ΝΕΑ/ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΕΠΕΚΟ

Συνάντηση Σωματείου με Δ/ντα Σύμβουλο.Ε.Κ., Αξιολόγηση, Μετατάξεις κλπ

23 Οκτωβρίου 2002

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

Στις 16-10-02 έγινε συνάντηση του Σωματείου με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας Κο Στ. Παπαδόπουλο.
Της συνάντησης αυτής προηγήθηκαν άλλες που είχαν γίνει με την Δ/νση Προσωπικού για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στις 16-10-02 και για τα οποία κατ΄ επανάληψη έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας τόσο σε συναντήσεις με την εταιρεία όσο και μέσα από τις ανακοινώσεις μας και τα φύλλα του Παλμού ήταν τα παρακάτω:

 1. Αξιολόγηση. Αναγνωρίστηκε ότι το σύστημα αξιολόγησης είναι στρεβλό. Θα αναζητηθούν τρόποι δικαιότερης αντιμετώπισης.
 2. Έγινε εισήγηση από το Σωματείο να δίδεται τουλάχιστο η Μέση Αμοιβή Απόδοσης στους συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται. Και αυτό το θέμα θα εξετασθεί προς θετική κατεύθυνση.
 3. Μετά από διαπίστωση κακής εφαρμογής της πολιτικής αυτοκινήτων η εταιρεία αποδέχτηκε την πρόταση του Σωματείου για διόρθωση της στρέβλωσης, και δόθηκαν σε όλους τους επιθεωρητές, μηχανικούς πρατηρίων αυτοκίνητα, ως εργαλείο δουλειάς.
 4. Διαπιστώθηκε και από τα δύο μέρη ότι οι συνθήκες εργασίας στον Πύργο Αθηνών δεν είναι καθόλου καλές. Για αυτό γίνεται προσπάθεια βελτίωσης συνθηκών και αγοράς νέου ιδιόκτητου κτηρίου έως το τέλος του 2004.
 5. Υπερωρίες. Είναι θετική η προσπάθεια για την κατάργηση υπερωριών. Δυστυχώς όμως παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες Δ/νσεις συνάδελφοι αναγκάζονται να κτυπούν κάρτες και να εργάζονται υπερωριακά, χωρίς αποδοχές. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα .
 6. Για τους 40 συναδέλφους που παίρνουν επίδομα παραμονής στον ίδιο κλιμάκιο της ΕΣΣΕ, μετά από αίτημα του Σωματείου, η εταιρεία δεσμεύτηκε να λυθεί θετικά το θέμα έως το τέλος του 2002 – Ιαν.2003 για μετατάταξή τους στο επόμενο κλιμάκιο της ΕΣΣΕ.


Συνάδελφοι,
Μπορεί να γινόμαστε μονότονοι, αλλά τονίσαμε και σε αυτή την συνάντηση ότι:
Η τήρηση και η εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού και της Εργατικής Νομοθεσίας είναι θέματα αρχής όχι μόνο για εμάς τους εργαζόμενους, αλλά και για την Εταιρεία, και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την καταστρατήγηση τους.

Κλείσαμε τρία χρόνια από την τελευταία (1999) αναθεώρηση του Εσωτερικού μας Κανονισμού.

Επειδή οι μεταβολές στις οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, κρίνουμε πως είναι απαραίτητη και επιβάλλεται η τροποποίηση και συμπλήρωσή του σε πολλά άρθρα, αφού είναι αναπόσπαστα δεμένος με την ΕΣΣΕ, και πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς, ώστε ανά πάσα στιγμή να περιγράφει με σαφήνεια και να κατοχυρώνει τους όρους εργασίας μας.
Έτσι στις 18-10-02 επιδώσαμε στην Εταιρεία κείμενο με τα πεδία εκείνα που θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξουν.

Συνάδελφοι,
Η προσπάθεια και η συσπείρωση όλων μας πρέπει να ενταθεί για την υπεράσπιση του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ και την διεύρυνση των εργασιακών μας κατακτήσεων.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος

  O Γεν. Γραμματέας

Νίκος Σκλαβούνος

Σωματεία Ομίλου ΕΛ.ΠΕ ΠΣΕΕΠ-ΠΕΠΕΚΟ-ΑΣΠΡΟΦΩΣ-DIAXON Ανακοίνωση-Δελτίο τύπου

4 Νοεμβρίου 2002

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛ.ΠΕ
ΠΣΕΕΠ – ΠΕΠΕΚΟ – ΑΣΠΡΟΦΟΣ - DIAXON

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε όλοι μας την μεθόδευση που γίνεται προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ προχωρά άμεσα και μάλιστα με σημαντικά οφέλη για την χώρα μας. Τις μεθοδεύσεις αυτές τις έχει αναλάβει εργολαβικά μία από τις δύο πλευρές της ελληνορωσικής κοινοπραξίας (όμιλος Λάτση) που ύστερα από τις πρόσφατες εξαγορές των ΕΛ.ΠΕ σε Μαυροβούνιο και Κύπρο έχει κάθε λόγο να βιάζεται να αποκτήσει ποσοστό που θα του επιτρέπει είτε την άσκηση ελέγχου των ΕΛ.ΠΕ μέσα από την Γενική Συνέλευση, είτε την λήψη σημαντικών μερισμάτων από την χρήση του 2002. Κυκλοφορεί ευρέως στους χρηματιστηριακούς κύκλους ότι αυτές τις μέρες έκλεισε δήθεν η συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας και αυτό που μένει είναι να μπουν υπογραφές. Η διοχέτευση αυτών των πληροφοριών από την πλευρά της Eurobank είναι σχεδόν καθημερινή, σε αυτό έχουν συμβάλει και οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι των Εταιρειών του Ομίλου, από την αρχή αντιτάχθηκαν σε αυτό το ξεπούλημα. Όσο για τις μεθοδεύσεις, όπως και να τις «μαγειρεύουν» τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και ο όμιλος Λάτση, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι σύμβουλοι των ΕΛ.ΠΕ και τα στελέχη της Εταιρείας που είχαν οριστεί για να συμμετέχουν στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων απέχουν από αυτές. Μελέτη ανάπτυξης των κοιτασμάτων από την πλευρά της Lukoil δεν υπήρξε ποτέ. Τα ΕΛ.ΠΕ μπορούν να προχωρήσουν και προχωρούν μόνα τους στην υλοποίηση εμπορικής συνεργασίας στα Βαλκάνια που θα αποφέρουν αύξηση πάνω από 1.000.000 μετρικούς τόνους. Γνώμονας σε αυτή την συνεργασία πρέπει να είναι το συμφέρον όλων των λαών των Βαλκανίων. Και όλα αυτά γίνονται όπως αναφέρουμε και παραπάνω όταν κάποιοι παράγοντες των Υπουργείων και της κοινοπραξίας Λάτση Lukoil , συζητούν από μόνοι τους κεκλεισμένων των θυρών, για το πως θα παρουσιάσουν επιτυχία και συμφέρουσα για τα ΕΛ.ΠΕ, το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών!!!

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε και την τεράστια ευθύνη που έχει η Εθνική Τράπεζα, που μετέχει ως μία εκ των συμβούλων του Δημοσίου, που στο κλείσιμο ενδεχομένως συμφωνίας όπως την μεθοδεύουν Υπουργεία και κοινοπραξία, θα συμμετέχει στο μεγαλύτερο σκάνδαλο επιχειρηματικής συμφωνίας των τελευταίων ετών!!!

Σε κάθε περίπτωση αν έχουν την παραμικρή βάση τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση αδιαφορώντας για την επενδυτική δραστηριότητα των ΕΛ.ΠΕ τις τελευταίες μέρες και για την αποχώρηση στην ουσία της Διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ και των συμβούλων της, προχωρήσει σε προσύμφωνο, χωρίς τα σημαντικά θέματα να έχουν ρυθμιστεί, δεν αδυνατίζει μόνο την διαπραγματευτική της ικανότητα όταν θα κάνει εκ των υστέρων συζητήσεις, αλλά βάζει επί της ουσίας ταφόπλακα στα ΕΛ.ΠΕ και πρέπει να γνωρίζει πως οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές!

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ από την πρώτη στιγμή χωρίς στείρα αντιπαράθεση, αλλά με τεκμηριωμένες προτάσεις, έδειξαν σε όλους ότι και θέσεις έχουν αλλά και δύναμη να την στηρίξουν. Τα ΕΛ.ΠΕ σε πείσμα όσων μεθοδεύουν το ξεπούλημά τους μεγαλώνουν, αυξάνουν τον όγκο παραγωγής τους, διπλασιάζουν τα κέρδη τους. Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά ότι η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη τέτοιες επιχειρήσεις.

Αντιδρώντας σε όσα μεθοδεύονται πολλούς μήνες τώρα εις βάρος των ΕΛ.ΠΕ μπλοκάροντας στην ουσία την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξή τους, οι εργαζόμενοι στον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ θα συγκεντρωθούν για μια ακόμη φορά, στην πλατεία Κολοκοτρώνη (παλιά Βουλή) πραγματοποιώντας συλλαλητήριο κατά της Ιδιωτικοποίησης την Τετάρτη 6/11/02 και ώρα 17:00.

Έχουμε δύναμη και παίρνουμε θέση. Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα. Ας το καταλάβει καλά η κυβέρνηση. Συμμάχους σε αδιαφανείς διαδικασίες και σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν θα βρει στις τάξεις μας. Συμμάχους όμως σε μια πολιτική ανάπτυξης όπως την έχουμε καταγράψει πάρα πολλές φορές μέσα από ανακοινώσεις μας και δελτία τύπου, μπορεί να βρει. Ας τολμήσει να το επιχειρήσει.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11/02 ΚΑΙ ΩΡΑ 17:00
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ (παλιά Βουλή).

ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ.

Οι Πρόεδροι  

Ορφανός Νίκος
Δούρος Θωμάς
ΛιώρηςΔημήτρης
Ταπατζάς Βασίλης

  Oι Γεν. Γραμματείς

  Λάσκος Κώστας
Σκλαβούνος Νίκος
Γεωργίου Ζωή
Σταματίου Κώστας

Ψήφισμα των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ κατά της ιδιωτικοποίησης του ομίλου

6 Νοεμβρίου 2002 (1)

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ
κατά της ιδιωτικοποίησης, του Ομίλου.

Εμείς, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία που έχουμε χαράξει κατά της ιδιωτικοποίησης, του Ομίλου.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε άναυδοι δημοσιεύματα, μεθοδεύσεις και δηλώσεις Υπουργών, για δήθεν σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ.

Το -στην κυριολεξία- ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ. θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στον Ελληνικό Λαό, αφού ιδιωτικοποίηση σημαίνει :

 • Υπερκέρδη για τους ιδιώτες
 • Ακριβότερα καύσιμα
 • Λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο

Όμως, και για τους εργαζόμενους, που έδωσαν την ψυχή τους για να γιγαντωθεί ο Όμιλος και να καταξιωθεί στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού, η ιδιωτικοποίηση ανοίγει το δρόμο για:

 • Απώλεια θέσεων εργασίας
 • Κατάργηση εργασιακών σχέσεων

Η Κυβέρνηση, αγνοώντας τα αδιάσειστα επιχειρήματα των εργαζομένων, (διάτρητος διαγωνισμός της μιας προσφοράς, ευτελές τίμημα πώλησης, απεμπόληση στο σημαντικό θέμα έρευνας και εκμετάλλευσης του πετρελαίου, υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, δυσμενείς επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας) συνεχίζει ακάθεκτη τον κατήφορο που οδηγεί στο ξεπούλημα, κινούμενη από επιλογές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και προχωρά στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου σκανδάλου των τελευταίων ετών.

ΟΛΑ τα Σωματεία του Ομίλου και οι εργαζόμενοι στέλνουμε το δικό μας μήνυμα :

 • Εμείς οι εργαζόμενοι γιγαντώσαμε τα ΕΛΠΕ.
 • Η κυβέρνηση Σημίτη δεν μπορεί να χαρίσει τη ζωή μας σε κανέναν ντόπιο και ξένο Λάτση.
 • Έχουμε και Μνήμη και Κρίση.
 • Η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη.
 • Τα ΕΛΠΕ δεν χρειάζονται οικονομικά δεκανίκια.
 • Ο Όμιλος θα εξακολουθήσει να στηρίζει την εθνική οικονομία, μόνο όσο υπάρχει Συνείδηση.


Τώρα ξέρουμε όλοι. Άλλοθι και δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια.

- ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
- ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΘΕ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥ

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μορφή και μέσο ενάντια στις αποφάσεις που στόχο έχουν το ξεπούλημα της Εταιρείας.
Σε αυτό τον αγώνα σύμμαχο έχουμε τον Ελληνικό Λαό.

Κάλεσμα Συγκέντρωσης 06/11/2002, 17:00

6 Νοεμβρίου 2002 (2)

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ:
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Τ Ω Ρ Α ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛ.ΠΕ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ:
· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ
· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ-ΕΛΔΑ(ΠΕΠΕΚΟ)
· ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΠΡΟΦΟΣ
· ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ DIAXON

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002, 17.00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
(ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ)

Ο Λ Ο Ι Μ Α Ζ Ι
Δ Υ Ν Α Μ Ι Κ Α – ΕΝΩΜΕΝΟΙ – Μ Π Ο Ρ Ο Υ Μ Ε


Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος

  O Γεν. Γραμματέας

   Νίκος Σκλαβούνος

Συγκέντρωση 06/11 - παράνομες προσλήψεις - επενδύσεις ΕΛΠΕ

14 Νοεμβρίου 2002

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Α Ν Ο Ι X Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η
προς τον κάθε αρμόδιο

Συνάδελφοι,

Ι.  Στις 6/11, οι εργαζόμενοι του Ομίλου πραγματοποιήσαμε Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή. Πάνω από 500 συνάδελφοι, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, διαδηλώσαμε την αντίθεσή μας στο σκληρό ροκ (διαβάζεται νεοφιλελεύθερη Κυβερνητική κατρακύλα) της ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ, που παρασύρει στο διάβα του ό,τι χρόνια με προσπάθειες οικοδομήθηκε, και θα μας φέρει στο έλεος του κάθε κερδοσκόπου.

Στο τέλος της πορείας, επιδόθηκε Ψήφισμα με τις θέσεις μας στα Κόμματα του Κοινοβουλίου και στον κ. Κακλαμάνη.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, βγάζοντας τις παρωπίδες της «πληροφόρησης» και των νέων «οικονομικών όρων», ότι η Ιστορία των Ιδιωτικοποιήσεων είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Διαπλοκής. Οι Ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται για να πάνε καλά οι επιχειρήσεις, αλλά για να πάνε καλύτερα οι επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν τα κόμματα που νέμονται την εξουσία και τα εκατομμύρια των Ολυμπιάδων και των τεράστιων προμηθειών.

ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ. ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ. ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ.

ΙΙ. Στις 29/10, ζητήσαμε συνάντηση με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΚΟ, μετά την ανακοίνωσή του, με την οποία απομακρύνεται ο Δ/ντής Εσωτερικής Αγοράς και τα καθήκοντά του τα αναλαμβάνει προσωρινώς ο ίδιος.

Σ’ εκείνη τη συνάντηση, για μία ακόμα φορά, διατυπώσαμε τις πάγιες θέσεις μας:

 • Οι διευθυντές πρέπει να προέρχονται από τους εντός της Εταιρείας εργαζομένους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης στο προσωπικό.
 • Όχι στη «συντήρηση».
 • Όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν αντικείμενο εργασίας.
 • Τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού και για τους αποσπασμένους συναδέλφους που πρόκειται να επιστρέψουν στην Εταιρεία, όσον αφορά τις μετατάξεις και την προϋπηρεσία τους.
 • Οι τουρίστες δεν έχουν θέση στον Οργανισμό.
 • Όσοι επιστρέψουν από τις διακοπές τους στην Άτοπη Ετεροδιοίκηση πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους στην ουρά. Για εμάς είναι σαν να επιστρέφουν από άδεια άνευ αποδοχών.


Οι διοικούντες πρέπει να καταλάβουν ότι η Εταιρεία δεν είναι «μαγαζάκι» εξυπηρέτησης κομματικής πελατείας και ανταλλακτήριο «αξιών».

Τα σχέδια που εξυφαίνονται στα κομματικά επιτελεία μας βρίσκουν αντίθετους.

Κανένας δεν μπορεί να υπονομεύει το μέλλον μας με τις «υποχρεώσεις» του.

ΙΙΙ. Πέραν των άλλων το τελευταίο διάστημα άρχισε ένας χορός «δισεκατομμυρίων» για «επενδύσεις» στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες.

Δεν μας βρίσκει αντίθετους η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Μας βρίσκει όμως κάθετα αντίθετους η «τοποθέτηση» χρήματος για τη διεύρυνση των ανισοτήτων την εκμετάλλευση των λαών, και την αφαίμαξή τους.

Σε καμμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε να γίνει η Εταιρία μας «LUK OIL». Το «παράδειγμα» του Ρουμανικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, καθώς ο ΟΤΕ απέκτησε το πλειοψηφικό του πακέτο και προανήγγειλε «σημαντικό νοικοκύρεμα στο προσωπικό και τις επενδύσεις» με απολύσεις 10.000 εργαζομένων και αύξηση τηλεπικοινωνιακών τελών, μας τρομάζει.

Αντιστεκόμαστε δυναμικά στους εγχώριους και αλλοδαπούς κερδοσκόπους.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

   Νίκος Σκλαβούνος

Καταστρατήγηση του Εσωτερικού Κανονισμού

8 Ιανουαρίου 2003

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι

Από τις 18-4-1996 αποτελεί πραγματικότητα ο Εσωτερικός μας Κανονισμός.

Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις καθώς και την λειτουργία των διαδικασιών για την επαγγελματική μας εξέλιξη.

Οι πιο παλιοί συνάδελφοι γνωρίζουν αλλά και οι νεότεροι πρέπει να μάθουν, πως ο Ε.Κ. δεν μας χαρίστηκε ,αλλά ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μακρών αγώνων και δυναμικών κινητοποιήσεων.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα εργαλείο καθορισμού των εργασιακών σχέσεων.

Η κατάκτηση αυτού του κανονισμού δεν είναι να παραμένει στα χαρτιά, αλλά για να λειτουργεί και να αποδίδει θετικά αποτελέσματα στην πράξη, βελτιώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Οι πρόσφατες όμως αλλαγές με τα «ατοπήματα» της εταιρείας, τα νέα δυσλειτουργικά σχήματα διοίκησης, μας προβληματίζουν.

Θεωρούμε πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά συνειδητές επιλογές της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της εταιρείας, που στην προσπάθεια του να εκτελέσει τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων υποβαθμίζει τον Ε.Κ. και καταργεί τις υφιστάμένες εργασιακές σχέσεις.

Η αντίθεση μας σε αυτές τις κινήσεις δεν προέρχεται από το «πνεύμα συνδιοίκησης» που κάποιοι καλοθελητές αριβίστες συνάδελφοι με προσωπικές προσδοκίες από αυτές τις κινήσεις, προσπαθούν να αποδώσουν στο Σωματείο, αλλά από την θέληση και βούληση στην πράξη να υπερασπίσουμε τον κανονισμό και τις εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα :

1. Προσλαμβάνεται υπάλληλος (Σαρρής Γ.) σε Δ/ντική θέση με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της εταιρείας κατά παράβαση του κεφαλαίου Γ § 4 του Ε.Κ. όπου υπάρχει ρητή αναφορά πως απαγορεύονται οι προσλήψεις σε κλιμάκιο άνω του 7. Η συγκεκριμένη πρόσληψη είναι και κατά παράβαση του νόμου περί προσλήψεων ΑΣΕΠ. Αλήθεια ποία αναγκαιότητα υποχρέωσε την διοίκηση να εφεύρει νέα οργανική θέση και να προσλάβει Δ/ντικό στέλεχος, χωρίς τα απαραίτητα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα;

Ας σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος κύριος έχει στο ενεργητικό του αλλεπάλληλες αποχωρήσεις από την εταιρεία, προσφορά σε ανταγωνιστικές εταιρείες ΒΡ, SILK OIL( σύγκρουση συμφερόντων κεφάλαιο Α άρθρο 4°) και ασύλληπτες ανοιχτές νομικές αξιώσεις κατά της ΕΚΟ.

Τα διάφορα νομικά και άλλα έγγραφα που είχαν προσκομίσει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για αυτό το θέμα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την αδυναμία της διοίκησης της εταιρείας να το στηρίξει και την αλαζονεία της για να το πράξει.

Οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ της εταιρείας με επιχειρήματα καταψήφισαν την πρόταση του προέδρου της εταιρείας.

2. Βαφτίζουν και δίνουν θέσεις σε εργαζόμενους σε ανώτερα κλιμάκια από αυτά που βρίσκονται με αποτέλεσμα αυτοί οι εργαζόμενοι να συνυπάρχουν στα ίδια κλιμάκια με τους υφισταμένους τους (καταστρατήγηση του κεφαλαίου Α, άρθρο 10 και του κεφαλαίου Δ άρθρο 13).

Εάν αυτό δεν είναι καταστρατήγηση του Ε.Κ. τότε τι είναι;

3. Τροποποιούν το οργανόγραμμα σύμφωνα με τις εκάστοτε συγκυρίες και κυκλοφορούν ανακοινώσεις χωρίς καμία ενημέρωση του Σωματείου (παράβαση του κεφαλαίου Β άρθρο 10 § 3).

4. Τάζουν αξιώματα και τίτλους «δια ανακοινώσεων» για να ικανοποιήσουν τους δήθεν θιγμένους με σωτήριες πράξεις, αξιοποιώντας τερτίπια και μεθοδεύοντας αλλαγές στον Ε.Κ.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.

Συνάδελφοι,

Για όλες αυτές τις πράξεις/παραβάσεις του Κανονισμού υπήρξε έντονη διαμαρτυρία του Σωματείου.

Παρά τις καταγγελίες μας η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί με τις καταχρήσεις των αρμοδιοτήτων της να προχωρά σε πράξεις αντεργατικές και ηθικά κολάσιμες.

Για αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι και θα προβούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις παρακάτω ενέργειες :

 • Άμεση συνάντηση με το ΔΣ της εταιρείας και με τους αρμόδιους υπουργούς.
 • Καταγγελία στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας.
 • Καταγγελία και επιστολή στην νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
 • Εφ όσον η εταιρεία δεν αλλάξει την τακτική της και τη στάση της και εξακολουθεί να καταργεί τις εργασιακές σχέσεις, που με αγώνες κατακτήσαμε θα προχωρήσουμε και σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο
στην πράξη να υπερασπίσουμε τον Ε.Κ.


Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

Καταγγελία κατά της Διοίκησης της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ. Δελτίου τύπου

15 Ιανουαρίου 2003

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγελία κατά της Διοίκησης της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ του Εσωτερικού μας Κανονισμού, από τη Διοίκηση της Εταιρείας, η οποία προέβη σε προσλήψεις από το παράθυρο, είχαμε και νέα πιο αυταρχικά κρούσματα.

ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΥΤΗ, παρέβη ακόμα και το Σύνταγμα της Χώρας μας, αλλά και όλη την υπάρχουσα Εργατική Νομοθεσία, περί συνδικαλιστικών ελευθεριών.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της 13-01-2003 με τον πρόεδρο της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ κ. Μωραΐτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παπαδόπουλο ακούσαμε ότι το Σωματείο μας με τα εξακόσια (600) μέλη δεν έχει λόγο ύπαρξης(!!), και κατηγορηθήκαμε για συνδιοίκηση.

«ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ» τους βολεύει να αποκαλούν την απαίτηση του Σωματείου για εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού, και προστασία των εργασιακών σχέσεων, που με αγώνες κατακτήσαμε!!!

ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ προσπαθούν να καλύψουν το δικό τους όργιο με τα ταξίματα και τα ρουσφέτια.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ενθαρρύνουν τη διάδοση κάθε στοιχείου που μπορεί να διαστρέψει την κοινωνική συνείδηση των εργαζομένων, σπέρνοντας αμφιβολίες και εφαρμόζοντας δια του Διευθύνοντος Συμβούλου την «πολιτική της ανοιχτής πόρτας» και παροτρύνοντας τους εργαζόμενους για ανώνυμα σημειώματα.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος να απαξιώσει την αναγκαιότητα ύπαρξης του Σωματείου προσφεύγοντας αφελώς σε προσωπικές του παροχές προς τους εργαζόμενους, όπως στεφάνια στις κηδείες, λουλούδια στις γέννες, γεύματα τα Χριστούγεννα κ.λ.π. για τα οποία, επί πλέον, κομπάζει.

ΤΟΣΟ ΦΤΗΝΑ φιλοδοξούν να ανταλλάξουν τις εργασιακές μας σχέσεις.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ με χάντρες και καθρεφτάκια δεν είναι Διοίκηση.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ έφτασε, μάλιστα χθες, στο αποκορύφωμα της κατάχρησης εξουσίας του όταν σε γιορτή αποχώρησης συναδέλφου για συνταξιοδότηση κάλεσε το Σωματείο σε αναμέτρηση λέγοντας: «Ας κάνει το Σωματείο απεργία να δούμε αν θα απεργήσει κανείς» ασκώντας έτσι τρομοκρατία στο παρευρισκόμενο προσωπικό της Εταιρείας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ήρθε πληρωμένη από τον συνάδελφο Μπ. Ζαφειράτο που δήλωσε «πάντως εγώ θα απεργήσω», για να δεχτεί στη συνέχεια την προσωπική προσβολή από τον κ. Παπαδόπουλο με την φράση: «Εσείς δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε, διότι είστε ευεργετηθείς».

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ εδώ ότι ο συν. Ζαφειράτος, με το Σωματείο, είχε προσφύγει στα εργατικά δικαστήρια για παράβαση από την ΕΚΟ του Εσωτερικού Κανονισμού. Η Εταιρεία με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου απέσυρε την έφεσή της εφαρμόζοντας την Πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τον συνάδελφο, και άρα ο κ. Παπαδόπουλος δεν έδωσε από το υστέρημά του στον συνάδελφο την αποζημίωση της αγωγής.

ΤΑ ΟΛΙΣΘΗΜΑΤΑ του κ. Παπαδόπουλου είναι συχνά και αδικαιολόγητα και δείχνουν ταυτόχρονα αν μη τι άλλο αδυναμία, αφού στα επιχειρήματα του Σωματείου αυτός εκτοξεύει απειλές.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ τον Διευθύνοντα στα παραληρήματά του.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

το κογκλάβιο της Εταιρείας που σφόδρα ενοχλημένο από τη δράση του Σωματείου καταφεύγει σε αθλιότητες και παρανομίες

ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
στα σχέδια τους για την απαξίωση του Οργανισμού.

ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ με τις λογικές τους. Επιμένουμε να προστατεύουμε τις εργασιακές μας σχέσεις και να τις διευρύνουμε.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥΣ. Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει οφείλονται πρώτα από όλα στους εργαζόμενους και όχι, ασφαλώς, στους διάττοντες διορισμένους επικεφαλής.

ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ το σεβασμό στους θεσμούς που έχουμε κατακτήσει στην 30χρονη πορεία μας από πολυεθνικούς και ντόπιους εργοδότες θα αντιδράσουμε όποτε και με όποιον τρόπο εμείς κρίνουμε.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

   Νίκος Σκλαβούνος

Κοινή ανακοίνωση σωματείων ομίλου ΕΛΠΕ για διαδήλωση Ναύπλιο 04/01/2003

20 Ιανουαρίου 2003

Κ Ο Ι Ν Η  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΠΕ

Η πρώτη, υπό την Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύνοδος των Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται στο Ναύπλιο την 24/1/2003.

Η σύνοδος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους εργαζόμενους, αφού εκεί θα τεθούν οι βάσεις της πολιτικής της Ε.Ε. για τα εργασιακά ζητήματα.

Τα θέματα της ατζέντας είναι :

 • Περαιτέρω ελαστικότητα – ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις
 • Ενοικίαση εργαζομένων
 • Πλήρης απορρύθμιση κοινωνικής ασφάλισης
 • Ιδιωτικοποιήσεις

Τα τρία Σωματεία του Ομίλου – ΕΛ.ΠΕ., ΕΚΟ-ΕΛΔΑ, ΑΣΠΡΟΦΟΣ – αποφάσισαν να δώσουν το παρόν και να εναντιωθούμε άλλη μία φορά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ομίλου και στις αντεργατικές πολιτικές.

Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, έχουν δηλώσει συμμετοχή, με πρωτεργάτες τα Συνδικάτα, αφού τα θέματα της συζήτησης είναι εργασιακά και θα ληφθούν αποφάσεις με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Ε.Ε. να βάλει υποθήκη το μέλλον μας για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η συμμετοχή μας πρέπει να είναι αντάξια των διαδηλώσεων που έγιναν στο ΠΟΡΤΟ-ΑΛΕΓΚΡΕ, ΜΑΔΡΙΤΗ, ΓΕΝΟΒΑ, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, που έχουν στείλει μέχρι τώρα ένα ισχυρό μήνυμα με τη μαζικότητα και την αγωνιστικότητά τους.

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛ.ΠΕ., ΣΤΗΝ ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, ώρα 3.00 μ.μ., θα ξεκινήσουν πούλμαν για το Ναύπλιο με επιστροφή το ίδιο βράδυ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να φθάσουν στα Σωματεία μέχρι την Τετάρτη – 22/1, το μεσημέρι.


ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΕΛ.ΠΕ.

Ν.ΟΡΦΑΝΟΣ

 ΕΚΟ-ΕΛΔΑ

   Θ.ΔΟΥΡΟΣ

ΑΣΠΡΟΦΟΣ

Δ. ΛΙΩΡΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr