Σωματεία του Ομίλου ΕΛΠΕ για Ιδιωτικοποίηση -Δελτίο Τύπου

Σωματεία του Ομίλου ΕΛΠΕ για Ιδιωτικοποίηση - Δελτίο Τύπου

20 Μαΐου 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΠΕ


Η Κυβέρνηση, παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ, προχωρά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ομίλου αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα έχει για την Εθνική Οικονομία τον καταναλωτή και τους εργαζόμενους.

Η Ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ εξελίσσεται σε θρίλερ. Ούτε οι καλύτεροι σεναριογράφοι του είδους δεν θα μπορούσαν να αποτυπώσουν με τέτοιο τρόπο τα γεγονότα και τις διαδικασίες που ακολουθούν τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, προσπαθώντας να τραβήξουν το χαλί, ο ένας κάτω από τα πόδια του άλλου.

Παρότι οι αρμόδιοι Υπουργοί σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τα Σωματεία του Ομίλου δεσμεύτηκαν να απαντήσουν στους εργαζόμενους πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία, απαντήσεις δεν δόθηκαν στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιο είναι το νομικό πρόσωπο σύστασης της κοινοπραξίας Λάτση-Lukoil
2. Ποιό τίμημα με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής δεν υπολογίζει την πραγματική εσωτερική αξία της επιχείρησης.
3. Τι θα γίνει με την άσκηση call-option στην ΔΕΠΑ.
4. Πως θα αποφύγουμε μονοπωλιακές καταστάσεις κ.α.

Για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία των Υπουργείων αναφέρουμε ότι:

  • Ο διαγωνισμός εξαρχής δεν είχε ανταγωνισμό αφού μετατράπηκε σε «παιχνίδι» για έναν υποψήφιο, ύστερα από την αποχώρηση των Ομίλων YUKOS, OMV.
  • Η κοινοπραξία επιμένει για συγχώνευση ΕΛ.ΠΕ-PETROLA και δεν αναφέρει ρητά τον σχεδιασμό για τα ΕΛΠΕ. Το τελευταίο το επισήμανε και ο Υπουργός Ανάπτυξης λέγοντας στους εργαζόμενους πως «και οι ίδιοι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι είναι σε σύγχυση για τις προτάσεις της τεχνικής προσφοράς».
  • Με την πώληση του 23% των μετοχών στην Ρώσο-Ελληνική κοινοπραξία θα διαμορφωθούν μονοπωλιακές καταστάσεις, οι οποίες αντιβαίνουν στα περί ελευθέρου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Συνεπώς ακόμη κι αν προχωρήσει η πώληση το μέλλον είναι θολό.
  • Η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς πριν την αξιολόγηση της τεχνικής γίνεται μόνο σε μπανανίες, αλλά και όταν πραγματοποιείται υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 ενδιαφερόμενοι ώστε τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά η Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, προχωρά στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, όπως είναι η Ηλεκτροπαραγωγή, η εξαγορά της Beopetrol κ.τ.λ. αποδεικνύοντας ότι μπορεί από μόνη της να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Δε χρειάστηκε να παραχωρήσουμε κανένα ποσοστό από τις μετοχές μας για να συμφωνήσουμε με την Tractebel και την ΑΕΓΕΚ από κοινού (45% +45% +10%) να κατασκευάσουμε μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής 390 MW.

Δε χρειάστηκε να παραχωρήσουμε κανένα ποσοστό από τις μετοχές μας για να αγοράσουμε περισσότερο από το 60% της μεγαλύτερης σερβικής εμπορικής εταιρείας Beopetrol και δεν χρειάζεται για οποιεσδήποτε τέτοιες δραστηριότητες να παραχωρήσουμε ποσοστό μετοχών σε οποιονδήποτε «στρατηγικό δήθεν σύμμαχο».
Αντί όλων αυτών όμως έχουμε μια ανάλγητη αναξιόπιστη πολιτική που στην ουσία θα φέρει σε δυσχερή θέση τα ΕΛ.ΠΕ και τη χώρα μας, που θα χάσει με μαθηματική ακρίβεια ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της για τον έλεγχο της ενεργειακής πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ο μοναδικός σύμμαχος που θα έπρεπε να επιλέξει η κυβέρνηση δεν έχουν άλλο δρόμο από το να αγωνιστούν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της Εταιρείας και κατ΄ επέκταση του Έλληνα πολίτη. Καταγγέλλουν αυτή την πολιτική και ζητούν όσο είναι καιρός να παρέμβει ο πρωθυπουργός βάζοντας φρένο στο ξεπούλημα της μεγαλύτερης Ελληνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας και της εκχώρησης του οράματος της Πετρελαϊκής Πολιτικής σε ιδιώτη.

Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα της Βουλής αλλά και τους φορείς της Ελληνικής κοινωνίας, να αντισταθούν με κάθε μέσο προκειμένου να σταματήσει άλλο ένα ξεπούλημα της Ελληνικής περιουσίας.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις 10:00 και αποφάσισαν ομόφωνα τις επόμενες κινήσεις τους με έναν και μοναδικό στόχο, να αποτρέψουν αυτή την ιδιωτικοποίηση και να στηρίξουν τις όποιες δραστηριότητες θα κάνουν την Εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ακόμα πιο μεγάλη και δυνατή προς όφελος του ΄Έλληνα καταναλωτή.

  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας.
  • Προσφυγή στην Επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Οργάνωση Ημερίδας
  • Κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 23/5/2002 (στάσεις εργασίας, 24ωρες, 48ωρες, 5 ήμερες και 10 ήμερες.

Καλούμε όλον τον Ελληνικό Λαό να συστρατευτει μαζί μας και να αγωνιστεί. Να είναι σίγουρος ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει αποτέλεσμα όπως θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η λαϊκή ετυμηγορία κάθε συγκεκριμένη στιγμή θα ανταμείψει με τον δικό της τρόπο όλους.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΠΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ (ΠΕΠ-ΕΚΟ)
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΠΡΟΦΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛ.ΠΕ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.ΠΕ ( ΣΕΕΠ )
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛ.ΠΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr