Ανακοίνωση - Δελτίο τύπου

Ανακοίνωση - Δελτίο τύπου

2 Ιουνίου 2003

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Μια μέρα μετά τη θλιβερή επέτειο από την Άλωση της Πόλης 29.5.2003 ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η «εν κρυπτώ και παραβύστω» συμφωνία μεταξύ EΛΠE και ομίλου Λάτση για σταδιακή απορρόφηση της «Πετρόλα» από την κρατική Εταιρεία.

Στην ουσία όμως ο εφιάλτης της κυβερνητικής πολιτικής άνοιξε την Κερκόπορτα όχι μόνο για την άλωση της Εθνικής Περιουσίας, αλλά και για τον σφαγιασμό του μέλλοντός μας!

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι η ΔΙΑΠΛΟΚΗ προηγείται των ιδιωτικοποιήσεων και όχι το αντίθετο.

ΣΩΣΕ ΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΩ

Σπεύδει η κυβέρνηση του σοσιαλιστικού σουρεαλισμού να ικανοποιήσει το απαίτημα του Oμίλου Λάτση για συγχώνευση-απορρόφηση με την οποία ο Λάτσης θα γίνει ο «νούμερο ένα», αφού τα κρατικά EΛΠE εξασφαλίζουν στην ΠΕΤΡΟΛΑ:

  • τη δυνατότητα συμμετοχής της στην έρευνα και στην εξόρυξη, και ένα δίκτυο 1550 πρατηρίων.

    Σημεία που επιμελώς αποσιώπησαν οι συναρμόδιοι Υπηρέτες (Υπουργοί, υπό το έργον δηλαδή) του (δημόσιου) συμφέροντος, αλλά «διέλαθε» και της προσοχής των δημόσιο-γραφικών επιτελείων.
  • Έτσι η ΠΕΤΡΟΛΑ από πνέουσα τα λοίσθια επιχείρηση καθίσταται μια καθετοποιημένη μονάδα και ο Λάτσης ο μοναδικός κυρίαρχος στο λευκό χρήμα του μαύρου χρυσού.

Η Κυβέρνηση «σώζει» ουσιαστικά τον όμιλο Λάτση (16% πήρε η μετοχή της «ΠΕΤΡΟΛΑ» έναντι 4% των ΕΛ.ΠΕ) από μια ζημιογόνα δραστηριότητα, χωρίς να προσθέτει επιπλέον αξία στα ΕΛ-ΠΕ. Μόνος στόχος της όλης υπόθεσης, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των ΕΛ-ΠΕ, είναι να για να βουλώσει τρύπες που η ίδια έχει ανοίξει.

anankoinosi-2-6-03
Τα κόμματα και οι πρωτοκλασάτοι υπάλληλοί τους για να τα βγάλουν πέρα με τα πολυπληθή τους επιτελεία και τις υπέρογκες διαφημιστικές τους καμπάνιες συμμαχούν ακόμη και με το διάβολο.
Όχι βέβαια για την οικονομία, αλλά για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εύνοια των ισχυρών του χρήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο στην Εθνική όσο και στη Eurobank, που κρατάνε πακέτα μετοχών, άρχουν προσωπικοί φίλοι μεγαλοστελεχών της κυβέρνησης.

Κι έτσι θέτουν «εν ενεργεία» το μεγάλο ΚΟΛΠΟ

  • Οι συναρμόδιοι υπουργοί προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά εμφανίζονται να πουλάνε 16,65% των ΕΛΠΕ και να παίρνει το Δημόσιο 326 εκ. € ενώ ταυτόχρονα με την απορρόφηση (συγχώνευση) της Πετρόλα από το παράθυρο (με συμβολικό τίμημα), προσφέρουν στον Oμιλος Λάτση 8,75% ακόμα (σύνολο 25,35%).
  • Ο Λάτσης αφαίμαξε από τον ελληνικό λαό 150 Δισεκ. Δρχ. μέσω του ΧΑΑ.
  • Στην κοινοπραξία με τη ΛΟΥΚΟΪΛ θα έβαζε το 1/3 ή 50 Δισεκ. Και ποσοστό 7,7%
  • Τώρα μόνο με τα διπλά περίπου (111) και με την ανταλλαγή μετοχών ανεβάζει ποσοστά του στο 25,65.
  • Έτσι το συνολικό ποσοστό είναι μεγαλύτερο απ’ όσο στο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος τον προηγούμενο Φεβρουάριο και ήταν 23,17%.
  • Και αποκτά πάνω από το 1/4 του κολοσσού που με θυσίες έχτισαν οι εργαζόμενοι. Ούτε στο όνειρό του!
  • Κάνει μάλιστα στα πλαίσια του «κόλπου» και τον στενοχωρημένο ο Λάτσης μιλώντας για λεόντειο, υπέρ του Δημοσίου, σύμβαση!!! Του τα πήρε όλα του φτωχού!
  • Σωστά. Από 150 που θα «έπαιρνε» τότε η Κυβέρνηση τώρα θα πάρει 111!
  • Το μεγάλο «πήδημα» της Οικονομίας μας.
  • Εκτός κι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει το διάφορο των 39 Δισεκ. σε μισθούς και συντάξεις!

Δηλαδή και χατζηαβάτηδες του κεφαλαίου και καραγκιόζηδες της λογιστικής.

ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ (OFF SHORE) ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Το δημόσιο άμεσα ή έμμεσα διαθέτει στα EΛΠE το 50% συν μια μετοχή. Όμως πώς θα διασφαλίσει το management αφού οι μετοχές αυτές δεν του ανήκουν όλες!

  • Aπό τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τον Oμιλο Λάτση (που θα εγκριθεί τυπικά από τα Δ.Σ. των εταιρειών), προκύπτει ότι «ο Oμιλος Λάτση έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα να ελέγξει τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και τη διοίκηση της εταιρείας στο προσεχές μέλλον, (ίσως και πριν την πενταετία που προβλέπεται) παρότι τυπικά αυτή τη στιγμή αγοράζει μόλις το 16,5% της κρατικής εταιρείας».
  • Και δεν χρειάζεται καν να διαβάσει κανείς τα χθεσινά δημοσιεύματα για να καταλάβει την «κάτω από το τραπέζι συμφωνία» με την οποία ο Λάτσης θα είναι προτιμητέος αγοραστής σε νέα πακέτα μετοχών, το δημόσιο θα χάσει το management, κι εμείς τ’ αβγά και τα καλάθια, αφού δεν ξέρουμε τι χαρτιά κρατάει ακόμα ο Λάτσης στις Υπεράκτιες επιχειρήσεις του από τη διασπορά των μετοχών και με ποια κριτήρια θα καθορίζονται τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου.
  • Η Υπεράκτια Paneuropean Oil & Industrial Holdings S.A., εταιρεία με έδρα τη Ζυρίχη(!!!), ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο του 71,9% της Petrola, και μένει αδιευκρίνιστη η τύχη του 9,6% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. που κατέχει η Hellenic Finance και είναι ενεχυριασμένες στην Deutsche και την συμφερόντων Λάτση Eurobank.


ΣΥΝ-ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ.

  • Χτες οι δύο υπουργοί είχαν καλέσει το σωματείο εργαζομένων των ΕΛΠΕ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αναζήτησης συνεταίρου. Όταν φτάσανε όμως οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανάπτυξης, μόλις είχε ανακοινωθεί το ξεπούλημα!
  • Bασικό ρόλο στο τελευταίο στάδιο της συμφωνίας διαδραμάτισε και ο κ. Tσοχατζόπουλος, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του γενικού γραμματέα Eνέργειας κ. Γ. Aγραφιώτη, […] και του διευθύνοντος συμβούλου των EΛΠE κ. Καραχάλιου με τη συνδρομή του προέδρου κ. Γ. Mωραΐτη. Σύμβουλοι ήταν ο κ. Aπ. Tαμβακάκης της Eθνικής… (και λοιποί).
  • Ο κ. Mωραΐτης ο οποίος δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει το Δ.Σ. της Εταιρείας και τους εκπροσώπου των εργαζομένων και στις 23/5 δήλωνε άγνοια. Τώρα «…μαζί με τον κ. Kαραχάλιο και τον κ. Αγραφιώτη, -κατά τα γραφόμενα φιλοδημοσιοράφων, έμμισθων και έμπιστων των προεδροσυμβούλων των ΕΛΠΕ- θα παίξει το ρόλο πυροσβέστη στις αντιδράσεις των εργαζομένων»!!!
  • Η κυβέρνηση ξεπουλώντας τα ΕΛΠΕ αφήνει τον πολίτη στο έλεος των λάτσηδων, αφού αφαιρεί από το δημόσιο τη δυνατότητα παρέμβασης στις τιμές των καυσίμων.
  • Η ΝΔ, βαποράκι ουσιαστικά στις προτροπές του άλλου Ομίλου, του Β. Βαρδινογιάννη, αναμασά όσα ο ίδιος έχει πει νωρίτερα, καλώντας τη ΝΔ να πάρει θέση, και η οποία με τη σειρά της θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για ατολμία επειδή δεν προτιμήθηκε ο δικός μας…

Αλλά μη σας νοιάζει. Το έργο το έχουμε ξαναδεί: Ο ιδιώτης ξεζουμίζει την επιχείρηση, το δημόσιο την παίρνει και της ξαναδίνει ζωή, μετά την προσφέρει στον ιδιώτη τον καημένο, και… ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ’ΝΑΙ!

Κι εμείς οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, που για το μέλλον μας κανείς δε δίνει δεκάρα τσακιστή, παρακολουθούμε τα δρώμενα και τους περιούσιους του κεφαλαίου να συναλλάσσονται να τρίβουν τα χέρια τους και να ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ.

Κι ας αναρωτηθούμε πόσο άξιοι είμαστε να υπερασπιστούμε όχι την εθνική περιουσία, που είναι κάτι πολύ αφηρημένο, αλλά την εργασία μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Σε κοινές συσκέψεις του κλάδου και σε Γενικές Συγκεντρώσεις-Συνελεύσεις θα αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα δούμε πόσες φωτιές μπορούμε να ανάψουμε για να βρουν και οι πυροσβέστες της συν-αλλαγής το ρόλο που τους αξίζει.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

 Νίκος Σκλαβούνος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr