Καταγγελία ΕΣΣΕ 2004 - 09/02/2004

Καταγγελία ΕΣΣΕ 2004

9 Φεβρουαρίου 2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,
Τρεις συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί για την σύναψη της νέας μας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η Διοίκηση συλλαμβάνεται όχι μόνο αδιάβαστη αλλά και αθεράπευτα ανώριμη.
Μετά από τρεις αναβολές και υπό την απειλή για απεργία, η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου.

Τα αιτήματα μας είναι γνωστά σε όλους σας από τον τελευταίο Παλμό.
Τα θυμίζουμε:

  • Τρίτη αυτόματη μετάταξη για όλους.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου και στρεβλού συστήματος αξιολόγησης και τουλάχιστον επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώτος με τις τρεις βαθμίδες Α, Β ,Γ, με διευρυμένο το Β. Η εταιρεία επιμένει στην αξιολόγηση, δέχτηκε όμως να συζητήσει τις βαθμίδες.
  • Ίση μεταχείριση στο ασφαλιστικό πρόγραμμα της Μετρολάϊφ για τους νέους εργαζόμενους.
  • Επέκταση οδοιπορικών επιδομάτων και σε νέες περιοχές.
  • Επαναπροσδιορισμός σε σωστότερη βάση του επιμερισμού στο πριμ παραγωγικότητας.

Εκτός από τα παραπάνω θέματα που άπτονται την ΕΣΣΕ συζητήθηκαν και θέματα που εκκρεμούν από τις
προηγούμενες συναντήσεις

  • Ιντερνετ. Εδέησεν ο κύριος μετά από ένα χρόνο και θα εγκατασταθεί για όλους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
  • Αυτόματη μετάταξη των συναδέλφων που παραμένουν στο ίδιο κλιμάκιο 10 έτη. Το αίτημα χρονολογείται από τον Νοεμβριο του 2003 και αφορά τους απομένοντες συναδέλφους.

Όσον αφορά τις προθέσεις των διοικούντων για τις γενικές αυξήσεις, αυτές είναι αποκαλυπτικές της προκλητικής τους συμπεριφοράς και προδίδουν τις επιταγές των πολιτικών τους προϊστάμενων, οι οποίοι τροπολογούν απλόχερα για τους Στέγκους και είναι σφιχτοί στους εργαζόμενους.
Αφού πρώτα μοίρασαν στα διευθυντικά τους στελέχη αυξήσεις άνω του 10%, θυμήθηκαν τη σχετική οδηγία του υπουργείου για 1,3% σ’ εμάς τους υπόλοιπους. Εύγε σας κύριοι!

Συνάδελφοι,
Θαυμάστε τώρα ένα ακόμα δείγμα της διευθυντικής ανυπαρξίας:
Την Πέμπτη 6-1-2004 κυκλοφόρησε ανακοίνωση για μεταθέσεις οδηγών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Σωματείου και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων.
Αυτό έγινε κατά παράβαση όχι μόνο του Εσωτερικού Κανονισμού, αλλά και πέραν πάσης ηθικής, δεοντολογίας και πρακτικής σε τόσο κρίσιμα θέματα.
Όταν μάλιστα η Εταιρεία (ανεξαρτήτως του δικαιώματός της για μετατάξεις σε ισόβαθμες και ισάξιες θέσεις) ανοίγει ένα θέμα, και αναδεικνύεται η προ τριετίας ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ επιλογή της που προκάλεσε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά δράματα, τότε η διευθυντική ανυπαρξία μετατρέπεται σε κοινωνική ανεπάρκεια.

Πριν 3 χρόνια λοιπόν (εμείς δεν έχουμε επιλεκτική μνήμη, ούτε την σβήνουν οι διευθυντικοί θώκοι) με τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα είχαν απολυθεί με «οικειοθελή αποχώρηση» αρκετοί συνάδελφοι μας. Η διοίκηση της Εταιρείας υποσχέθηκε τότε πως με την πρώτη ευκαιρία θα τους επαναπροσλάβει. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε με την αγορά νέων Β\Φ. Όμως οι διοικούντες, αντί να τηρήσουν την υπόσχεσή τους –με εργασιακή τακτοποίηση εργαζομένων που καλύπτουν μόνιμες θέσεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου επί… 20(!!!) συναπτά έτη, με μισά δικαιώματα, μισό μισθό και μισή ζωή– προχώρησαν σε ρυθμίσεις που εντείνουν τα προβλήματα και δημιουργούν νέα, του τύπου «τετραετούς ανασφάλιστης εργασίας».

Το αποκορύφωμα μάλιστα της διευθυντικής ανυπαρξίας και του διοικητικού αλαλούμ είναι ότι οι υπογράφοντες την ανακοίνωση τελούσαν σε κανονική άδεια ή δεν γνώριζαν τίποτα για το φόνο!

Και μόνο μετά την παρέμβασή μας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο το ζήτημα ανεστάλη και επανεξεταστεί σε νέα βάση.

Συνάδελφοι
Τα φαινόμενα που παρατηρούμε στην Εταιρεία δεν είναι ανεξήγητα. Γενεσιουργός τους αιτία είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με την παράδοση και του μάνατζμεντ, η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, η απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και η κατάργηση των εργασιακών σχέσεων. Και όσο εμείς παρακολουθούμε απαθείς, τότε τα φαινόμενα αυτά θα εντείνονται με τραγικές για όλους μας συνέπειες.

Το ότι σήμερα είμαστε σε θέση να καταγράφουμε κάποια θετικά αποτελέσματα από τις Συμβάσεις το οφείλουμε στην 30χρονη παρουσία και αγωνιστικότητα του Σωματείου. Κι έτσι θα πορευτούμε.

Συνάδελφοι,
Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις που μας ανήκουν και καλούμε τους διοικούντες να σεβαστούν τις υπογραφές τους στη Σύμβαση και στον Κανονισμό.

Συναδελφικά, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Θωμάς Δούρος  

  O Γεν. Γραμματέας

 Νίκος Σκλαβούνος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr