8/11/2001 στο Σύνταγμα.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος 

  O Γεν. Γραμματέας

   Ζ. Ζαφειρόπουλος


Υ.Γ. Την ώρα που φωτοτυπούσαμε αυτή την ανακοίνωση άρχισε το μοίρασμα καινούργιων ηλεκτρονικών καρτών! Να θυμίσουμε συνάδελφοι ότι σε παλαιότερες εποχές και σε ανάλογες περιπτώσεις (επί ESSO ακόμη) είχε προηγηθεί συζήτηση, αλλά και στάση εργασίας, μέχρι και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας είχαμε ζητήσει, και είχε τεθεί το πλαίσιο λειτουργίας παρόμοιων συστημάτων ασφαλείας.
Μας προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει το Σωματείο. Φαίνεται ότι βιώνουμε όχι μόνο την εποχή του Μπιγκ Μπράδερ, αλλά και τη πλήρη έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας από μικρούτσικες αντιλήψεις.
Μετά την άμεση παρέμβαση του Σωματείου η Εταιρεία δεσμεύτηκε να μας εκθέσει λεπτομερώς τις λειτουργίες του νέου συστήματος.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr