ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ

 

1974 - 2004 - 30 ΧΡΟΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

«Τη μεταδικτατορική περίοδο, στην αποτελματωμένη ζώνη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, εμφανίζεται ένας νέος συνδικαλιστικός θεσμός: τα εργοστασιακά-επιχειρησιακά σωματεία. Δηλαδή τα σωματεία που δημιουργούνται για να περιλάβουν το σύνολο των εργαζομένων μιας επιχείρησης ή εργοστασίου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και επαγγελματική κατηγορία. Οι νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι μόνο είναι ένας νέος θεσμός που ξεκόβει από την πατροπαράδοτη μορφή του ομοιοεπαγγελματικού συνδικαλισμού (σωματεία κατά επαγγέλματα και και ειδικότητες, ανεξάρτητα από την επιχείρηση στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι), αλλά, τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησαν τις σημαντικότερες σε ένταση και έκταση απεργίες.»
 
«...Για την ώρα λειτουργούν περίπου διακόσια (200) σωματεία και όλα σχεδόν φτιάχτηκαν μετά την μεταπολίτευση.»
 
Μπάμπης Κασιμάτης
ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΣ
(Περιοδικό ο ΠΟΛΙΤΗΣ, τεύχος 17, Μάρτιος 1978)
Σημείωση: Ο Μπ. Κασιμάτης ήταν τότε Γενικός Γραμματέας του Σωματείου και υπεύθυνος
σύνταξης του ΠΑΛΜΟΥ. 

 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
 
1974
Το Σωματείο στήνεται στην πολυεθνική ESSO PAPPAS.
 
1975
Εκδίδεται ο ΠΑΛΜΟΣ. Κυκλοφορούν υπό μορφήν εφημερίδας (4-10 σελίδες) 25 φύλλα μέχρι τον Απρίλιο του 1980, και 3 φύλλα από τον Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον Αύγουστο του 1986. Από τότε εμφανίζεται ως Ενημερωτικό Δελτίο σποραδικά και στη σημερινή του μορφή (4η περίοδος) από τον Μάρτιο του 2002.

 
1978

Με τους αντεργατικούς νόμους 330/76 και 3239/55 η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός εργασίας Κωνσταντίνος Λάσκαρης καταργούν την πάλη των τάξεων!

Διάλυση Σωματείων (ΠΙΤΣΟΣ, ΙΖΟΛΑ, AEG, ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, IBM, PHILIPS...).

Διώξεις συνδικαλιστών (η υπόθεση Σερίφη χρονολογείται από εκείνη, περίπου, την εποχή).

15νθήμερη σκληρή απεργία. Διεκδικούμε σύναψη Συλλογικής Σύμβασης για όλο το προσωπικό. Η απεργία δεν φέρνει αποτέλεσμα, αφού τότε ο Προσωπάρχης της ESSO Ν. Αναλυτής, και επί σειράν ετών Γραμματέας και Αντιπρόεδρος σήμερα του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών), δηλώνει: «Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει στην πλάτη της ESSO το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα».

 
1981 - 1983

Κατάργηση του νόμου 330. Εκδημοκρατισμός στον εργασιακό χώρο με τον νόμο 1264, αλλά και χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανθούν τα «σωματεία-σφραγίδες».

Οι εξαγγελίες για ενοποίηση του κατακερματισμένου συνδικαλιστικού κινήματος πάνε στον βρόντο. Καταγράφονται 70 Ομοσπονδίες (18 εκτός ΓΣΕΕ), 97 Εργατικά Κέντρα (25 εκτός ΓΣΕΕ), και 3.900 πρωτοβάθμια Σωματεία (340 εκτός ΓΣΕΕ).

Παρέμβαση του Σωματείου με δυναμικές κινητοποιήσεις και αποτροπή της επιχειρούμενης μείωσης προσωπικού (λόγοι οικονομίας!) της ESSO, η οποία μετά 20 έτη (1963-1983) ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

 
1984

Ευφορία των κοινωνικοποιήσεων και εποχή «αγορών» για το ΠΑΣΟΚ. Η ESSO εξαγοράζεται από το Δημόσιο και γίνεται ΕΚΟ με τεράστια οφέλη για τους πολίτες (χαμηλές τιμές καυσίμων, ενίσχυση της οικονομίας). Το Σωματείο παίζει καθοριστικό ρόλο και καταφέρνει να μειωθεί το τίμημα της εξαγοράς.
 
1988

Περνάνε τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια «αλλαγής» με διαπραγματεύσεις και κινητοποιήσεις για να υπογραφεί η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 
1990 - 1993

Μπαίνουμε στον αστερισμό του θατσερισμού με μοχλούς τον Μάνο (0+0=14) και τον Ανδριανόπουλο (απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων και διπλασιασμός της τιμής τους).

Αρχίζει το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας και ταυτόχρονα το Ασφαλιστικό δέχεται το πρώτο πλήγμα με τον γνωστό «νόμο Σιούφα» του 1992.

Το Σωματείο πρωτοστατεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των Ιδιωτικοποιήσεων και διαδηλώνει για να μην χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αρχίζουν να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια μιας χρόνιας ασθένειας που θα οδηγήσει στην αφασική κοινωνία.

 
1996

Τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και κινητοποιήσεων του Σωματείου κάνουν πραγματικότητα τον πρώτο Κανονισμό Εργασίας στην ΕΚΟ.
 
1998

Πρώτη μετοχοποίηση των ΕΛΠΕ. Το Σωματείο μας είναι το μόνο που καταγγέλλει ότι ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα του Ομίλου.

Απασχολήσιμοι, απελευθέρωση ωραρίου, κατάργηση εργασιακών σχέσεων.

 
2000-2003

Η χρυσή εποχή των Χριστοδουλάτσηδων. Το ΠΑΣΟΚ έχει «γενικό ξεπούλημα». Δεύτερος γύρος για την παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των υγιών επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα στους ιδιώτες. Κλιμακώνονται οι μεγάλες κινητοποιήσεις του Κλάδου.

Το Σωματείο –με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πετρελαίου, και μέσα στο άνυδρο συνδικαλιστικό τοπίο– είναι μια δυνατή φωνή που καταγγέλλει την εκχώρηση του Ομίλου στα συμφέροντα Λάτση, ο οποίος με εξευτελιστικό τίμημα κατέχει πάνω από το (εμφανιζόμενο) 25,65% των μετοχών και γίνεται πλέον κυρίαρχος του πετρελαϊκού τομέα, σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

 
2004

Μένει να επανακαθορίσουμε τους ρόλους μας ως εργαζόμενοι, ως κοινωνία, ως θεσμοί. Ο στίβος που ανοίγεται μπροστά μας μοιάζει περισσότερο με ρωμαϊκή αρένα. Προσοχή στα θηρία!

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr