Text Size

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα και χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο εμπορίας (ΕΚΟ) του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Αιτία των κινητοποιήσεων οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας για την ανατροπή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με στόχο τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 25%.

Read more: Εργαζόμενοι ΕΛΠΕ - ΕΚΟ: Κινητοποιήσεις ενάντια στην ανατροπή της ΣΣΕ

Το εφιαλτικό ποσοστό του 29% κατά μέσο όρο το 2013 θα αγγίξει η ανεργία σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δράσης της Συνομοσπονδίας το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο.

Read more: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 21/3/2013

Γαλλικό άρωμα θα έχει ο διαγωνισμός των ΕΛΠΕ
energypress.gr
Ένας ακόμα διαγωνισμός, αυτός της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, φαίνεται ότι θα έχει γαλλική συμμετοχή με βάση τουλάχιστον όσα έχει διαμηνύσει ο πετρελαϊκός ...

Read more: Ειδήσεις ημέρας 22/02/2013

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκρατικοποίηση τα ΕΛΠΕ
Η Καθημερινή
Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκρατικοποίηση προχώρησαν τα ΕΛΠΕ μετά τη σημερινή έγκριση αλλαγών του καταστατικού που επιτρέπουν τη μείωση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η έκτακτη γενική συνέλευση του ...

Read more: Ειδήσεις ημέρας

Τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς και τον τρόπο εξαγοράς σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Β.Α.Ε.) για την περίοδο από 1/1/2012 έως 31/12/2015 σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από τον νέο Πίνακα καθορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Read more: Όλη η εγκύκλιος για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Το ένα μετά το άλλο τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ ομολογούν τώρα ότι η συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχαν υπολογίσει.

Read more: Το ΔΝΤ τώρα ομολογεί : Κάναμε λάθος με τη λιτότητα στην Ελλάδα

Περισσότεροι από ένας στους τρεις εργαζομένους είναι ανασφάλιστοι, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που διενήργησε το ΙΚΑ στη διάρκεια του 2012.

Read more: Στο 36% οι ανασφάλιστοι

«Κρυφές» διατάξεις που οδηγούν σε έμμεση αύξηση των εισφορών σε μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων, πριν από το 1993, όχι μόνον του ΙΚΑ αλλά και των ταμείων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που έχουν ενταχθεί σε αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν ακόμη υψηλούς μισθούς, περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό. Οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και αφορούν τους ασφαλισμένους πριν από το 1993.

Read more: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ 1/1/2013

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και αφορούν στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις πρωτίστως του Γιώργου Παπανδρέου και δευτερευόντως του Λουκά Παπαδήμου.

Read more: Το Μνημόνιο γέμισε δυστυχία την Ελλάδα

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης που αυξάνονται από το νέο έτος κατά δύο έτη, καθορίζονται σε 18 ερμηνευτικές εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Read more: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το νέο έτος - Ολόκληρη η εγκύκλιος

Ανατροπές φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Υπολογίζονται για πρώτη φορά τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, ενώ πλέον «δεν μετράνε» οι αποδείξεις για πετρέλαιο θέρμανσης, αέριο, τηλέφωνα και ασφάλιστρα. Δείτε στους πίνακες, ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο 22%.

Read more: Ποιες αποδείξεις "μετράνε" στην εφορία 12/1/2013

Σε ισχύ τίθενται όλες οι ανατροπές του νέου φορολογικού που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και φόρο από το πρώτο ευρώ για την φορολόγηση των ενοικίων, κατάργηση των σχεδόν όλων φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Read more: Όλες οι αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου 12/1/2013

Λιγότεροι άνεργοι θα μπορούν με την έλευση του νέου έτους να λάβουν το επίδομα ανεργίας και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ παραθέτει τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το επίδομα ανεργίας και τις αλλαγές που έχουν επέλθει από την 1-1-2013.

Read more: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα ανεργίας

Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν σε νέους φόρους εκατομμύρια πολίτες το 2013, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την Παρασκευή, κατατέθηκε χθες τροπολογία με την οποία αυστηροποιείται το μέτρο συλλογής αποδείξεων καθιερώνοντας πέναλτι φόρου 22%

Read more: Θα πληρώσουμε 2,3 δισ. σε φόρους το 2013

Άλλο ένα ιστορικό υψηλό για την ανεργία στη χώρα μας. Στο 26% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 0,7 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Αύγουστο και αύξηση 7,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011.

Read more: Eurostat: Στο 26% η ανεργία στην Ελλάδα - 08/01/2013

Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης εντάσσονται υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους όλα τα επικουρικά ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης για τους οποίους ναι μεν υποβλήθηκε αίτημα εξαίρεσης από την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), ωστόσο μέχρι 31.12.2012 δεν υποβλήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας αναλογιστικές μελέτες και καταστατικά κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002 (Α΄160) ή β) ή απορρίφθηκαν, όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Read more: ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΕΑ ΤΟ ΤΕΑΠΕΠ