Καταστρατήγηση του Εσωτερικού Κανονισμού

Καταστρατήγηση του Εσωτερικού Κανονισμού

8 Ιανουαρίου 2003

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι

Από τις 18-4-1996 αποτελεί πραγματικότητα ο Εσωτερικός μας Κανονισμός.

Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις καθώς και την λειτουργία των διαδικασιών για την επαγγελματική μας εξέλιξη.

Οι πιο παλιοί συνάδελφοι γνωρίζουν αλλά και οι νεότεροι πρέπει να μάθουν, πως ο Ε.Κ. δεν μας χαρίστηκε ,αλλά ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μακρών αγώνων και δυναμικών κινητοποιήσεων.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα εργαλείο καθορισμού των εργασιακών σχέσεων.

Η κατάκτηση αυτού του κανονισμού δεν είναι να παραμένει στα χαρτιά, αλλά για να λειτουργεί και να αποδίδει θετικά αποτελέσματα στην πράξη, βελτιώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Οι πρόσφατες όμως αλλαγές με τα «ατοπήματα» της εταιρείας, τα νέα δυσλειτουργικά σχήματα διοίκησης, μας προβληματίζουν.

Θεωρούμε πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά συνειδητές επιλογές της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της εταιρείας, που στην προσπάθεια του να εκτελέσει τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων υποβαθμίζει τον Ε.Κ. και καταργεί τις υφιστάμένες εργασιακές σχέσεις.

Η αντίθεση μας σε αυτές τις κινήσεις δεν προέρχεται από το «πνεύμα συνδιοίκησης» που κάποιοι καλοθελητές αριβίστες συνάδελφοι με προσωπικές προσδοκίες από αυτές τις κινήσεις, προσπαθούν να αποδώσουν στο Σωματείο, αλλά από την θέληση και βούληση στην πράξη να υπερασπίσουμε τον κανονισμό και τις εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα :

1. Προσλαμβάνεται υπάλληλος (Σαρρής Γ.) σε Δ/ντική θέση με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της εταιρείας κατά παράβαση του κεφαλαίου Γ § 4 του Ε.Κ. όπου υπάρχει ρητή αναφορά πως απαγορεύονται οι προσλήψεις σε κλιμάκιο άνω του 7. Η συγκεκριμένη πρόσληψη είναι και κατά παράβαση του νόμου περί προσλήψεων ΑΣΕΠ. Αλήθεια ποία αναγκαιότητα υποχρέωσε την διοίκηση να εφεύρει νέα οργανική θέση και να προσλάβει Δ/ντικό στέλεχος, χωρίς τα απαραίτητα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα;

Ας σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος κύριος έχει στο ενεργητικό του αλλεπάλληλες αποχωρήσεις από την εταιρεία, προσφορά σε ανταγωνιστικές εταιρείες ΒΡ, SILK OIL( σύγκρουση συμφερόντων κεφάλαιο Α άρθρο 4°) και ασύλληπτες ανοιχτές νομικές αξιώσεις κατά της ΕΚΟ.

Τα διάφορα νομικά και άλλα έγγραφα που είχαν προσκομίσει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για αυτό το θέμα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την αδυναμία της διοίκησης της εταιρείας να το στηρίξει και την αλαζονεία της για να το πράξει.

Οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ της εταιρείας με επιχειρήματα καταψήφισαν την πρόταση του προέδρου της εταιρείας.

2. Βαφτίζουν και δίνουν θέσεις σε εργαζόμενους σε ανώτερα κλιμάκια από αυτά που βρίσκονται με αποτέλεσμα αυτοί οι εργαζόμενοι να συνυπάρχουν στα ίδια κλιμάκια με τους υφισταμένους τους (καταστρατήγηση του κεφαλαίου Α, άρθρο 10 και του κεφαλαίου Δ άρθρο 13).

Εάν αυτό δεν είναι καταστρατήγηση του Ε.Κ. τότε τι είναι;

3. Τροποποιούν το οργανόγραμμα σύμφωνα με τις εκάστοτε συγκυρίες και κυκλοφορούν ανακοινώσεις χωρίς καμία ενημέρωση του Σωματείου (παράβαση του κεφαλαίου Β άρθρο 10 § 3).

4. Τάζουν αξιώματα και τίτλους «δια ανακοινώσεων» για να ικανοποιήσουν τους δήθεν θιγμένους με σωτήριες πράξεις, αξιοποιώντας τερτίπια και μεθοδεύοντας αλλαγές στον Ε.Κ.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.

Συνάδελφοι,

Για όλες αυτές τις πράξεις/παραβάσεις του Κανονισμού υπήρξε έντονη διαμαρτυρία του Σωματείου.

Παρά τις καταγγελίες μας η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί με τις καταχρήσεις των αρμοδιοτήτων της να προχωρά σε πράξεις αντεργατικές και ηθικά κολάσιμες.

Για αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι και θα προβούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις παρακάτω ενέργειες :

  • Άμεση συνάντηση με το ΔΣ της εταιρείας και με τους αρμόδιους υπουργούς.
  • Καταγγελία στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας.
  • Καταγγελία και επιστολή στην νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
  • Εφ όσον η εταιρεία δεν αλλάξει την τακτική της και τη στάση της και εξακολουθεί να καταργεί τις εργασιακές σχέσεις, που με αγώνες κατακτήσαμε θα προχωρήσουμε και σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο
στην πράξη να υπερασπίσουμε τον Ε.Κ.


Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr