ΝΕΑ/ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΕΠΕΚΟ

Ανακοίνωση - Δελτίο τύπου - Ανοιχτή επιστολή - Διαμαρτυρία (Άρνηση Προέδρου να μας δεχτεί στα Δ.Σ. της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ)

5 Ιουνίου 2003

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Α Ν Ο Ι Χ Τ Η  Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η – Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α

Συνάδελφοι,

Επειδή τα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα από τον κοινωνικό μονόλογο, αναζητήσαμε τηλεφωνικώς τον κ. Γεώργιο Μωραΐτη, Πρόεδρο του Δ.Σ της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ, για να ζητήσουμε σήμερα (5/6/2003) επείγουσα συνάντηση προ ημερήσιας διατάξεως, με το Δ.Σ. της Εταιρείας στην οποία συμβαίνει να προεδρεύει και στην οποία (για να του θυμίσουμε) εργαζόμαστε.

Ο κ. Πρόεδρος αρνήθηκε να μιλήσει μαζί μας, διαμηνύοντάς μας μέσω της γραμματέως του ότι δεν θέλει να μας μιλήσει μετά την τελευταία μας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, προς κάθε αρμόδιο, συναρμόδιο και αναρμόδιο.

Επειδή, εμείς οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε πρόσβαση στα αστυνομικά όργανα για να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας, θα θυροκολλήσουμε την ανακοίνωσή μας στο γραφείο του κ. Προέδρου και θα προσπαθήσουμε να την επιδώσουμε στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., ελπίζοντας ότι δεν θα μας σταματήσουν τα ΜΑΤ.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος 

  O Γεν. Γραμματέας

   Νίκος Σκλαβούνος

Συνέντευξη τύπου ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ 05/06/2003

9 Ιουνίου 2003

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

…κι αυτοί σφυρίζουν κλέφτικα.
Δημώδες

Συνάδελφοι,
Φαίνεται ότι οι διοικούντες ή έχουν χάσει την ψυχραιμία τους ή έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τον κοινωνικό διάλογο μπαίνουν ακάθεκτοι στη φάση του κοινωνικού διαόλου!

Την Πέμπτη (5/6/2003) λοιπόν, μετά τη λήξη της σεμνής τελετής με την κοινή συνέντευξη τύπου των EL PE(TROLA), μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΠΕΚΟ ρώτησαν τον κ. Μωραΐτη γιατί αφού (όπως διατεινόταν εκείνη τη στιγμή σε συνάδελφο των ΕΛΠΕ) είναι υπέρ του κοινωνικού διαλόγου δεν δέχτηκε το Σωματείο μας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ, εκείνης της ημέρας.

Και τότε, «εκτός (επιεικώς) εαυτού» ο κ. πρόεδρος μας είπε «στο διάολο να πάτε», και δεν σας δέχομαι γιατί στην τελευταία σας ανακοίνωση με λέτε κλέφτη(!!!)

Βεβαίως και χρησιμοποιήθηκε ο πληθυντικός της λέξης (κλέφτες), στην φράση της ανακοίνωσης: «Για σας που φύγατε σαν κλέφτες από την Αμαλίας. Που μετά την υπογραφή, πανικόβλητοι, φυγαδευτήκατε από τα υπόγεια του Πύργου».

Όμως, όλοι μας κάποτε
παίξαμε κλέφτες κι αστυνόμους, έχουμε φύγει από κάπου στα κλεφτά, δώσαμε κλεφτά φιλιά, μπήκαμε σπίτι μας σαν κλέφτες, φάγαμε στα κλεφτά, κρατήσαμε κλεφτοφάναρο, κλέψαμε στιγμές από άπειρα δειλινά
ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΗΓΑΓΕ ΒΙΑΙΩΣ.

Πόθεν λοιπόν η από μέρους του κ. προέδρου (σκόπιμη;) παρανόηση και η προς τα πρόσωπά μας (άσκοπη;) διαβολή;

Αφήνουμε τα σχόλια και την απάντηση στην κρίση σας και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι καμιά άμεση η έμμεση «απειλή» δεν μπορεί να κλονίσει την πεποίθησή μας πως ο τρικούβερτος (α)πολιτικός γάμος (τον οποίον και ο ίδιος ο κ. πρόεδρος ευλόγησε) είναι παράνομος και δεν εξυπηρετεί κανένα (εθνικό) συμφέρον.

Κατά τ’ άλλα. Στη χθεσινή συνέντευξη μάθαμε ότι:

 • «Ήδη από την πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαμε διαμορφώσει με την ABN Amro όλα τα ενδεχόμενα σενάρια»!! (προκάτ;)
 • Δεν κινδυνεύει το μάνατζμεντ (ποιανού;)
 • Η ΠΕΤΡΟΛΑ έχει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, υπάρχει δραστηριοποίηση για κοιτάσματα (που;), οι δύο όμιλοι θα ενώσουν τα μεγάλα επενδυτικά τους(;) προγράμματα, ο Λάτσης διαθέτει εμπορία(!)
 • Το προσωπικό της ΠΕΤΡΟΛΑ λειτουργούσε «σε ένα μη τεχνολογικά αναβαθμισμένο διυλιστήριο»(!!!)
 • Οι δημοσιογράφοι «απομονώνουν φράσεις» στη μνημειώδη δήλωση του κ. Καραχάλιου, ότι τα ΕΛΠΕ συνεργάστηκαν με την Πετρόλα «για να τη σώσουν».

Ούτε κουβέντα για το διαπιστευμένο 9,6%, «περί άλλων» για το εξευτελιστικό τίμημα. Και το σημαντικότερο? το χρήμα για τις μετοχές έρευσε άφθονο και ζεστό. Στα ταμεία του κ. Προϋπολογισμού, εννοείται.
Όσο για το προσωπικό, όχι μόνο δεν θα θιγεί κανείς, αλλά θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις!!! Μια κυβέρνηση βρίσκει εύκολα 300.000 θέσεις εργασίας (προεκλογικές).
Κι ούτε λόγος για την εντυπωσιακή πορεία των ΕΛΠΕ, ή γιατί βάζουμε συνεταίρους στα χωράφια μας.

Ας μάθουμε λοιπόν όλοι πως, για να ισοσκελίσουμε τον ελλειμματικό οικογενειακό μας προϋπολογισμό, κι αντί να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς, Παιδείας, Υγείας,… πρέπει να δώσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σε κάνα ιδιώτη.

Συνάδελφοι,
Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας και θα αγωνιστούμε για να καταδείξουμε ότι η συμφωνία είναι εθνικό έγκλημα.

 • Δευτέρα, 9/6/2003, οι εργαζόμενοι στα Κεντρικά, συγκέντρωση στην είσοδο του Πύργου για ενημέρωση
 • Τρίτη, 10/6/2003, Συλλαλητήριο. Εξέδρα με ομιλητές στο Σύνταγμα (απέναντι από το Υπ. Οικονομικών) με προσυγκεντρώσεις στις 18.30, πορεία και επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή.
 • Πέμπτη, 12/6/2003, Κοινή Συνέντευξη τύπου των Σωματείων του Ομίλου. (Λεπτομέρειες για τις δυο εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν σε νεώτερη ανακοίνωσή μας).
 • Συναντήσεις με τα Κόμματα.
 • Προσφυγή στα δικαστήρια.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

Δελτίο τύπου των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ κατά της ιδιωτικοποίησης του ομίλου

13 Ιουνίου 2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ. ΠΕ.
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Μοιράστηκε σε Συνέντευξη Τύπου της 13 Ιουνίου 2003

Τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη συνηγορία της Διοίκησης της Εταιρείας, αποφάσισαν το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον Όμιλο ΛΑΤΣΗ (PANEUROPEAN OIL) μέσα από μια συμφωνία, που τα επικοινωνιακά επιτελεία προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν μέγιστο επίτευγμα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Παραπλανώντας την κοινή γνώμη, αντιστρέφουν την πραγματικότητα και θέλουν να εμφανίσουν την τεράστια περιουσία και το επιχειρηματικό μέγεθος των ΕΛΠΕ:

 • τρία Διυλιστήρια (Ασπρόπυργος, Θεσ/νίκη, Σκόπια) και τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι,
 • Πετροχημικά εργοστάσια (Θεσ/νίκη, Κομοτηνή, Βόλος),
 • δίκτυο 1800 πρατηρίων
 • 23 σταθμοί ανεφοδιασμού αεροδρομίων (ΕΚΟ-ΕΛΔΑ)
 • 13 εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου
 • πολύτιμο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ),
 • επιχειρηματική παρουσία σε επτά χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου,
 • σημαντικές επενδύσεις σε όλο το ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό,

σαν δήθεν απόκτημα της συμφωνίας ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία μοναδική περιουσία έχει ένα Διυλιστήριο ξεπερασμένης τεχνολογίας (1970) και αποθηκευτικούς χώρους!!!

Μετά την αποτυχία του περσινού διαγωνισμού με μοναδικό συμμετέχοντα την κοινοπραξία LUKOIL-ΛΑΤΣΗ, που κηρύχθηκε άγονος, η Κυβέρνηση θέλοντας να λύσει τις μαύρες τρύπες του προυπολογισμού -και τα επιπρόσθετα αδιέξοδα του ΛΑΤΣΗ, για τις επενδύσεις που δεσμεύτηκε να κάνει με την είσοδο της ΠΕΤΡΟΛΑ στο Χρηματιστήριο, και που δεν πρόκειται πλέον να υλοποιηθούν- συμφώνησε με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες στον “γάμο” ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ για να καταστήσουν σε σύντομο χρόνο τον ΛΑΤΣΗ κυρίαρχο του πετρελαϊκού τομέα, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η τριφασική συμφωνία ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ, αρχικά με την εξαγορά του 16,65% των μετοχών τους, στην συνέχεια με την συγχώνευση-απορρόφηση της ΠΕΤΡΟΛΑ από τα ΕΛΠΕ (25%) και μελλοντικά με τον έλεγχο μεριδίου μετοχών τους -είτε μέσω του χρηματιστηρίου, είτε με το ενέχυρο των μετοχών της Hellenic Finance στην Eurobank και Deutschebank- καθώς και με τον ταυτόχρονο και παράλληλο έλεγχο της Διοίκησης και Διεύθυνσης της εταιρείας, ισχυροποιεί την παρουσία του Ομίλου ΛΑΤΣΗ (PANEUROPEAN OIL) στα ΕΛΠΕ, που τίθενται πλέον υπό την επιχειρηματική ομηρία του.

Τα χρήματα που έδωσε ο Όμιλος ΛΑΤΣΗ γι’ αυτό το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ δεν αντισταθμίζουν (ούτε στο ελάχιστο) το κόστος που αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο και η εταιρεία ΕΛΠΕ, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου της ΠΕΤΡΟΛΑ, τη λειτουργική συντήρησή της, αλλά και τις αποζημιώσεις του προσωπικού της.

Το δίλημμα που αντιμετώπιζε ο ΛΑΤΣΗΣ -να κλείσει την ΠΕΤΡΟΛΑ, ή να πληρώσει αδρά για να την εκσυγχρονίσει- το απάντησε η κυβέρνηση ξεπουλώντας τα ΕΛΠΕ σε αυτόν και καθιστώντας τον αυτοκράτορα του πετρελαϊκού τομέα.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν μπορούν να είναι οι προσχηματικές δικαιολογίες για να καλύπτονται οι άπατες «μαύρες» τρύπες με την εκχώρηση κερδοφόρων εταιρειών. Η πολιτική, «πουλάω την δημόσια περιουσία για να καλυφθούν τα όποια ελλείμματα», είναι αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική.

Ο ρυθμιστικός, παρεμβατικός και αναπτυξιακός ρόλος των ΕΛΠΕ και των θυγατρικών τους, στην πετρελαϊκή αγορά του 1,5 τρις ετήσιου τζίρου, δεν μπορεί να θυσιάζεται σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα, με την ολέθρια και άμεση συνέπεια

 • ο Έλληνας πολίτης
 • οι μεταφορές
 • η βιομηχανία
 • η αγροτική οικονομία
 • οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

να γίνουν έρμαια της ασύδοτης κερδοσκοπίας αυτών των συμφερόντων, σε έναν τομέα της οικονομίας ευαίσθητο και στρατηγικής σημασίας, όπου οι πολυεθνικές υποδαυλίζουν τοπικές συγκρούσεις ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των πηγών και των δικτύων διέλευσης της ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης γενικότερα.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγγυήθηκε στον ελληνικό λαό, και ειδικά στους εργαζόμενους στο πετρελαϊκό-ενεργειακό κλάδο, στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου 2000. Δυστυχώς όμως σήμερα, διαψεύδεται με τις αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργών, που τώρα ενστερνίζονται τις απόψεις και τους νόμους (Ν.2000/91) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ο καβγάς γίνεται για το ποιο Κόμμα κάνει περισσότερη αποκρατικοποίηση-απορύθμιση του δημόσιου τομέα της οικονομίας και ποιων επιχειρηματιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν.

Ο δρόμος της απαξίωσης του κοινωνικού διαλόγου και των Σωματείων, που ακολούθησαν τα συναρμόδια Υπουργεία και η Διοίκηση της Εταιρείας για να πετύχουν τον περιβόητο “γάμο” ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ, δείχνει την σκοπιμότητά τους να αποκλείσουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, για να αποφασίσουν για μας χωρίς την συμμετοχή μας.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ αντιδρώντας σε αυτές τις αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές πολιτικές, που υπονομεύουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του λαού και της χώρας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, την απασχόληση μας

αποφασίσαμε και πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, καθώς και πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων.

Η θέση των Σωματείων του Ομίλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα των ΕΛΠΕ με οποιαδήποτε μορφή είναι κρυστάλλινη και έχει αποτυπωθεί στους πρόσφατους αγώνες, που συντεταγμένα δώσαμε για να κηρυχθεί άγονος ο περσινός διαγωνισμός του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία ΛΑΤΣΗ-LUKOIL.

Καλούμε τους εργαζόμενους και την κοινωνία να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο και με τους αγώνες μας να εμποδίσουμε να περάσει αυτή η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον Όμιλο ΛΑΤΣΗ,

επειδή τα ΕΛΠΕ μπορούν να διασφαλίσουν μόνα τους την αναπτυξιακή πορεία τους και τον ρυθμιστικό τους ρόλο στον πετρελαϊκό χώρο.

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΑ ΕΛΠΕ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ;

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ-ΕΛΔΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΠΡΟΦΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ DIAXON


Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

48ωρη Πανελλαδική απεργία

30 Ιουνίου 2003
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

48 ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση με δημαγωγία και παραπλάνηση προχωρά στην δεύτερη φάση του ξεπουλήματος των ΕΛ.ΠΕ στον όμιλο Λάτση με την απορρόφηση της ΠΕΤΡΟΛΑ από τα ΕΛ.ΠΕ.

Τα γεγονότα είναι ολοφάνερα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πως πρόκειται για έγκλημα.

Μόνο όσοι δεν θέλουν να δουν
Μόνο όσοι δεν τους συμφέρει να δουν
Μόνο αυτοί μπορούν και δεν βλέπουν, ότι η κατάσταση διαγράφεται απειλητική

Τα επιτελεία της κυβέρνησης μεθοδεύουν από καιρό διάφορα σενάρια απάθειας και συναίνεσης. Επικεντρώνουν την προσπάθεια τους στον κατευνασμό του αγωνιστικού φρονήματος των εργαζομένων. Είναι άνθρωποι πραγματικά καπάτσοι και σε αυτήν την προσπάθειά τους βρίσκουν πολλούς εθελοντές ακόμα και μέσα στην εταιρεία μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας:
Ο δρόμος της προσαρμογής και υποταγής στα νέα δεδομένα.
Ο δρόμος του αγώνα.

Ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε;
Την τακτική της άμυνας, την δήθεν σωτηρία και την ατομική λιποταξία ;
Την τακτική των υπογραφών και εγγυήσεων, που όλοι ξέρουμε πώς είναι χαρτιά χωρίς αντίκρισμα ;
Ή την τακτική του αγώνα που όσο και αν είναι δύσκολος, μέσα σ΄ αυτόν βρίσκεται η μοναδική σωτηρία.

Δεν εξιδανικεύουμε τις καταστάσεις δεν εγγυόμαστε ότι είναι στο χέρι μας σήμερα να αποτρέψουμε όλες τις επιθέσεις του κεφαλαίου.

Εγγυόμαστε όμως πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Μετά την ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης για αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης, και σε συνεργασία με όλα τα σωματεία του Ομίλου προκηρύσσουμε

24ωρη πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 4/7/03 από 05.00 έως 05.00 το πρωί του Σαββάτου
( Η ίδια απόφαση έχει ληφθεί από όλα τα Σωματεία του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.)

Παράλληλα συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία

για την Πέμπτη 3/7/03 από 05.00 έως 05.00 το πρωί της Παρασκευής
(σε συνεννόηση και με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά της πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων.)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όσο και αν είναι σήμερα δύσκολη η κατάσταση μόνο με συσπείρωση και αγώνα των εργαζομένων μπορεί να ανατραπεί.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛ.ΠΕ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ


Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

24ωρη Απεργία για τις 18/09/2003

15 Σεπτεμβρίου 2003

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 18-09-2003.

«Θα διασφαλισθεί ακόμη περισσότερο η θέση του Ομίλου, μετά τις ανακατατάξεις στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο και στην Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα Πετρελαίου. Βασικό έργο του Ομίλου, είναι ο επανακαθορισμός της πολιτικής στην Αγορά για μείωση αρχικά και στη συνέχεια, σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή, με διασφάλιση όμως συνθηκών λειτουργίας ανταγωνισμού.»

Από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την πορεία προς τον 21ο αιώνα (!)

Συνάδελφοι,

Εδώ και μερικούς μήνες δεν ήταν ακόμα φανερό πως θα εξελιχθεί η επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης. Τώρα όμως η κατάσταση αποσαφηνίζεται με καταπληκτική ταχύτητα.

Ας επαναφέρουμε στη μνήμη μας, βήμα προς βήμα, το κατρακύλισμα προς το ξεπούλημα μιας από της μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του δημοσίου τομέα.

Τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ τον χάραξε το 1993 η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δεν πρόλαβε να τον περπατήσει.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προγραμματικά αντίθετη μέχρι τις τελευταίες εκλογές με το ξεπούλημα, ξεπουλάει σήμερα με πρόγραμμα, προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση «τμηματικά», ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Και το συμβόλαιο του λαού έγινε στο λάου λάου συμβόλαιο με τους Λάτσηδες. Κι έτσι, μετά τη «συγκρατημένη» κατά 10% σοσιαλιστική μετοχοποίηση του1998, και τη νομοθετική κατοχύρωση της ιδιωτικοποί-ησης με το νομοσχέδιο του Αυγούστου του 2001, δίνει σήμερα τη χαριστική βολή της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Όσο για το περίφημο 35% στο Δημόσιο, δε θα κουραστούμε να λέμε ότι είναι μόνο για τους αφελείς, αφού σήμερα, με τη «συγχώνευση» και τη νέα ΕΛ. ΠΕΤΡΟΛΑ, το σοσιαλιστικό όραμα είναι πλέον ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω απ’ την Ελλάδα.

Συνάδελφοι,
Στις 18-09-2003 και ώρα 11:00 με τη Γενική Συνέλευση μετόχων στο Χίλτον θα επικυρωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για επιπλέον παραχώρηση ποσοστού μετοχών στην Paneuropian oil.

Κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία πως διαπράττεται ένα εθνικό έγκλημα. Ακόμα και όσοι από εμάς πίστευαν τους εικονικούς κυβερνώντες και τους ανεικονικούς διοικούντες, επειδή ήθελαν να πιστεύουν σε αυταπάτες πάνω στις οποίες στήριξαν τα δικά τους μικροσυμφέροντα ή επειδή όλα αυτά βρίσκονταν μακριά από μας. Τώρα καλούμαστε να δούμε την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες. Τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά.

Συνάδελφοι,
Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη -που με το ένα τάσι της ζυγαριάς δίνει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενώ με το άλλο τρομοκρατεί τους πολίτες αυτής της χώρας- με απόφαση αστραπή έβγαλε ήδη παράνομη όχι μόνο την προηγούμενη απεργία (14-18/9/2003), αλλά και τα νόμιμα συνταγματικά μας δικαιώματα. Θα το παλέψουμε.

Η Ομοσπονδία μας έχει προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία για τις 18-09-2003.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παραστούν στη Γενική συνέλευση του Χίλτον την ημέρα της απεργίας, που σφαγιάζει το μέλλον μας. Σε νέα ανακοίνωση θα σας ενημερώσουμε για τον τρόπο που θα συντονίσουμε τη δράσης μας.

Τη συνείδηση μας δεν μπορεί να τη διαφθείρουν ούτε τα ΜΑΤ των μετόχων ούτε οι τσιχλόφουσκες με τα προεκλογικά ταξίματα, περί διασφάλισης των δικαιωμάτων μας!!

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΤΕ.
ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΠΕ.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

Ανακοίνωση - Ενημέρωση: Συνέλευση των μετόχων στο Χίλτον στις 18/09/2003

30 Σεπτεμβρίου 2003

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για παραχώρηση ποσοστού μετοχών των ΕΛΠΕ στην Pan European Oil επικυρώθηκαν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στο Χίλτον στις 18/9/2003. Κανένας δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως διαπράχθηκε ένα εθνικό έγκλημα, παρόλο που ακόμα δεν έχουν βγει στην επιφάνεια όλες οι παρασκηνιακές κινήσεις. Το βαρύ τίμημα αυτής της συμφωνίας για την κοινωνία μας δεν θα αργήσει να φανεί. Για τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ έχει ήδη φανεί με μια πρωτοφανή πράξη για τα ελληνικά δεδομένα. Η Διοίκηση της Εταιρίας κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας των ΕΛΠΕ πριν την λήξη της. ισχυρίζεται βέβαια ότι δεν διέπραξε καμία «πραξικοπηματική» πράξη. Εδώ ακριβώς φάνηκε μεμιάς όλη η απάτη των λεγομένων περί διασφάλισης των εργαζομένων.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις το Δ.Σ. της ΠΕΠΕΚΟ ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον Δ/ντα Σύμβουλο της Εταιρείας με επιστολή του από 22/09/2003. Ο Πρόεδρος κ. Μωραϊτης για ακόμα μία φορά θεώρησε πώς το θέμα έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει λόγος συνάντησης με το ΔΣ του Σωματείου (Σημειώνουμε πως τον συναντήσαμε σε όλη του την θητεία δυο φορές). Σε αυτές τις σημαντικές για την Εταιρεία στιγμές προκαλεί θλίψη και θυμό η στάση του, να θυμάται τους εργαζόμενους μόνο όταν είναι να τους στείλει τα ΜΑΤ

Την Παρασκευή στις 26/09/2003 το Δ.Σ. της ΠΕΠΕΚΟ συναντήθηκε με τον Δ/ντα Σύμβουλο και τον Δ/ντη Διοικητικών Υπηρεσιών. Στα θέματα που θέσαμε ο Δ/νων Σύμβουλος μας απάντησε :

 • Δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εταιρείας, ωστόσο επιβεβαίωσε πως το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου για πέντε χρόνια.
 • Η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ θα παραμείνει ως έχει και δεν επίκειται καμία συγχώνευση υπηρεσιών με τα ΕΛΠΕ.
 • Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι, η μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων σε νέο χώρο με καλύτερες συνθήκες εργασίας, (πάγιο αίτημα του Σωματείου μας) δεν υπάρχει όμως ακόμα τίποτα τελικό, παρ΄ ότι γίνονται εκτιμήσεις για συγκεκριμένο χώρο. Δεσμεύτηκε να συγκροτηθεί επιτροπή από την Εταιρεία το Σωματείο και τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν από την μετεγκατάσταση.
 • Η καταβολή της τελευταίας δόσης της ΑLICO θα γίνει έως τις 15/10/2003.
 • Για τους συναδέλφους που παίρνουν επίδομα παραμονής, δήλωσε πως θα επανεξετάσει το θέμα.


Συνάδελφοι
Στο σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση με την διοίκηση μας θέλουν κομπάρσους, δηλώνουμε πως δεν θα τους κάνουμε την χάρη, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

Τρεις 24ωρες 09-11/03/2001 (SAFCO) Δελτίο Τύπου

7 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τον αυταρχισμό των μεταλλαγμένων σοσιαλιστικών διοικήσεων της ΕΚΟ, ΕΛΠΕ βιώνουν σήμερα όλοι οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η εταιρεία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. στις 20/2/2001 έστειλε στους εργαζόμενους προσωπικές επιστολές, τις οποίες θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτες, αφού πέρα από τις σοβαρές παραλείψεις, δεν έχουν ούτε τη φίρμα της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ. Φοβούνται μήπως οι διοικούντες να αναλάβουν το βάρος των πράξεών τους; Οποίος στρουθοκαμηλισμός!

Σε αυτό το τελεσίγραφο, η Εταιρεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει να αυτοαπολυθούν οι συνάδελφοι στο αεροδρόμιο με «ικανοποιητικούς» όρους αλλιώς:

«Η παραπάνω πρότασή μας ισχύει από σήμερα μέχρι και 09-03-2001 προθεσμία μέσα στην οποία παρακαλούμε να μας δηλώσετε γραπτά αν την αποδέχεσθε ή όχι. Αν η απάντησή σας είναι αρνητική ή αν περάσει άπρακτη η πιο πάνω προθεσμία, παύει να ισχύει η παραπάνω πρότασή μας»

και όποιος εργαζόμενος δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις

«η Εταιρία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας σας αφού όπως ήδη σας γνωρίσαμε, αδυνατεί να τη διατηρήσει σε ισχύ».

Να τονίσουμε εδώ, συνάδελφοι, ότι η Εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει τη θέση των εργαζομένων για απασχόληση εστω και σε άλλο αντικείμενο.

Στις 2/3/2001 μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και της ΠΕΠ.ΕΚΟ έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ (που εκπροσωπήθηκε από το δίδυμο Σκαφίδα-Μαρινάκη) και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας κος Χ. Πρωτόπαππας. Το αντικείμενο συζήτησης ήταν «Απολύσεις προσωπικού». Στην συνέχεια θα γινόταν και άλλη συνάντηση με την παρουσία της SAFCO, η οποία όμως έλαμψε δια της απουσίας του εκπροσώπου της.

Ο υφυπουργός σύστησε στην εταιρία «να μην προχωρήσει στις απολύσεις διότι δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα».

Παρά τη δήλωση-σύσταση του Υπουργού, η εταιρία, με την αλαζονεία που την διακρίνει τελευταία, δεν απέσυρε ακόμα τις επιστολές.

Συνάδελφοι,

Είναι δεδομένο ότι για να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα θα χρειαστεί και επιπλέον προσωπικό από το ήδη υπάρχον, με βάση τον Κανονισμό Ασφαλείας της ΥΠΑ.

Η εταιρία SAFCO (κοινοπραξία ανεφοδιασμού) στην οποία είναι μέτοχος και η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ, ανακοίνωσε προσλήψεις προσωπικού με όρους εργασίας που παραπέμπουν σε παλαιότερο κοινωνικό μοντέλο, παίζοντας με λέξεις και νομικίστικους ακροβατισμούς για το είδος της εργασίας που θα παρέχουν οι εργαζόμενοι (νέος όρος η «παροχή υπηρεσιών»).

Στόχος όμως όλων αυτών των νέων κοινοπραξιών που δημιουργούνται είναι η μείωση μόνο του κόστους εργασίας και η «μισθιακή ευελιξία» (άλλος ωραίος σοσιαλιστικός όρος αυτός), δηλαδή αθέτηση συμβάσεων, αποδυνάμωση συνδικαλιστικής δράσης, απαξίωση των εργαζομένων και κατάργηση της μισθωτής εργασίας.

Συνάδελφοι,
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας στην συνεδρίαση της 3/3/2001 ομόφωνα αποφάσισε και κήρυξε στο χώρο των αεροδρομίων 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ

9/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00
10/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00
11/3/2001 και ώρα 00.00 έως και 24.00 

και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.

Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στο αεροδρόμιο δεν είναι παρά η αρχή.

Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση.
Δεν θα δεχθούμε ακύρωση των εργασιακών κεκτημένων.
Οι εργαζόμενοι θα εργασθούν στο νέο αεροδρόμιο μόνο σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Όλοι στο HYDRAΝT του Ελληνικού
για συμπαράσταση στους συναδέλφους
την ΠΕΜΠΤΗ 8/3/2001 και ώρα 24.00 μ.μ.

Εάν απολυθεί έστω κι ένας συνάδελφος, υποθηκεύουμε το μέλλον μας και είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος

  O Γεν. Γραμματέας

Ζ. Ζαφειρόπουλος

Απεργία Αεροδρομίου Ελληνικό (SAFCO) Δελτίο Τύπου 28/03/2001

23 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι,
Οι εκσυγχρονιστές της διοίκησης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις απολύσεις των συναδέλφων οδηγών, εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων γραφείου του Αεροδρομίου Ελληνικού.

Δεν θέλουν να κάνουν στους υπό απόλυση συναδέλφους καμία πρόταση για απασχόληση μέσα σε έναν ολόκληρο Όμιλο, και στόχος τους, από την υλοποίηση της εφιαλτικής θέσης τους για απολύσεις, είναι να μας τρομοκρατήσουν (οι μεταλλαγμένοι), και να καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις. (Εκτός αν μας πουν ότι οι απολύσεις που κάνουν οι σοσιαλιστές είναι για το καλό μας και κυρίως για το καλό των απολυμένων).

Δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι είναι η αρχή και θα προχωρήσουν και σε άλλες απολύσεις, διότι πλεονάζουμε, συνάδελφοι.

Έχουμε βαρεθεί τα τελευταία χρόνια να ακούμε για τον Γίγαντα Όμιλο με τα δεκάδες δις. κέρδη, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι για να αυξήσουμε κι άλλο αυτά τα δις. πρέπει ο Γίγαντας να φάει τα παιδιά του.

Έχουν απαλλάξει τους εαυτούς τους οι διοικούντες από τις όποιες ευθύνες και προσπαθούν να χρεώσουν μόνο τους εργαζόμενους για τα κακώς κείμενα, εξαπολύοντας απειλές και εκβιασμούς.

Ποιος θα πίστευε ότι στελέχη της Εταιρείας και πρώην δραστήρια μέλη της ΠΕΠΕΚΟ σπέρνουν φόβους στους εργαζόμενους διαδίδοντας πως καλύτερα να απολυθούν οι ‘’υψηλόμισθοι’’ συνάδελφοί μας στο Ελληνικό για να γλιτώσουν όλοι οι άλλοι; Τα ίδια αυτά στελέχη πρότειναν κάποτε απεργία διαρκείας για να διασφαλίσουν, μέσα από τη Σύμβαση και τον Κανονισμό, το δικαίωμα στην Εργασία. (Τα στερνά τιμούν τα πρώτα).

Ποιος θα φανταζόταν ότι τελικά η πολιτική ηγεσία της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ θα εμφανιζόταν πιο ευαίσθητη από το Δ.Σ. της Εταιρείας;

Ποιος, τελικά, παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις;

 • Ο κ. Χριστοδουλάκης που δήλωνε στις 27/11/2000 ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση λόγω μεταφοράς του Αεροδρομίου στα Σπάτα.
 • Ο κ. Πρωτόπαππας που ανεφώνησε παρουσία των Διευθυντών Προσωπικού ότι οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ είναι μείζον πολιτικό θέμα και σε καμία περίπτωση η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ δεν πρέπει να προχωρήσει σ’αυτές;
 • Ή ο κ. Γεωργαντόπουλος που δηλώνει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας;

Συνάδελφοι. Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της ESSO το 1974, και πριν από την ίδρυση του Σωματείου, που η Εταιρεία προχωρά σε ομαδικές απολύσεις.

Κάτω από αυτό το κλίμα απαξίωσης θεσμών και αξιών η Γενική Συνέλευση της ΠΕΠΕΚΟ στις 21/3/2001 αποφάσισε ομόφωνα και κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Εταιρεία εμμείνει στις θέσεις της.

Είναι ολοφάνερο ότι οι διοικούντες επέλεξαν την σύγκρουση θεωρώντας τους εργαζόμενους εύκολη λεία. Κάνουν μεγάλο λάθος.

Θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται με την 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη 28/3/2001.

Συνάδελφοι.
Όλα αυτά τα χρόνια φροντίσαμε να διαφυλάξουμε το δικαίωμα στην εργασία ως κόρην οφθαλμού. Ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε.

Μόνο με την συσπείρωση και την εμπιστοσύνη στο Σωματείο θα ανατρέψουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης.

Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕΛΗ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/3/2001 ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος

  O Γεν. Γραμματέας

 Ζ. Ζαφειρόπουλος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr