Κατάργηση του 8ΩΡΟΥ-24-10-2005

Κατάργηση του 8ΩΡΟΥ

24 Οκτωβρίου 2005

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι
Κι ενώ η κυβέρνηση είναι σε «διαρκή και μετωπική σύγκρουση με την διαφθορά» θεσμοθετεί ταυτόχρονα με σεμνότητα και ταπεινότητα (και πάντα με τις επιταγές της ΕΕ) την ίδια την διαφθορά στην πιο κραυγαλέα και απροκάλυπτη μορφή της.
Από τις 3-10-2005, που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος κατάργησης του 8ωρου, οι εργαζόμενοι επιστρέψαμε στην απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία, στο καθεστώς της εκμετάλλευσης, της απλήρωτης εργασίας. 70 χρόνια πίσω!!!
Η εργασία, όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης, γίνεται πλέον ο χειρότερος εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Η οδηγία Μπολκενσταϊν, κατά την οποία οι εταιρείες σε ότι αφορά τις αμοιβές και την εργατική νομοθεσία θα ακολουθούν το καθεστώς της χώρας προέλευσής τους, έρχεται να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους ό,τι με  κόπο και θυσίες κατακτήθηκε τον τελευταίο αιώνα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ μέσω της νεοϊδρυθείσας «Ακαδημίας» της έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει τον νέο τύπο συνδικαλιστή. Μια εργατική ελίτ δηλαδή, που θα διοικεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους όπως ένας μάνατζερ διοικεί την ανώνυμη εταιρεία.
Το δε Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ προσλαμβάνει τον κύριο Τσίχλα ως Σύμβουλο Εργασιακών θεμάτων.
Δεν είμαστε αμνήμονες. Ο κύριος Τσίχλας έδωσε πολύτιμες συμβουλές στα ΕΛΠΕ για να βγάζει την απεργία παράνομη και καταχρηστική, την ίδια στιγμή που καταργούσε μόνιμες θέσεις και τις ανέθετε σε νταβατζήδες εργολάβους, και συμβούλευε την εταιρεία για μείωση «εργατικού» κόστους.
Η δική μας απορία είναι προς τι το ερωτηματολόγιο στα σωματεία αφού ο κ. Τσίχλας είναι από τους αρχιτέκτονες των εργασιακών σχέσεων στα πετρέλαια;

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». Κι από κοντά οι διοικούντες την ΕΚΟ, ως θεσμοθέτες της πολιτικής που θέλει την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε πλήρη σύμπνοια με τους πολιτικούς τους  προϊσταμένους και «αγαθές» πάντα προθέσεις, χωρίς καμία διαφάνεια και με αυθαιρεσία, προσλαμβάνουν, αναβαθμίζουν, προάγουν, μηχανεύονται τρόπους για να αυγατίσουν την δική τους αποζημίωση, έχοντας για όμηρους εμάς τους εργαζόμενους διχασμένους, να βλέπουμε το διπλανό μας σαν το χειρότερο εχθρό.

Συνάδελφοι 
Δεν τα γράφουμε αυτά ως σχήμα λόγου. Για πρώτη φορά η ΕΚΟ αρνείται να γνωστοποιήσει στο Σωματείο τους εργαζόμενους που αμείβονται μέσω εργολάβων επειδή φοβάται να αποκαλύψει τις αυθαίρετες ενέργειές της.
Όσο όμως και να επιδιώκει τη διαμόρφωση «συνειδήσεων ρουσφετιού», υψώνοντας τοίχους ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, που εργάζονται μαζί μας στο ίδιο γραφείο, άλλα αμείβονται με αδιευκρίνιστες (ή ακόμη και χωρίς) συμβάσεις εργασίας δεν θα κατορθώσει να βάλει φραγμούς στις συλλογικές μας  διεκδικήσεις, αν εμείς δεν το θελήσουμε

Συνάδελφοι
Η πραγματικότητα είναι χειροπιαστή. Η διάβρωση του συνδικαλισμού και η υποταγή του στα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι καινούργιo φαινόμενo. Η εξαγορά συνειδήσεων υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο καπιταλισμός. Το κεφάλαιο θα προσπαθεί πάντα να κυριαρχήσει στο εργατικό κίνημα και να το υποτάξει. Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να επανακτήσουμε τα κεκτημένα, να προβάλλουμε νέα αιτήματα που θα μας συσπειρώνουν στις σημερινές άθλιες συνθήκες.
Οι συγκυρίες μπορεί να είναι δυσμενείς, αλλά από εμάς και τους αγώνες μας θα εξαρτηθεί το μέλλον. Ο δικός μας δρόμος πρέπει να είναι άλλος από αυτόν που χαράζουν οι ερπύστριες της βαρβαρότητας.

Συναδελφικά
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  

Ηλίας Ρέκκας   

  O Γεν. Γραμματέας

   Ναυσικά Τόλια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΟ | ΠΕΠΕΚΟ

Κατασκευή & Φιλοξενία: komvos.gr