Επιστολή Ομοσπονδίας

Επιστολή Ομοσπονδίας

Epistoli-Omospondias

Αριθ.πρωτ.7610 
Αθήνα 14/11/2012

ΠΡΟΣ: ΣΕEΠΕ
Υπ’ όψη Προέδρου κου Ιωάννη Ψυχογιού
Αντιπροέδρου κου Ιωάννη Αληγιζάκη

Κύριοι,

Λάβαμε την από 13 Νοεμβρίου 2012 επιστολή σας και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τελικά ο ΣΕΕΠΕ βιάζεται να καταργήσει αυτό που συναποφάσισαν εργοδότες και εργαζόμενοι (Ν. 3144/2003) και θεωρείται ότι είναι «τα ιερά και τα όσια» των εργαζομένων. Παρόλα αυτά, με αφορμή αυτήν την επιστολή αλλά και τη συνάντηση που ζητάτε, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε μερικά πράγματα, που ίσως τα προσπερνάτε, προκειμένου να καταλήξετε σε αυτό που συμφέρει μόνο τις Εταιρείες Εμπορίας αγνοώντας ότι σε αυτές εργάζονται άνθρωποι .

Πιο συγκεκριμένα :
Ο ΣΕΕΠΕ είναι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και η ΠΟΕΠΔΧΒ είναι η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία, δηλαδή είμαστε οι 2 κοινωνικοί εταίροι που με βάση το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο αλλά και με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να συνδιαλεγόμαστε για όποια προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να συζητούνται και από τις δύο πλευρές , χωρίς να παραγνωρίζεται ο διακριτός ρόλος των κοινωνικών εταίρων , ότι εσείς δηλαδή εκπροσωπείτε τους εργοδότες και εμείς τους εργαζόμενους .

Πριν από αρκετό καιρό, στις 2/6/2011, στα παλιά γραφεία του ΣΕΕΠΕ, το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας είχε μια συνάντηση μαζί σας, που πέρα από την εθιμοτυπική του θέματος, συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα και ανταλλάξαμε απόψεις με κοινό συμπέρασμα της συνάντησης ότι τα δύο μέρη πρέπει να βρισκόμαστε συχνότερα, διότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να προφταίνουμε και να επιλύουμε προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις, κάτι που δεν πρέπει να επιδιώκεται από κανένα μέρος ιδιαίτερα στις μέρες μας .

Από αυτήν τη συνάντηση μέχρι και πριν από λίγους μήνες έχουν συμβεί πάρα πολλά στον κλάδο της Εμπορίας Πετρελαιοειδών .
Να σας θυμίσουμε μερικά γεγονότα που θα έπρεπε ως Σύνδεσμος να μας έχετε καλέσει να συζητήσουμε ή να έχετε φροντίσει να επιβάλετε στα μέλη σας την απαιτούμενη πειθαρχία προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε ρήξεις .
Η υποχρέωση των Εταιρειών σας να μεταφέρουν χρήματα οι οδηγοί βυτιοφόρων, παρόλο που ο Νόμος 3842/2010 δεν επιτρέπει μεταφορά πάνω από τρεις χιλιάδες ευρώ μετρητά, παραβιάστηκε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πρόσφατο γεγονός που συνέβη στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ ΒΡ με την κλοπή των χρημάτων .
Τέσσερις Εταιρείες μέλη σας ELINOIL , REVOIL, MAMIDOIL/JETOIL , AEGEAN (MELCO PETROLEUM), κατάργησαν μονομερώς την ισχύουσα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο Σύνδεσμος σας δεν έκανε απολύτως τίποτα. Σας υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι ακόμη σε ισχύ και υποχρέωση για την τήρησή της δεν έχει μόνο ο ένας κοινωνικός εταίρος ,δηλαδή οι εργαζόμενοι, αλλά και ο άλλος κοινωνικός εταίρος εφόσον βέβαια σέβεται την υπογραφή του .


Πριν λίγο καιρό καταργήσατε μονομερώς θέσεις εργασίας αλλάζοντας, καταργώντας στην ουσία την ειδικότητα του οδηγού και ταυτόχρονα εφαρμόσατε προγράμματα εκβιαστικών οικιοθελών αποχωρήσεων – απολύσεων μειώνοντας δραματικά τις θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου αντικαθιστώντας την ίδια στιγμή αυτές με εργολαβικό προσωπικό, με αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του Ταμείου.
Για όλα αυτά ουδέποτε δεχτήκατε ή θελήσατε, παρά τις οχλήσεις μας και αγνοώντας επιστολές καθώς και καταγγελίες που έχουν γίνει από πλευράς μας για όλα τα παραπάνω θέματα, να συναντηθούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις . Ήρθε όμως η στιγμή που θεωρείτε ότι πρέπει να καθίσουν οι δυο κοινωνικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για ένα μείζον θέμα που απασχολεί τον κλάδο της Εμπορίας Πετρελαιοειδών και αυτό είναι η Επικουρική Ασφάλιση .

Να σας υπενθυμίσουμε λοιπόν και σε αυτό το θέμα τι σκόπιμα, κατά την άποψη μας αγνοείτε . Σε συνάντησή μας στις 20/6/2012 στα νέα γραφεία πλέον του Συνδέσμου, συζητήσαμε το εν λόγω θέμα και καταλήξαμε στην δημιουργία κοινής επιτροπής προκειμένου να μελετήσουμε έγκαιρα και να τροποποιήσουμε όπου χρειάζεται το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΠ για να είμαστε έτοιμοι πριν το τέλος του χρόνου να λειτουργήσουμε αυτόνομα και ανεξάρτητα προκειμένου να καταβάλλονται οι συντάξεις στους συνταξιούχους συναδέλφους χωρίς κανένα πρόβλημα .

Στην ίδια συνάντηση, σας προτείναμε την εκπόνηση κοινής αναλογιστικής μελέτης έτσι ώστε από κοινού και τα δύο μέρη να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία του Ανεξάρτητου Επικουρικού Ταμείου Υποχρεωτικής Ασφάλισης των εργαζομένων στον κλάδο της Εμπορίας Πετρελαιοειδών .
Η πρότασή μας αυτή για κοινή αναλογιστική μελέτη ήταν πέρα από ότι ορίζει ο Νόμος 4052/2012. Την ευθύνη δηλαδή για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, έχει η αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία εργαζομένων δηλαδή η ΠΟΕΠΔΧΒ και όχι οι εργοδότες . Εμείς πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι στα χρόνια που πέρασαν υπήρξε μια καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών . Τον τελευταίο όμως χρόνο αυτή η συνεννόηση διαταράσσεται και αυτό γίνεται με ευθύνη σας .

Είναι απορίας άξιο, μετά από όλα τα παραπάνω, να ζητάτε από τους εργαζόμενους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας τους προκαταβολικά ότι η συνάντηση αυτή θα έχει σαν θέμα την κατάργηση του 1%ο . Ακόμα και αν βρίσκατε αυτό που ονομάζουμε εμείς «πουλημένα τομάρια» δηλαδή εργοδοτικούς συνδικαλιστές, πως θα ξεπερνούσατε το γεγονός ότι το Υπουργείο δίνει εντολή στην αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Ταμείου Υποχρεωτικής Ασφάλισης μεταφέροντας ότι ισχύει μέχρι σήμερα για την ασφάλιση των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών στο νέο διάδοχο Ταμείο δηλαδή στο νέο ΤΕΑΠΕΠ.
Είναι λοιπόν δυνατόν ύστερα από τα προαναφερόμενα και με το δικαίωμα που δίνει ο νόμος στους συνδικαλιστές, να αγνοήσει η Ομοσπονδία το ηθικό καθήκον της προς τους εργαζόμενους και να δεχθεί την απόφασή σας για μειώσεις θέσεων εργασίας κατά το ήμισυ, προχωρώντας μαζί σας σε μια τέτοια συμφωνία ;
Έχουμε πλήρη επίγνωση και ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Εμπορίας . Έχουμε κρατήσει χαμηλούς τόνους μέχρι στιγμής, αλλά μην ερμηνεύετε αυτή τη στάση μας ως αδυναμία του κλάδου μας να αντιδράσει και να απαντήσει όπως εκείνος ξέρει σε συνδικαλιστικό επίπεδο .
Δεν φτάνουν οι κυβερνητικές επιλογές που κατασπαράζουν το εισόδημα των εργαζομένων, εξαθλιώνουν την κοινωνία και οδηγούν σε αυτοκτονίες χιλιάδες εργαζόμενους, έχουμε τώρα και το κλειστό κύκλωμα των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών που βρήκαν μια κυβέρνηση οσφυοκαμπτών αλλά και μπόσικους (όπως νομίζουν) εργαζόμενους και θέλουν να περάσουν τα πάντα .

Θα γνωρίζετε φανταζόμαστε πως για ότι συμβαίνει στον κλάδο του Πετρελαίου και ιδιαίτερα της Διακίνησης έχουμε αφόρητες ενοχλήσεις από τα ΜΜΕ για να καταθέσουμε και εμείς την άποψή μας. Είναι αυτά τα ΜΜΕ που ταΐζονται από την πλευρά σας προκειμένου να κάνουν πολλές φορές το άσπρο μαύρο . Αυτοί όμως που εργάζονται στο κύκλωμα του πετρελαίου γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα τι συμβαίνει σήμερα .

Θεωρείτε υποχρέωση μας να σιωπήσουμε για θέματα όπως η παράνομη διακίνηση καυσίμων , το λαθρεμπόριο και τα υποτιθέμενα πρόσθετα στα προϊόντα που στην ουσία επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών και όχι μόνο, δεν είναι δικές μας, εμείς απλά εργαζόμαστε σε αυτές και ως εργαζόμενοι είμαστε και εμείς ένα κομμάτι της κοινωνίας που βαλλόμαστε το ίδιο.

Η Ομοσπονδία ποτέ δεν αρνήθηκε το διάλογο.
Μονομερείς αποφάσεις δεν αποδέχεται.
Αποδεχόμαστε λοιπόν την πρόσκλησή σας για συνάντηση των προεδρείων ή και των Διοικητικών Συμβουλίων αν θέλετε, αλλά όχι με ειλημμένες αποφάσεις και κυρίως όχι με θέμα που εξυπηρετεί εσάς και καταδικάζει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους .
Η ατζέντα αυτής της συνάντησης μετά από αυτή την επιστολή σας μπορεί να είναι μια και μόνο .
Θέμα 1. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2013
Θέμα 2. ΤΕΑΠΕΠ (Μετατροπή σε ΝΠΙΔ)
Θέμα 3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θέμα 4. ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Αναμένουμε την επιβεβαίωση για τη συνάντηση με τα προαναφερόμενα θέματα και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ημέρα.

Επίσης για ενημέρωση σας , σας αποστέλλουμε :
• Σχέδιο Καταστατικού Ταμείου Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών
• Αναλογιστική Μελέτη για τη μετατροπή του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ βάσει του Ν.4052/2012

Είμαστε στη διάθεση σας και αναμένουμε την αναλογιστική Μελέτη που εκπόνησε ο Σύνδεσμος σας.

Για τη Διοίκηση της ΠΟΕΠΔΧΒ

Ο Πρόεδρος  

Νίκος Ορφανός

  O Γεν. Γραμματέας

   Παναγιώτης Κοντουσιάδης

 

ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ 

ΠΕΠ ΕΚΟ Πρόεδρος Θεοδόσιος Σπυράντης
ΣΥΕΠΥ & ΑΛΠΕ Πρόεδρος Ιωάννης Μάρας
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Πρόεδρος Θεοδόσιος Κρασσας
ΕΡΜΗΣ Πρόεδρος Γεώργιος Αναστασίου
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Πρόεδρος Ιωάννης Μητρόπουλος
ΠΣΕΕΚ Πρόεδρος Αθανάσιος Χαραλάμπους
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΤΡ/ΔΩΝ Β.Ε. Πρόεδρος Δημήτριος Θεμελιώτης
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πρόεδρος Ευάγγελος Κυλώνης
Η ΠΡΟΟΔΟΣ Πρόεδρος Αντώνιος Κεραμιδάς
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΕ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόεδρος Νίκος Κωστάκος
ΠΕΤΡ/ΔΗ Κρήτης Πρόεδρος Μανώλης Χασουράκης
ΜΟΛΥΒΔΟΣ Πρόεδρος Δημήτρης Πάττας
ΙΚΑΡΟΣ Πρόεδρος Ιωάννης Τόμπρος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr