Δελτίο τύπου των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ κατά της ιδιωτικοποίησης του ομίλου

Δελτίο τύπου των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ κατά της ιδιωτικοποίησης του ομίλου

13 Ιουνίου 2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ. ΠΕ.
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Μοιράστηκε σε Συνέντευξη Τύπου της 13 Ιουνίου 2003

Τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη συνηγορία της Διοίκησης της Εταιρείας, αποφάσισαν το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον Όμιλο ΛΑΤΣΗ (PANEUROPEAN OIL) μέσα από μια συμφωνία, που τα επικοινωνιακά επιτελεία προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν μέγιστο επίτευγμα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Παραπλανώντας την κοινή γνώμη, αντιστρέφουν την πραγματικότητα και θέλουν να εμφανίσουν την τεράστια περιουσία και το επιχειρηματικό μέγεθος των ΕΛΠΕ:

  • τρία Διυλιστήρια (Ασπρόπυργος, Θεσ/νίκη, Σκόπια) και τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι,
  • Πετροχημικά εργοστάσια (Θεσ/νίκη, Κομοτηνή, Βόλος),
  • δίκτυο 1800 πρατηρίων
  • 23 σταθμοί ανεφοδιασμού αεροδρομίων (ΕΚΟ-ΕΛΔΑ)
  • 13 εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου
  • πολύτιμο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ),
  • επιχειρηματική παρουσία σε επτά χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου,
  • σημαντικές επενδύσεις σε όλο το ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό,

σαν δήθεν απόκτημα της συμφωνίας ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία μοναδική περιουσία έχει ένα Διυλιστήριο ξεπερασμένης τεχνολογίας (1970) και αποθηκευτικούς χώρους!!!

Μετά την αποτυχία του περσινού διαγωνισμού με μοναδικό συμμετέχοντα την κοινοπραξία LUKOIL-ΛΑΤΣΗ, που κηρύχθηκε άγονος, η Κυβέρνηση θέλοντας να λύσει τις μαύρες τρύπες του προυπολογισμού -και τα επιπρόσθετα αδιέξοδα του ΛΑΤΣΗ, για τις επενδύσεις που δεσμεύτηκε να κάνει με την είσοδο της ΠΕΤΡΟΛΑ στο Χρηματιστήριο, και που δεν πρόκειται πλέον να υλοποιηθούν- συμφώνησε με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες στον “γάμο” ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ για να καταστήσουν σε σύντομο χρόνο τον ΛΑΤΣΗ κυρίαρχο του πετρελαϊκού τομέα, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η τριφασική συμφωνία ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ, αρχικά με την εξαγορά του 16,65% των μετοχών τους, στην συνέχεια με την συγχώνευση-απορρόφηση της ΠΕΤΡΟΛΑ από τα ΕΛΠΕ (25%) και μελλοντικά με τον έλεγχο μεριδίου μετοχών τους -είτε μέσω του χρηματιστηρίου, είτε με το ενέχυρο των μετοχών της Hellenic Finance στην Eurobank και Deutschebank- καθώς και με τον ταυτόχρονο και παράλληλο έλεγχο της Διοίκησης και Διεύθυνσης της εταιρείας, ισχυροποιεί την παρουσία του Ομίλου ΛΑΤΣΗ (PANEUROPEAN OIL) στα ΕΛΠΕ, που τίθενται πλέον υπό την επιχειρηματική ομηρία του.

Τα χρήματα που έδωσε ο Όμιλος ΛΑΤΣΗ γι’ αυτό το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ δεν αντισταθμίζουν (ούτε στο ελάχιστο) το κόστος που αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο και η εταιρεία ΕΛΠΕ, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου της ΠΕΤΡΟΛΑ, τη λειτουργική συντήρησή της, αλλά και τις αποζημιώσεις του προσωπικού της.

Το δίλημμα που αντιμετώπιζε ο ΛΑΤΣΗΣ -να κλείσει την ΠΕΤΡΟΛΑ, ή να πληρώσει αδρά για να την εκσυγχρονίσει- το απάντησε η κυβέρνηση ξεπουλώντας τα ΕΛΠΕ σε αυτόν και καθιστώντας τον αυτοκράτορα του πετρελαϊκού τομέα.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν μπορούν να είναι οι προσχηματικές δικαιολογίες για να καλύπτονται οι άπατες «μαύρες» τρύπες με την εκχώρηση κερδοφόρων εταιρειών. Η πολιτική, «πουλάω την δημόσια περιουσία για να καλυφθούν τα όποια ελλείμματα», είναι αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική.

Ο ρυθμιστικός, παρεμβατικός και αναπτυξιακός ρόλος των ΕΛΠΕ και των θυγατρικών τους, στην πετρελαϊκή αγορά του 1,5 τρις ετήσιου τζίρου, δεν μπορεί να θυσιάζεται σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα, με την ολέθρια και άμεση συνέπεια

  • ο Έλληνας πολίτης
  • οι μεταφορές
  • η βιομηχανία
  • η αγροτική οικονομία
  • οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

να γίνουν έρμαια της ασύδοτης κερδοσκοπίας αυτών των συμφερόντων, σε έναν τομέα της οικονομίας ευαίσθητο και στρατηγικής σημασίας, όπου οι πολυεθνικές υποδαυλίζουν τοπικές συγκρούσεις ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των πηγών και των δικτύων διέλευσης της ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης γενικότερα.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγγυήθηκε στον ελληνικό λαό, και ειδικά στους εργαζόμενους στο πετρελαϊκό-ενεργειακό κλάδο, στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου 2000. Δυστυχώς όμως σήμερα, διαψεύδεται με τις αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργών, που τώρα ενστερνίζονται τις απόψεις και τους νόμους (Ν.2000/91) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ο καβγάς γίνεται για το ποιο Κόμμα κάνει περισσότερη αποκρατικοποίηση-απορύθμιση του δημόσιου τομέα της οικονομίας και ποιων επιχειρηματιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν.

Ο δρόμος της απαξίωσης του κοινωνικού διαλόγου και των Σωματείων, που ακολούθησαν τα συναρμόδια Υπουργεία και η Διοίκηση της Εταιρείας για να πετύχουν τον περιβόητο “γάμο” ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ, δείχνει την σκοπιμότητά τους να αποκλείσουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, για να αποφασίσουν για μας χωρίς την συμμετοχή μας.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ αντιδρώντας σε αυτές τις αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές πολιτικές, που υπονομεύουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του λαού και της χώρας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, την απασχόληση μας

αποφασίσαμε και πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, καθώς και πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων.

Η θέση των Σωματείων του Ομίλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα των ΕΛΠΕ με οποιαδήποτε μορφή είναι κρυστάλλινη και έχει αποτυπωθεί στους πρόσφατους αγώνες, που συντεταγμένα δώσαμε για να κηρυχθεί άγονος ο περσινός διαγωνισμός του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία ΛΑΤΣΗ-LUKOIL.

Καλούμε τους εργαζόμενους και την κοινωνία να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο και με τους αγώνες μας να εμποδίσουμε να περάσει αυτή η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον Όμιλο ΛΑΤΣΗ,

επειδή τα ΕΛΠΕ μπορούν να διασφαλίσουν μόνα τους την αναπτυξιακή πορεία τους και τον ρυθμιστικό τους ρόλο στον πετρελαϊκό χώρο.

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΑ ΕΛΠΕ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ;

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ-ΕΛΔΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΠΡΟΦΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ DIAXON


Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος   

  O Γεν. Γραμματέας

  Νίκος Σκλαβούνος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr